L'Hospital de Manises exposa les patologies més comunes en els cantants

Dilluns, 16 abril 2018 17:05 Escrit per  Publicat en Manises-VAL Vist 109 vegades

Més del 75% dels músics presenta en algun moment de la seua carrera dificultats mèdiques relacionades amb la pràctica de la seua activitat. En el cas dels professionals del cant, la sobrecàrrega vocal o hemorràgies en les cordes vocals són les patologies més comunes. La doctora Virginia Barris, otorrinolaringóloga de la Unitat afirma que, “hi ha certs símptomes que tots els que pateixen aquestes patologies solen patir, com la disfonía, que és una alteració de la veu que es percep com de mala qualitat sense arribar a perdre's per complet, fatiga vocal o veu bufada, que si no es tracten adequadament poden derivar en patologies com el nòdul o hemorràgies. És important que els professionals que treballen amb la veu, com els cantants, coneguen les causes que poden produir aquestes patologies i s'habituen a una sèrie d'exercicis i consells per a prevenir-les”.

Per açò, la Unitat de la Música i les Arts Escèniques ha celebrat, amb motiu del Dia Mundial de la Veu, una jornada dirigida a professionals de la veu en la qual han participat més de 80 persones En aquesta taula redona, en la qual han intervingut, a més de la doctora Barris, el psicòleg clínic, Guillermo Dalia, la logopeda, Gemma Pallàs, la rehabilitadora en foniatria, Blanca Sandoval, i la pedagoga de cant i delegada de l'Associació Espanyola de Professors de Canto, Isabel Villagar, els experts han exposat la visió i tècniques de cada especialitat per al tractament de patologies de la veu, així com del seu entrenament i cures que requereix.

“En els cantants és molt important que realitzen un bon escalfament previ a una actuació, que realitzen repòs vocal quan es precise, eviten fumar i realitzen una correcta hidratació”, assenyala la doctora Barris. L'especialista de la Unitat subratlla que “per als cantants que empren la veu amb un ús professional és interessant rebre classes de tècnica vocal que inclouen pautes sobre com calfar la veu i exercicis respiratoris associats a la relaxació corporal. En el cas de cantants professionals o afeccionats, davant un problema de veu sempre recomanem el repòs de vocal durant uns dies. Es tracta d'evitar sobrecarregar al múscul vocal”.

Els especialistes de l'Hospital de Manises apunten que “en els professionals de la veu és fonamental la rapidesa en la detecció d'aquestes patologies, ja que si les lesions creixen poden necessitar d'un tractament quirúrgic, com en les lesions de la vora lliure de les cordes vocals que poden afectar a la qualitat de la veu dels cantants”.

La Unitat de la Veu i les Arts Escèniques ha desenvolupat un protocol específic d'exploració clínica de la veu amb un circuit ràpid per a professionals en la qual s'avalua al pacient i es desenvolupa l'estratègia terapèutica adequada com a tractaments rehabilitadores amb sessions de logopèdia o foniatria, infiltracions de corticoide, grassa o àcid hialurónic, o tractament quirúrgic amb microcirugía làser o amb hidrosecció.

 

Concerts amb motiu del Dia Mundial de la Veu

Entre el 5% i el 7% de la població espanyola pateix algun trastorn de la veu que requereix atenció mèdica, especialment en professions com a cantants, professors, actors, comercials, entrenadors físics, tele-operadors i periodistes. Amb motiu del Dia Mundial de la Veu, l'Hospital de Manises ha realitzat una sèrie d'activitats per a conèixer la importància de la veu i la seua cura, que han estat amenitzades per actuacions musicals de professionals del cant. A més, l'Hospital de Manises ha editat un guia amb consells i exercicis per a cuidar la veu que es pot descarregar en https://www.hospitalmanises.es/cuidar-la-voz/ 

 

Unitat de la Música i les Arts Escèniques

La Unitat de la Música i les Arts Escèniques de l'Hospital de Manises és una unitat multidisciplinària de professionals sanitaris experts en medicina de la música que es crea per a respondre a les problemàtiques de salut més freqüents dels músics. La Unitat se situa en l'Hospital Militar de Mislata i està inclosa dins de la xarxa de serveis públics de la Generalitat Valenciana.

 

Informa Nou Horta. Manises

Modificat el Dilluns, 16 abril 2018 17:08

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.