A partir d’aquest divendres, Alboraia, Museros i Rafelbunyol commemoraran els 125 anys de l'arribada del 'Trenet', el qual va connectar la ciutat de València amb aquestes localitats. Un aniversari que se celebrarà amb la mostra “125 anys del trenet; Pont de Fusta - Alboraia - Museros – Rafelbunyol”, a més d'altres accions culturals, com tallers i xarrades, que formen un projecte de difusió conjunt.

El 125 aniversari del trenet comptarà amb una secció de l’exposició en cadascuna de les poblacions, les quals mostraran el context històric i l'impacte econòmic, social i cultural que va tindre la infraestructura ferroviària. A més, l’exposició comptarà amb imatges de l'època i objectes de la cultura ferroviària, amb la finalitat d'explicar i posar de manifest el valor històric del 'Trenet'.

Alboraia albergarà la secció sobre els inicis del ferrocarril, Museros la implantació de la via estreta i Rafelbunyol explicarà la història del Trenet. Una mostra amb un discurs narratiu continuat, però que es pot visitar a cada municipi de forma independent. L’acte tracta de recuperar la història d'aquesta infraestructura, vinculada al desenvolupament de la comarca.

L'exposició ha sigut comissariada per l'historiador de l'art i investigador de la Càtedra Demetrio Ribes de la Universitat de València, Rubén Pacheco, i ha sigut possible gràcies a la col·laboració de FGV i la col·lecció privada de David Ribes, quins han cedit obres per a tal fi.

La inauguració de les exposicions serà aquest divendres, 21 de setembre, a les 18:00 h, i constarà d'una ruta en metro que començarà en la Casa de la Cultura José Peris Aragó d'Alboraia, continuarà a les 19:00 h en la Casa de Cultura de Museros i finalitzarà a les 20:00 h en la Casa de Cultura de Rafelbunyol, on es realitzarà la clausura de l'acte.

La inauguració anirà a càrrec dels alcaldes i de l’alcaldessa de cadascuna de les poblacions que hi participen i comptarà amb la presència del president de la Diputació, el Gerent de FGV i el subsecretari i subdirector general de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori.

 

Informa Nou Horta. Comarca

El regidor d’Obres i Medi Ambient, Fernando Oliveros, l’alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, i l’arquitecte municipal, es van reunir ahir, 18 de setembre, amb l’empresa encarregada de redactar el projecte del parc de la Devesa, que es preveu que estiga finalitzat en uns quinze dies.

En esta reunió es van tractar detalls tècnics com quin ha de ser l’ample mínim de la porta d’accés per tal que puga entrar un vehicle d’emergència, així com quin tipus de porta, de tanca i de vorada s’instal·larà.

Un cop redactat el projecte, passarà a disposició del grup de govern i del Consell d’Urbanisme i Medi Ambient per tal que siga revisat abans de començar amb la licitació de les obres.

Cal recordar que l’Ajuntament de Godella compta amb 16.702,54 m² del parc de la Devesa, després de l'acord assolit amb la Congregació del Sagrat Cor de Jesús. Es pretén marcar dos zones diferenciades: una de caràcter lúdic-esportiu i una altra de caire lúdic-recreatiu, en tots dos casos amb una intervenció mínima per respectar al màxim la fisonomia del bosc. 

 

Informa Nou Horta. Godella

La mesa dels Pressupostos Participatius s’ha reunit recentment per decidir, en base als resultats de les votacions i als informes elaborats pel personal de l’oficina tècnica municipal, quins projectes es duran a terme amb els 40.000€ amb que compta esta partida.

En primer lloc s’executarà la proposta guanyadora (amb 88 vots), que consistia en l’ús d’energies renovables. S’ha decidit que es començarà per la instal·lació de panells solars en l’edifici de l’Ajuntament. 

En segona posició va quedar la proposta de millora del pati del col·legi El Barranquet (87 vots), que també es durà a terme mitjançant la plantació d’arbres en les zones d’Infantil i Primària. La regidora de Participació Ciutadana, Tatiana Prades, ha explicat que algunes de les al·legacions presentades a esta proposta han estat desestimades. Per exemple, la instal·lació d’aspersors no es recomana perquè pot suposar una font de legionel·la, així com la instal·lació d’una tanca per no considerar-se adient.

