EU Verds Aldaia: "L'Ajuntament d'Aldaia precisa urgent “aire fresc” governamental"

Divendres, 29 Desembre 2017 11:46 Escrit per  Juanjo Llorente. EU Verds Aldaia Publicat en Aldaia-VAL Vist 211 vegades

El ple de l'Ajuntament d'Aldaia realitzat el 27 de desembre va seguir la mateixa tònica que la majoria dels precedents. Com pot veure's i sentir-se en el vídeo de la sessió, el govern socialista va tenir bastants dificultats i no va aconseguir defensar la seua gestió mentre que va ser l'oposició els qui van liderar en iniciativa i proposta política. Malgrat portar quasi tres anys governant, el grup socialista segueix refugiat en una gestió fosca realitzada a colp de decret (sense coneixement de l'oposició). Una gestió que abusa dels mitjans i recursos públics per a donar-se notorietat partidista i que, d'altra banda, furta tota col·laboració real amb l'oposició i amb el teixit ciutadà, a l'hora de millorar les condicions de vida del poble i anar resolent els seus abundants problemes estructurals.

Els punts abordats durant el desenvolupament de la sessió plenària confirmen aquesta valoració (per a veure o descarregar l'ordre del dia del Ple, segueix aquest enllaç.

El primer punt substantiu tractat va ser un reconeixement extrajudicial de factures gastades i no pagades en els anys 2015 i 2016 per valor de 6900 euros. Encara que demanem explicacions per aquest fet greu de descontrol pressupostari no es van produir, sent aprovat el punt per tan sols els 9 vots de socialistes i del regidor no adscrit de Sisepuede, enfront de 7 vots en contra del PP i Ciutadans juntament amb els altres 2 no adscrits i 5 abstencions de Compromís, EU Verds i Sisepuede, que optem per no perjudicar a les empreses amb les quals l'Ajuntament havia compromès aqueixes despeses.

També el segon punt, sobre aprovació del compte general del pressupost de 2016 va rebre àmplies crítiques des de l'oposició, per considerar que havia sigut baixíssima l'execució de la majoria de partides de despesa i molt significativa la quantitat d'objeccions posades per la intervenció municipal al llarg de l'any. Pel que fa al grau d'execució d'aquest pressupost es van posar com a exemple diverses partides de promoció de l'ocupació i serveis municipals que ni tan sols es van gastar. I a l'hora de votar el punt, ho van fer favorablement juntament amb el PSOE, per responsabilitat, Compromís i el regidor no adscrit de Sisepuede, mentre que es van abstenir els restants grups municipals i regidors/as de l'oposició, de manera que el punt va poder eixir aprovat.

Després d'aquest agre debat sobre assumptes econòmics, van córrer millor sort els punts següents i que van ser aprovats per gran majoria, en el primer cas, i per unanimitat ho s restants: Cessió d'encomana a l'Ajuntament de Alaquàs per a l'ampliació de l'Ambulatori d'aquest municipi; Modificació funcionaris integrants de la ponència de Dictamen ambiental; Nomenament de Salomón Tárrega Almiñana com a Fill predilecte d'Aldaia; i canvi nomene del Poliesportiu municipal d'Aldaia per Poliesportiu Jaume Ortí.

Seguidament es van debatre una sèrie de mocions que van rebre diferent fortuna. La primera, presentada pel sindicat CCOO, insta al Govern Rajoy al fet que els pressupostos de l'estat per al 2018 contemplen fins a 7 punts relacionats amb la defensa de l'autonomia municipals i l'ocupació pública. Aquesta moció va ser aprovada amb les úniques 5 abstencions del PP i Ciutadans, enfront dels 16 vots favorables de la resta de grups polítics i regidors/as .

La següent moció, presentada pels socialistes, sobre la linia de tren C3 i el Pla de Rodalies anunciat pel Ministeri de Foment, va rebre una esmena de substitució de tots els punts d'acord socialistes per part d'EU Verds i va eixir aprovada per unanimitat. En concret es van aprovar aquests tres punts que plantegem:

1.- Exigir al Ministeri de Foment un compromís pressupostari concret per al Pla de Rodalies anunciat, així com una tramitació participativa del mateix.

2.-Reclamar al Consell de la Generalitat el seguiment i fiscalització d'aquest Pla de rodalies, així com els compromisos de la declaració de Xirivella signada dos anys abans i en la qual es plantejava la necessitat d'un ens regulador del servei metropolità de transports, entre uns altres.

