És candidata a l’alcaldia pel PSPV-PSOE. Duu 12 anys afiliada, treballant des de la base fins a aspirar, en aquesta legislatura, a dirigir el consistori del seu poble. Advocada, feminista i amant de la seua gata Marina, com ella mateixa confessa; ha exercit com a primera Tinent d’Alcaldessa d’un govern en coalició. Es manté ferma a l’hora de reivindicar el paper de l’esquerra i demana que totes les forces progressistes demostren responsabilitat.

 

Com afronta el final de la campanya electoral?

Són dies molt intensos. Eixim al carrer, no parem de rodar. Ens trobem a molta gent. Alguns i algunes ja ens coneixien, però hi ha persones desconegudes que s’acosten a preguntar, a saber què volem per al nostre poble. Les sensacions són bones. Estem fent una campanya molt pròxima a la gent i sentim la connexió. Després dels bons resultats de les eleccions generals i autonòmiques, ara és el nostre torn. Eixim a guanyar. He fet públic el meu telèfon perquè la gent parle directament amb mi, i s’han posat en contacte més d’un centenar de persones. Volien saber la meua postura sobre diverses qüestions i fer propostes. Això m’agrada molt, perquè crec que la política de portes obertes a la ciutadania té un paper destacat i és el camí que hem de seguir.

 

Quin balanç fa de la legislatura?

No ha sigut senzill, però finalment crec que hem demostrat que Catarroja es podia gestionar molt millor. Per exemple, hem reduït el deute de l’Ajuntament més de la meitat i hem invertit vora 8 milions d’euros en infraestructures i instal-lacions esportives. Tot això ha sigut possible gràcies a la gestió econòmica dels socialistes. La regidoria d’Hisenda ha tingut un paper decisiu per a sanejar el consistori, que, no s’oblidem, tenia greus problemes financers. La gestió dels socialistes ha permés que l’equip de govern haja afrontat en bones condicions totes les inversions que s’han dut a terme. Ni l’avinguda de la Diputació, ni la reforma de les instal.lacions esportives, ni l’aposta per l’ocupació i l’economia de proximitat, ni tot el que s’ha fet al mercat municipal o al Port haguera sigut possible amb els comptes que ens trobàrem a l’inici de legislatura. Li hem canviat el motor al cotxe i s’ha notat. I tant com s’ha notat (somriu). 

 

Més enllà de la gestió, ha sigut una legislatura agitada en alguns moments…

Sí, no hem de negar-ho. La defunció d’Alberto Gradolí, el nostre cap de llista i el trencament del tripartit no van ser fàcils. Aconseguírem posar-nos d’acord per a formar un govern progressista. El PSOE abanderà eixa unió i feu tot el possible perquè tant Guanyar Catarroja com Compromís sostingueren un govern estable, però finalment els nostres socis tingueren diferències irreconciliables i trencaren el pacte. Els socialistes no estàvem d’acord però hem donat estabilitat al consistori pel bé del poble. Creiem que s’ha d’estar a l’altura quan toca. Esperem que totes les forces d’esquerra siguen igual de responsables que ha sigut el PSPV i donen el mateix exemple, si arriba el moment. 

 

Sembla que les majories absolutes han acabat. ¿Tornaria a revalidar un pacte de l’esquerra?

Nosaltres hem treballat al llarg de la legislatura per millorar el nostre poble i eixim a guanyar les eleccions. L’equip que formem la candidatura, representem una manera de ser i de treballar. Molts i moltes estan ací per a millorar coses concretes que fan molta falta. Per exemple, Iván Alemany és un xic tetraplèxic que vol ajudar a transformar la mobilitat accesible al nostre poble, i ningú millor que ell a l’hora de detectar el que fa falta. Molts dels nostres candidats i candidates tenen eixe perfil, són persones que aporten la seua sensibilitat en determinades matèries i, per suposat, les ganes de treballar. I pel que fa als pactes, nosaltres ja hem demostrat que som garantia d’estabilitat. Ara, potser, caldrà preguntar-li-ho a altres…