La tercera proposta amb més recolzaments fou el condicionament del parc situat junt al carrer Sauces de Campolivar, darrere del pavelló (76 vots). Prades ha explicat que esta obra, al tractar-se d’una inversió més important, s’executarà amb l’ajuda del Pla Provincial d'Obres i Servicis (PPOS) de la Diputació de València.

Pel que fa a la repoblació forestal al carrer Acàcies (70 vots), s’atendrà mitjançant la plantació d’uns 20 exemplars d’arbres. La millora dels parcs de Correos, del Molí, junt a El Barranquet i de la torreta de Misildo (63 vots) ha quedat pendent de resoldre’s, doncs des de l’oficina tècnica es considera que s’ha de realitzar una auditoria per determinar quines són les necessitats i les deficiències a atendre. Per últim, es compraran instruments per al teatre Capitolio (48 vots).

 

La regidora de l’àrea, Tatiana Prades, ha explicat que amb esta repartició s’han adjudicat 20.000€ dels 40.000€ amb que compta la partida. La resta dels diners estan pendents d’adjudicar-se a l’espera del que succeïsca amb l’auditoria de la proposta de millora dels parcs municipals.

 

Informa Nou Horta. Godella

L'Ajuntament de Paiporta ha nomenat un nou intendent de la Policia Local. Es tracta de Ginés Ortega, que ha exercit fins ara les seues funcions a l'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna. El nou intendent ha pres possessió del càrrec recentment i ja ha mantingut múltiples reunions amb l'alcaldessa, Isabel Martín, i la regidora de Policia, Beatriz Jiménez.

Amb el nomenament del nou intendent de la Policia Local, “pretenem reforçar encara més la línia de treball seguida fins ara, en el sentit d'aprofundir en una policia de barri, de proximitat, que xafe els carrers i les places i estiga a l'abast de la ciutadania per a ajudar-la”, ha afirmat l'alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín.

“Li desitgem molta sort en una feina que és fonamental per a la gent de Paiporta”, ha afegit la regidora de Policia. Jiménez, a més, ha apuntat que “des de la Policia Local anem a mantindre l'aposta per unitats específiques d'ajuda i suport a les víctimes de la violència masclista”, un treball que s'ha encetat aquesta legislatura amb formació específica dels i les agents, i amb dos policies dedicades en exclusiva a la protecció i suport a les dones que denuncien, les que estan amenaçades, i les que tenen ordres d'allunyament dels seus agressors, en coordinació amb la resta de departaments municipals implicats en aquesta tasca.

 

Informa Nou Horta. Paiporta

La Mostra Internacional de Pallassos i Pallasses de Xirivella, que cada novembre vist els teatres, carrers i places del municipi valencià amb el millor art de fer riure, realitzarà un ampli i variat programa d'activitats previ al festival per a retre homenatge al seu 25 aniversari. I tot açò per a compartir amb els espectadors, com explica el seu director Vicente González San Francisco (San Fran), «un quart de segle d'extens i fructífer camí apel·lant a l'humor per a connectar-se amb el públic infantil, familiar, juvenil i adult, a través d'espectacles de clown procedents de la geografia nacional i internacional».

Del 15 al 27 d'octubre, Xirivella acollirà una oferta cultural i lúdica on la figura del pallasso brillarà amb llum pròpia a través d'una sèrie d'activitats dirigides a tot tipus d'espectadors. Esdeveniments, la majoria d'ells d'entrada lliure i gratuïta fins a completar l'aforament, que com destaca la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Xirivella, Encarna Martí,  comprendran «des de la representació d'espectacles, la projecció de documentals, la presentació de llibres, jornades de contacontes o un concurs de números clown, fins a tallers de risoteràpia o un tren de la rialla per als més xicotets».

La Mostra Internacional de Pallassos i Pallasses, premiada en 2016 per l’Associació Valenciana d’Empreses de Teatre i Dansa (AVETID), és un projecte cultural iniciativa de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Xirivella patrocinat per la Diputació de València, la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana i el Ministeri de Cultura. 