3.-Reiterar l'acord del ple produït en el ple del 27 d'octubre de 2015, de suport a la Declaració de Xirivella i pel soterrament de les vies d'Aldaia.

La següent moció que es va debatre i també va eixir aprovada va ser la que havíem presentat des d'EU Verds d'engegada dels pressupostos participatius del 2018 en el municipi d'Aldaia. (http://euaaldaia.es/spip.php?article3693). Aquesta moció, que va incloure una modificació al punt 2 de la regidora no adscrita per a sotmetre a pressupostos participatius només aquelles partides de despesa que siguen possibles legalment (inversions reals i poc més, a més de l'aportació a la Mancomunitat del Barri del Crist i subvencions a entitats), va rebre 9 abstencions dels socialistes i Ciutadans enfront de 12 vots favorables de la resta.

A continuació es va debatre una altra moció que havia presentat també EU Verds, per l'elaboració d'una ordenança municipal reguladora de la convivència ciutadana i el civisme ( http://euaaldaia.es/spip.php?article3694). Al final la retirem perquè el govern socialista va oferir complir-la de motu propi i es va comprometre a portar a la Comissió informativa de ciutadania, al gener o febrer del 2018, una esborrador de reglament com el proposat per la moció, de manera que no va fer falta votar-la perquè entenguérem que les dues propostes d'acord de la moció ja es complien amb aquests compromisos.

Finalment, la tercera moció que va proposar EU Verds, d'adhesió d'Aldaia a la Xarxa de Ciutats que Caminen (http://euaaldaia.es/spip.php?article3695), va ser rebutjada rotundament pels vots contraris del PSOE, Ciutadans i Sisepuede, els qui van interpretar que incorporar-se a aquesta xarxa constituïa una despesa innecessària i dubtós (300 euros anuals). Per la nostra banda, deplorem la falta de sensibilitat ambiental que denotava aquesta decantació i l'oportunitat perduda d'insuflar una mica de “aire fresc” al nostre Ajuntament, vinculant-ho a una xarxa internacional de ciutats preocupades per la qualitat de vida i la seguretat dels seus vianants, enfront de l'omnipresent tràfic rodat.

A continuació es va adonar dels 365 decrets o Resolucions alcaldia signats sense coneixement de l'oposició i que se'ns havien lliurat una setmana abans compilats en un arxiu PDF de 685 pàgines. Des d'EU Verds preguntem (només es pot preguntar en aquest punt) pel que fa a diversos decrets relacionats amb factures i personal, així com la raó per la qual s'havien destinat més de 5.000 Euros a celebrar el premi lliurat a l'Ajuntament per la seua campanya “Enamora en positiu” contra la violència de gènere (!!), campanya que va suposar una despesa total de tan sol dos mil i escaig euros. Però la responsable es va limitar a assenyalar que ja es respondria a aquest assumpte en la comissió informativa de gener.

El següent apartat de “despatx extraordinari” incloïa una moció de les associacions del taxi presentant una plataforma reivindicativa i una altra de AVA-Asaja sobre la Llei de l'Horta ja aprovada en les Corts valencianes i en fase d'al·legacions. Des d'EU Verds insistim que la moció del taxi es vera però els socialistes van insistir que era molt complicada, per la qual cosa al final es va ajornar la seua consideració al següent ple de gener (ens vam comprometre a presentar-la).

Finalment, en el torn de precs i preguntes, EU Verds plantegem les següents:

1.- Neteja centres escolars i instal·lacions municipals. La contracta per valor de 424.852 euros anuals es va fer l'1/7/2015 amb durada dos anys. Considerant la mala pràctica reiterada d'aquesta empresa de neteja Perquè es manté?. A aquesta pregunta va contestar l'Alcalde dient que s'estaven ultimant els papers per a convocar una nova licitació a les empreses que puguen estar interessades a presentar-se.

2. Atès que EU Verds ha rebut un Ofici assenyalant que no es pot fer un seguiment de l'execució de les mocions aprovades en cada ple per falta de personal Aquest govern municipal es considera obligat a complir els acords de ple? Ací l'Alcalde també va respondre afirmativament assenyalant que prompte podria fer-se.

Sense més assumptes que tractar, el ple va acabar unes tres hores més tard des del seu començament.

 

Informa Nou Horta. EU Verds Aldaia

Modificat el Divendres, 29 Desembre 2017 11:48

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.