 

Precisament la mobilitat i, en concret, els fotorojos han sigut protagonistes a Catarroja…

Bé, això i moltes altres coses. Nosaltres ens trobàrem amb la situació dels fotorojos només arribar. Mai decidírem instal.lar-los a Catarroja. Ho heretàrem de l’anterior govern. Ha sigut molt complicat trobar una eixida, sobretot perquè si es rescindia el contracte, l’Ajuntament havia de pagar molts diners que són de tots: dels qui es boten semàfors, i també dels qui no ho fan. Afortunadament això ja s’ha acabat i no tenim cap intenció de repetir. 

Hem apostat des del govern, per millorar la mobilitat garantint la seguretat, però hi ha qüestions que, nosaltres interpretem de manera diferent, però en una coalició, has de respectar les decisions de cada part, encara que no estigues completament d’acord, perquè en això consisteix el diàleg i la democràcia.

 

Un problema comú en moltes poblacions, entre elles Catarroja, són els excrements dels gosssos. Què en pensen fer?

Les conductes incíviques estan afectant al benestar de totes i tots. Volem posar en marxa el sistema de reconeixement de l’ADN perquè els propietaris de mascotes siguen responsables. És un sistema utilitzat en altres poblacions i prou efectiu per a crear conciència. Tampoc cal oblidar el problema que suposa l’abandonament d’animals. No entenc que encara hi haja persones que abandonen animals, però és una realitat, per això volem crear un centre d’acolliment municipal per a mascotes abandonades, en casos d’urgència. 

 

I per a les persones?

Evidentement, una cosa no exclou l’altra. Per exemple, en la regidoria d’Impuls Econòmic no hem parat ni un minut en estos quatre anys. Hem invertit molt de temps i diners en la promoció de la formació i l’ocupació de les persones aturades. Més d’un centenar han treballat gràcies als plans que hem posat en marxa. Altres han participat en les edicions de la Setmana de l’Economia Local i, bona part, han trobat feina. Hem fet molts cursos, hem creat els premis Catarroja Emprén, hem habilitat noves instal.lacions per a la formació, impulsem el comerç local, la indústria i, al capdavall, tot això es veu i té la seua recompensa. Per a mi és una gran satisfacció vore com està ara el mercat municipal, perquè hem treballat molt i hui podem dir que tenim un dels mercats més atractius de la comarca. S’ha convertit en un punt de trobada, i això em plena de goig. 

 

És el moment de les dones?

Ha sigut, és i serà, tot i que a alguns els coste acceptar-ho. Hem avançat molt, però queda tanta feina per fer… És un treball que tan sols farà l’esquerra, com hem vist. Fins que una dona deixe de cobrar menys que un home en les mateixes condicions; fins que no tingam accés a les mateixes responsabilitats professionals; fins que la conciliació no siga una prioritat; fins que els tribunals no deixen ben clar que no és no, o fins que no s’ature la violència masclista, caldrà continuar lluitant. Per exemple, a Catarroja ens havíem acostumat a vore la prostitució al carrer i a no fer res. Els socialistes estem coordinant-nos amb altres administracions per a intervindre conjuntament i en associacions que atenen a les dones prostituïdes. Ho sabem, les solucions no són senzilles, però cal obrir els ulls i no ser indiferents a l’explotació i la injustícia. 

 

La joventut inclinarà la balança de les eleccions municipals?

Les joves i els joves tindran un paper molt important. Són els votants més difícils d’aconseguir. Tenen criteri propi i la seua situació laboral no és bona, per desgràcia. Des de la regidoria d’ocupació hem treballat molt, junt amb la Generalitat, per aconseguir d’onar-los una oportunitat laboral. L’atur juvenil és un dels problemes més preocupants. Hem de donar resposta a les seues necessitats. S’ha de facilitar que puguen incorporar-se al mercat laboral i tindre independència, per això també hem tret ajudes pel pagament del lloguer o hipoteca de la vivenda habitual.