«Al novembre tornarem a omplir els carrers de Xirivella de nassos rojos. Celebrarem els 25 anys de Mostra, un element de modernitat clau en la identitat i cultura de Xirivella. Amb la Mostra, Xirivella sempre guanya» afegeix Ricard Barberà, alcalde de Xirivella.

La celebració de la 25a edició del festival, declarat Festa d'Interés Turístic Provincial, tindrà lloc del 3 a l'11 de novembre amb una atractiva programació d'espectacles que es realitzaran en distints espais de Xirivella. Muntatges molt variats que experimenten amb les tècniques del clown i les seues infinites possibilitats per a impregnar de bon humor i inculcar l'optimisme en el públic.

 

Informa Nou Horta. Xirivella

La 10K Solidària Divina Pastora Burjassot, a benefici de AVAPACE i organitzada pel club local de corredors Burjarunners, celebra la seua sisena edició dissabte que ve, 22 de setembre, a les 18:30, amb dues novetats respecte a edicions anteriors. D'una banda, s'incorpora una marxa solidària de quatre quilòmetres amb la qual es pretén incrementar la participació popular en aquesta cita atlètica i fomentar la pràctica esportiva. Per un altre, la carrera tindrà per primera vegada la seua meta en la Plaza Emilio de Castelar del municipi, punt on també estarà situada l'eixida, amb l'objectiu de fer més vistosa la prova.

A més de tot açò, per primera vegada, els gossos també podran acompanyar als seus amos en aquesta cita esportiva. No obstant açò, solament podran participar en la marxa solidària de quatre quilòmetres i hauran d'anar degudament subjectes i a curta distància dels seus amos, per a no entorpir la circulació de la resta de corredors.

En la vesprada del passat dilluns 17 de setembre, es van presentar els detalls i les novetats d'aquesta carrera, en un acte que va comptar amb la participació de Rafa García, alcalde de Burjassot; Pilar Nieto, sotsdirectora General Corporativa de Divina Pastora Segurs; Juan Manuel Requena, president del G.R.D Burjarunners; Javier Gros, vicepresident del club d'atletisme AVAPACE Corre; Pepe Marquina, president de AVAPACE; Recaredo Agulló, exatleta, escriptor, periodista i speaker de la prova, i Luis Félix Martínez, atleta i guanyador de la primera i última edició d'aquesta 10K i subcampió d'Europa de mitja marató M45.

Rafa García, alcalde de Burjassot, va manifestar que “és un privilegi estar avui ací. Vull felicitar al club Burjarunners perquè fan un extraordinari treball, ja que, a més de fer esport, fan una labor social. El meu agraïment al treball que esteu fent i que moltes vegades passa desapercebut. Cada any dais exemple a aquest poble del que és, de solidaritat i de col·laboració entre les diferents associacions. Moltíssima sort aquest dissabte, no tinc cap dubte que serà una carrera estupenda”.

Per la seua banda, la sotsdirectora General Corporativa de Divina Pastora Segurs, Pilar Nieto, es va referir al caràcter solidari que té aquesta prova: “en tots aquests anys, m'heu demostrat que aquesta carrera és, sens dubte, molt més que un esdeveniment esportiu. És una prova per a fomentar l'esport inclusiu, per a intercanviar experiències i per a gaudir de 10 quilòmetres de running sense barreres”.

“Amb la carrera d'aquest cap de setmana, el club d'atletisme AVAPACE Corre compleix amb els seus objectius que són la integració de les persones amb paràlisi cerebral, la inclusió en el món esportiu i la recaptació de fons destinats a la nostra associació”, va destacar Javier Gros, vicepresident del club d'atletisme AVAPACE Corre. En aquest sentit, Pepe Marquina, president de AVAPACE, va assenyalar que “gràcies a iniciatives com aquesta podem abordar inversions que serien impossibles per a nosaltres i, d'aquesta forma, millorar les nostres instal·lacions i el servei que es mereixen les persones amb paràlisi cerebral”.

Aquelles persones que vulguen participar, tant en la carrera de 10 quilòmetres com en la marxa de quatre quilòmetres, poden inscriure's fins a dijous que ve, 20 de setembre, a través de la pàgina web de carreraspopulares.com. El preu d'inscripció és de 8 euros per a la carrera i de cinc per a la marxa.

