Un betlem monumental de 70 m2 amb més de 7.000 figures a Meliana

Divendres, 07 Desembre 2018 10:32 Escrit per  César E. Fernández Publicat en Meliana-VAL Vist 121 vegades

Entrevistem a Melchor Almela Largada, mestre betlemnista que, al costat de la seua família i amics, ha muntat un pesebre monumental en el Barri de la Roca de Meliana i podrà visitar-se fins al 6 de gener.

 

Des de quan es dedica a l'artesania betlemnista?

Fa 29 anys que estem en marxa i ensenyem el betlem al públic.

 

Què té d'especial el seu betlem que no tenen uns altres?

Diverses coses. Una d'elles són les seues dimensions de quasi 70 metres quadrats de pesebre, amb més de 3.000 animals, més de 3.000 personatges. Són més de 7.000 figures. Tingues en compte que això és la suma de anys de treball i cada any el betlem ha anat creixent en edificis, personatges, escenes bíbliques, moviments… Després el betlem té dues parts: la part bíblica i la part popular. En la part popular hi ha una família del segle passat on destaca la zona d'horta i la barraca i és una part molt bonica. És l'acumulació d'anys de treball.

 

El betlem té efectes especials?

Clar! Fem l'efecte del pas de la nit al dia, els ocellets, el corder… Cosetes com els moviments que als xiquets els encanta! 

 

D'on va venir la idea d'incorporar referents culturals valencians al betlem mitjançant l’Olla de Nadal? 

Quan ens apuntem a l'Associació Betlemnista de València ens vam adonar que en tots els racons d'Espanya com Catalunya, País Basc, Navarra… hi havia associacions en les quals cadascun aportava la seua part comarcal, la seua part rural o la seua província. Llavors vaig dir, crearem l’Olla de Nadal. Això és el que hem fet: la barraca, la senyora dins de la barraca preparant l’olla de Nadal, la quadra, el colomar, etc.

 

Quin ha sigut l'acolliment dels visitants?

Hem començat amb els col·legis. La veritat és que cada any la gent que ens descobreix ens van portant més amics i més gent. I els professors als quals els agrada el tema porten als xiquets perquè descobrisquen el betlem. 

 

On es pot visitar el betlem?

El betlem es pot visitar en el Barri de Roca (Meliana), al carrer San Isidro núm.44.

 

Què materials s'han utilitzat per a la confecció de les peces?

El fang roig per a la ceràmica i el gres per a les figures. Quan la figura està modelada portem el gres al forn durant 11 hores de cocció a 900 graus. Una vegada ja s'ha cuit i es refreda ja està preparant per a pintar en acrílic, pintura americana o aquarel·la, depenent del que siga. 

 

Durant quant temps estarà el betlem?

Estarem fins al 6 de gener (matí i vesprada) d'11.30 a 14.00 i de 16.30 a 20.30. Si algun grup, associació o col·legi vol visitar-nos fora d'aqueix horari pot concertar visita abans de l'horari d'obertura al públic i nosaltres els fem una visita guiada. 

 

Informa Nou Horta. Meliana

Modificat el Divendres, 07 Desembre 2018 10:40

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.