També han de tindre espais on poder reunir-se, com la Casa de la Joventut, el projecte de la qual ja s’ha aprovat. Altre col.lectiu que no cal oblidar són les persones majors. Podem dir ben orgullosos que els majors de Catarroja disposen d’una programació d’activitats vertaderament variada i enriquidora. A més, volem iniciar el nou Espai Barraques, que millorarà les instal.lacions i l’oferta per a la gent de més edat. Hem estat des del principi al seu costat i continuem donant suport a les seues reivindicacions. Són una de les columnes vertebrals de la nostra política.    

 

I si és alcaldessa?

Si sóc alcaldessa continuaré sent la dona treballadora que intenta millorar la vida de les persones, respectant les diferències. El que fem els socialistes. I això sí, amb les portes obertes, que l’Ajuntament és de tothom (riu)... Els qui em coneixen saben que no canviaré la meua manera de ser, siga alcaldessa o no. 

 

L’Ajuntament de Torrent, a través de la Fundació Esportiva Municipal (FDM), ha obert la convocatòria per a presentar les sol·licituds de les subvencions a les entitats i clubs esportius de la ciutat. Es tracta d’una iniciativa que té com a finalitat la promoció i foment de la pràctica esportiva en totes les edats, però especialment en l’esport de base, esport femení i esport adaptat. L’import total destinat a estes ajudes econòmiques és de 23.000 euros.

 

En este sentit, a l’efecte de les bases s’entén per esport base el practicat per equips o esportistes en les categories de prebenjamí, benjamí, aleví, infantil, cadet, juvenil o equivalents; esport femení el practicat per equips o esportistes que estiguen inscrits en competicions femenines de qualsevol categoria; i esport adaptat, el practicat per equips o esportistes amb diversitat funcional inscrits en el Federació d’Esports Adaptats, independentment de l’edat o categoria dels esportistes i equips.

 

Les sol·licituds poden presentar-se fins al dia 11 de juny de 2019 de manera electrònica a través de la seu de l’Ajuntament de Torrent (www.torrent.es). 

 

 

Informa Nou Horta. Torrent 

Un any més l’Associació TYRIUS d’Alaquàs ha eixit al carrer per a aconseguir fons per a la lluita contra el càncer. A primera hora del matí d’ahir dijous 23 de maig, l’Associació va instal·lar tres taules petitòries a l´Avinguda del País Valencià, Correus i la Policia Local del municipi. Punts des d'on va posar a disposició dels veïns i veïnes tota la informació sobre aquesta malaltia. Gràcies al treball de les seues sòcies i a la col·laboració ciutadana aconseguiren recaptar 2.449,10 euros.

 

L’Alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García Campos i el regidor de Cultura Toni Saura també volgueren acompanyar a les sòcies en aquesta jornada de col·laboració que es du a terme amb l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).

 

Des de l’Associació Tyrius d’Alaquàs han volgut agrair a tots els veïns i veïnes la seua col·laboració, que junt amb la participació activa de diversos establiments del municipi s’ha aconseguit recaptar fons que aniran destinats a programes de prevenció i informació, suport psicològic i social per a malalts i familiars, residències i pisos d'acollida. També es destinarà al finançament d'ajudes a la investigació, la promoció de programes de detecció precoç de càncer de mama i de cures pal·liatives a domicili per a malalts. 

 

 

Informa Nou Horta. Alaquàs

L'Ajuntament d'Albal ha signat el conveni anual de col·laboració amb l'Associació Comerços Albal. La rúbrica ha tingut lloc aquest matí en el consistori i ha estat a càrrec de l'alcalde, Ramón Marí i de la Presidenta del col·lectiu, Amparo Romero. En la signatura estaven també l'edil de Comerç, Pilar Loeches i Javi León, membre de la Junta Directiva de l'associació. 