La 10K Solidària Divina Pastora Burjassot a benefici de AVAPACE és una prova 100% solidària que destina tota la recaptació obtinguda a l'Associació Valenciana d'Ajuda a la Paràlisi Cerebral (AVAPACE) amb l'objectiu de seguir millorant la qualitat de vida de les persones que pateixen paràlisi cerebral i de les seues famílies. En les cinc edicions celebrades fins avui, la recaptació ha ascendit a prop de 42.000 euros.

 

Informa Nou Horta. Burjassot

La Mancomunitat de l’Horta Sud acull des de hui un curs, impulsat per la pròpia institució i homologat per l'Institut Valencià d’Adminsitracions Públiques, amb la finalitat de fer un pas ferm cap a la Transformació Digital de les Adminsitraciones Locals. 

La taula d'inauguració, en la mateixa seu de la Mancomunitat, ha estat iniciada pel president de la Institució Intermunicipal, Carlos Fernández Bielsa, al costat de la Sotssecretària de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, Zulima Pérez Seguí, i el vicepresident de la Diputació Provincial d'Albacete, Alberto González García.

Bielsa assegura que “l'objectiu final és fer senzill el complex, fomentar la col·laboració, i crear projectes en els quals tots sumem per una Administració més eficaç, i per tant millor”. El president de la Mancomunitat ha recalcat el seu compromís per la digitalització “amb tranquil·litat cap a una transició on l'important no és la tecnologia sinó les persones”.

El curs, dirigit a tot tipus de perfils de treballadors públics d'administracions locals “requereix del compromís de tots, i especialment necessita de la col·laboració entre administracions”. En aquest punt Bielsa ha agraït la implicació des del primer moment del president de la Diputació d'Albacete, “per obrir-nos les portes al seu projecte Sedipualb@.”

En nom de la institució manxega, el vicepresident de la Diputació, ha destacat els molts punts en comú que els uneix amb les comarques valencianes i ha coincidit en assegurar que “la cooperació entre administracions és imprescindible en el procés de digitalització, però necessitem als tècnics, que porten tota la vida amb el paper, i la seua implicació”.

La Sotssecretària de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, per la seua banda, ha afegit que la digitalització hem d'abordar-la -com es planteja en el curs- situant al ciutadà en el centre. “Les administracions podem ser 100% digitals però si la ciutadania no pot relacionar-se amb nosaltres no serveix de res. Hem de fer-ho tots.”

El curs consta de sis sessions els dies 19 i 26 de setembre, 3, 10, 17 i 23 d'octubre (de 9 a 14 hores), i serà avaluat finalment amb un treball final i exposició d'un pla d'acció per a la millora de serveis.

 

Informa Nou Horta. Comarca

La comissió de la falla Domingo Orozco- Bailén de Burjassot ha donat per inaugurada la XXI edició de la seua Setmana Cultural. Va ser en un acte celebrat en el casal, en la vesprada del passat dilluns 17 de setembre. Així, els fallers i falleres de Domingo Orozco tenen per davant set dies en els quals s'ha organitzat una variada programació entorn del tema d'enguany de la Setmana Cultural: els monuments i els artistes fallers de Burjassot.

Durant l'acte d'inauguració, al que va assistir l'Alcalde Rafa García, la regidora Estefanía Ballesteros i altres regidors de l'Equip de Govern, es va retre homenatge a Manuel Ferrer Gadea, veterà artista faller molt vinculat a la comissió burjassotense. Amb la presència dels màxims representants de la falla i la companyia d'altres comissions, tant de Burjassot com del sector, va quedar inaugurada l'exposició “Monuments i artistes fallers” amb la col·laboració especial de Nacho Burgos Montaner qui ha cedit a l'exposició una maqueta del monument faller que es va realitzar amb motiu de la proclamació de les falles com a Patrimoni de la Humanitat de la Unesco.

Campionats de jocs tradicionals i de taula, xarrades i conferències, gastronomia i eixides culturals relacionades amb el món de l'art faller són algunes de les cites culturals i lúdiques que la família de Domingo Orozco té per davant, fins a diumenge que ve 23 de setembre.

 


Informa Nou Horta. Burjassot

Pàgina 1 de 917