Alaquàs celebra la festivitat de Sant Francesc de Paula aquest cap de setmana

Dijous, 12 abril 2018 18:28 Escrit per  Publicat en Alaquàs-VAL Vist 211 vegades

Alaquàs viurà aquests dies els actes commemoratius de la festivitat en honor a Sant Francesc de Paula. La programació s’iniciarà el proper dissabte 14 d’abril amb la part religiosa organitzada per l’Ordre Mínima Seglar. La part lúdica de la celebració, la tradicional Festa del Porrat, se celebrarà entre els dies 20 i 22 d’abril i estarà organitzada per l’Ajuntament d’Alaquàs amb la col·laboració de l’Associació Cultural Penya el Foc 2000 en l’organització de les tradicionals calderes d’arròs amb fesols i naps que es cuinaran el diumenge 22 d’abril.

L’Ajuntament d’Alaquàs vol agrair el treball realitzat tant per l’Orde Mínima Seglar com per l’Associació cultural en la recuperació i impuls de la festivitat del Porrat que es va reprendre l’any 2000 gràcies al seu treball i esforç. Al llarg d’aquests anys han mantingut viva una tradició que no haguera sigut possible sense la seua constància. Però la magnitud de la festivitat ha provocat la necessitat d’encarregar per segon any consecutiu la gestió del Porrat a una empresa externa que manté l’essència i trets principals de la festa. Amb tot, l’Associació continuarà col•laborant als diferents actes del Porrat, a més de participar de primera mà en l’elaboració de les tradicionals calderes el diumenge 22 d’abril.

 

Celebració religiosa

La festivitat de Sant Francesc de Paula començarà el dissabte 14 d’abril a les 12 hores amb el volteig general de campanes a la parròquia de la Mare de Déu de l’Olivar, on se celebrarà a les 19 hores el solemne Novenari. El diumenge 15 d’abril a les 10:45 hores tindrà lloc el trasllat de la imatge de Sant Francesc de Paula des del passatge Amadeo Aguilar Laborda, on es troba la capella, fins a la Parròquia de la Mare de Deu de l’Olivar. A les 11 hores hi haurà una missa solemne celebrada i cantada per l’Orfeó d’Alaquàs a la Parròquia Mare de Déu de l’Olivar.

El mateix dia, a les 12:30 hores, l’Orde Mínima Seglar i l’Associació “El Clau” realitzaran un homenatge al Beat Gaspar de Bono al carrer que dóna nom. A les 18:30 hores hi haurà un solemne Novenari a la Parròquia Mare de Déu de l’Olivar i a les 20:00 hores se celebrarà la processió general. Als següents dies, del 16 al 20 d’abril, se celebraran solemnes Novenaris a les 19 hores en la Parròquia Mare de Déu de l’Olivar.

 

XVIII Fira del Porrat: recreació de la cultura valenciana

La Festa del Porrat amb fira d’atraccions i mercat valencià tradicional se celebrarà des del 20 d’abril fins al 22 d’abril. Al llarg de tot el cap de setmana hi haurà tallers artesans, espectacles i activitats per a tots els públics. L’obertura tindrà lloc el divendres 20 d’abril a les 17:00 hores en les instal·lacions del Parc del Roser i carrers adjacents. A les 21 hores hi haurà un passacarrer amb dolçaina i tabalet i a les 22 hores un castell de focs d’artifici.

El dissabte 21 d’abril tindrà lloc la cercavila musical Llàgrimes de Ceba a les 13, a les 18 i a les 20 hores i a les 21 hores una animación de carrera amb xanquers.

El diumenge 22 d’abril se celebrarà el tradicional Dia de les Calderes. Pel matí hi haurà una cercavila musical a càrrec del Grup l’Olivar i a les 14 hores tindrà lloc la benedicció i repartiment de les Calderes de Sant Francesc al parc del Roser. Les actuacions continuaran per la vesprada a les 18 hores amb Pep Gimeno Botifarra. A les 20 i 21 hores continuaran les cercaviles musicals amb el Grup Alham. El trasllat de la imatge del sant tindrà lloc a les 20:30 hores.

 

El patró d’Alaquàs

La festa de Sant Francesc de Paula, que va morir l’any 1507, ha sigut organitzada històricament per l'Ordre Mínima Seglar d'Alaquàs. Dues organitzacions han protagonitzat sempre aquesta celebració: la religiosa, que se celebra el tercer diumenge de Pasqua, i la lúdica.

Tot i això, abans de l’any 2000, la part lúdica de la celebració havia decaigut, conservant tan sols els elements religiosos. Per aquest motiu, un grup de festers del municipi, agrupats en l'Associació Cultural “Penya El Foc 2000”, van decidir donar-li un nou impuls a la festivitat amb la introducció d'alguns elements lúdics com ara la Festa del Porrat.

Així, la festivitat en honor a Sant Francesc de Paula és com la coneixem actualment, amb actes tant religiosos com lúdics.

 

Informa Nou Horta. Alaquàs

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.