 

Albal dota a Comerços Albal d'una subvenció anual de 5.000 euros per a la promoció de les seues activitats i aquest passat any els ha cedit un local en el nou espai Coworking per a situar la seua seu. A més, col·labora en les accions de promoció de l'ocupació, a través de tallers de formació i posa a la disposició del col·lectiu els mitjans de comunicació i xarxes socials municipals per a difondre les seues activitats i campanyes. 

 

L'alcalde ha assegurat que la consecució de l'estació de tren per a Albal permetrà l'atracció de noves empreses i comerços per al municipi, “que redundarà positivament en l'economia local i en el sector de xicotets i mitjans comerciants”. Ramón Marí explica que “aquest conveni pretén ajudar en la potenciació de l'economia local, donar suport a les empreses i comerços del municipi i facilitar la creació i atracció de nous establiments”.

 

L'Associació Comerços Albal va celebrar recentment la seua assemblea anual on va renovar la confiança a la seua Presidenta i va donar compte del creixement en el nombre de socis, en l'últim any ha crescut en més de deu comerços, compte en l'actualitat amb 63 establiments associats. Javier León ha agraït el suport institucional, “la unió de totes dues parts és necessària per a millorar la salut del comerç local”. 

 

 

Informa Nou Horta. Albal

El Centre d'Informació Juvenil de Torrent (CIJ) ofereix nous tallers de pintura SUMI-E, animació Stop Motion, un curs d'educador/a de menjador escolar a més d'una xarrada informativa per a conèixer el procediment d'accés per a Policia Nacional.

 

La inscripció als tallers serà a partir del dia 27 de maig.

 

Taller introducció a la pintura SUMI-E

Inicia't en la pintura amb tinta Sumi-e aprenent la tècnica d'una cultura mil·lenària, però també el procés de creació de la tinta, els diferents tipus de pinzells i paper, etc. Al final del taller seràs capaç de crear una obra pròpia. El taller donarà començament el dilluns 1 de juliol de 10.30 a 12.30 hores.

 

 

Taller Stop Motion

Aprèn a fer un guió, crear personatges, decorar, il·luminar, manejar programes d'enregistrament i edició a nivell usuari. Al final serem capaços de crear en grup un videoclip d'animació, usant la tècnica del Stop Motion. El taller començarà el dimarts 2 de juliol de 17.30 a 20 hores.

 

 

Curs d'educador/a de menjador escolar

Amb aquesta formació nous recursos d'educació per a dinamitzar l'horari de menjador escolar. Alguns dels aspectes importants que aprendràs serà planificar i programar l'activitat diària, recursos necessaris per a abordar trastorns relacionats amb l'alimentació, activitats soci educatives per a aqueix moment, la importància de l'ambientació, nocions sobre alimentació equilibrada, hàbits d'higiene, entre altres temes d'interès.

 

El taller es compon de dos torns i un horari de 10.30 a 13.30 hores.

 

 

Xarrada informativa Policia Nacional

El pròxim dia 19 de juny a les 11 hores el personal de CNP t'informarà sobre com procedir quan es publica la convocatòria, requisits a complir, fases de l'oposició, especialitats existents dins del cos de policia nacional, etc. Assisteix a aquesta xarrada informativa en la qual podràs plantejar tots els teus dubtes. 

 

 

 

Informa Nou Horta. Torrent

La Conselleria ha publicat el plec tècnic per contractar la redacció del projecte de connexió del barranc dels Frares amb el Palmaret Alt, un gran pas endavant per buscar una solució conjunta a la problemàtica de les inundacions entre Godella, Burjassot, Rocafort i València. 

 

Esta notícia ha estat rebuda amb gran satisfacció en tots estos municipis, doncs es tracta d’un projecte que es venia reclamant des de feia temps. Cal recordar que en novembre de 2017, els quatre pobles afectats presentaren una esmena conjunta d’adició als pressupostos de la Generalitat Valenciana per a demanar una partida específica per a la redacció del projecte, expropiació i inici d’aquestes obres. Abans, però, en octubre d’aquell mateix any, els alcaldes i alcaldesses d’estos municipis havien signat una carta per demanar una solució urgent al problema de les inundacions. 

 

L’alcaldessa de Godella i regidora d’Urbanisme, Eva Sanchis, ha afirmat que «el municipi de Godella sempre ha sigut un gran defensor de l'horta i, de la mà de la ciutadania, hem rebutjat totes les infraestructures que l'amenaçaven com el corredor, la via del parc Nord, etc. però portem molts anys reivindicant a la Conselleria i a la Confederació una solució a les inundacions». Sembla que ara estes demandes comencen a fer-se efectives.

 

El nou projecte de connexió del barranc dels Frares amb el Palmaret Alt, publicat a l’expedient CNMY 18/0303/154, queda justificat, precisament per «l'acció dels Ajuntaments afectats, que han promogut la necessitat d'integrar el projecte en l'entorn». Tot sembla apuntar que el projecte resultant haurà d’incorporar les peticions que es feien des d’estos municipis: integrar un llit en el paisatge d’horta que envolte les obres, actuar en la part alta del barranc per reduir la concentració de les escorrenties, realitzar una bassa de laminació en el terreny que la Conselleria té entre la sèquia de Montcada i la via del metro, i revisar els càlculs i necessitats de les zones inundables dels municipis afectats, especialment en les zones urbanes.

 

 

Informa Nou Horta. Comarca

Aquest dissabte el Valencia CF i el FC Barcelona s’enfrontaran a Sevilla en la final de la Copa del Rei de futbol oferint, de segur, un gran partit per a tots els afeccionats a l’esport rei. Aficionats que podran veure aquesta final quasi quasi com si estigueren a Sevilla ja que, des de l’Ajuntament de Burjassot, es projectarà aquesta final a l’Auditori de la Casa de Cultura.

 

Un poc abans de les 21 hores, moment d’inici del partit, les portes de l’Auditori s’obriran perquè totes les veïnes i els veïns que així ho desitgen, gaudisquen del partit en la pantalla que tradicionalment acull el cinema d’estiu.

 

Amb les seues bufandes, equipats amb les samarretes dels seus equips i amb el gran ambient futboler que viurà l’Auditori, de segur que és una nit molt especial per als amants del futbol.

 

 

Informa Nou Horta. Burjassot

Compromís per Alboraia planteja per a la propera legislatura, entre les seues propostes programàtiques, l'elaboració d'un pla estratègic comercial en col·laboració del sector comercial del poble. En eixe pla es valorarien les fortaleses i debilitats del sector a Alboraia, per a prendre mesures per augmentar els punts forts i salvar els punts febles del sector.

 

Per a Compromís és fonamental la promoció del comerç local perquè és una forma de generar riquesa i ocupació en el poble i també lluitar contra el canvi climàtic. Durant la legislatura 2015-19 les propostes de Compromís en aquest camp han sigut contínues. Les propostes per a la nova legislatura són una continuació del treball ja fet. 

 

Des de Compromís consideren fonamental que l'Ajuntament elabore una programació anual d'activitats de promoció del comerç local en col·laboració amb el sector, i que s'utilitzen els serveis de comunicació de l'Ajuntament per a fer eixa promoció. Dins d'eixa comunicació, una de les reivindicacions dels comerciants locals, que Compromís vol dur endavant en l'Ajuntament és l'elaboració d'un directori de comerços locals amb la informació de cadascun d'ells.

 

Altre punt en el programa referit a l'economia productiva és revitalitzar el polígon industrial; l'abaratiment de costos energètics per a empreses; la creació de la marca "Producte d'Alboraia" per als productes agrícoles i començar la col·laboració entre el Consell Agrari i el Consell de participació de comerç. Des de la coalició afirmen que és molt important celebrar jornades o fires relacionades amb els productes agrícoles de la localitat (xufa, carabassa, creïlla, carxofa, etc). 

 

 

Informa Nou Horta. Compromís per Alboraia

Pàgina 1 de 1268