Manises analitza els tractaments per al control d'infeccions bacterianes multiresistents

Divendres, 05 abril 2019 13:33 Escrit per  Publicat en Manises-VAL Vist 68 vegades

Les primeres dades publicades per l'Organització Mundial de la Salut sobre la vigilància de la resistència als antibiòtics indiquen que els nivells de defensa a algunes infeccions bacterianes greus són elevats i suposen una amenaça de salut pública. Aquests bacteris tenen la capacitat de trobar noves maneres de resistir als tractaments i poden transmetre material genètic que permet a altres bacteris fer-se farmacorresistents.

 

I és que, l'abús d'antibiòtics, en països com Espanya que és dels quals més consumeix, pot ser perillós per l'aparició de resistències entre els bacteris a les quals aquests fàrmacs havien de combatre. Per això, el Departament de Salut de Manises ha creat un grup de treball en el qual participen professionals de Medicina Interna, Microbiologia Clínica, Farmàcia Hospitalària i Medicina Preventiva per a analitzar les estratègies i crear nous abordatges terapèutics per a combatre les infeccions produïdes per bacteris multiresistents.

 

En aquest marc, el Departament ha celebrat la I Jornada en Maneig d'Infeccions Multiresistents on s'ha estudiat els diferents tipus de tractament per al control d'aquest tipus d'infeccions, principalment, referides a complicacions urinàries, intraabdominals, pneumònia, bacteriemies i infeccions complicades per la resistència a antibiòtics, principals malalties que produeixen aquests bacteris.

 

Així, en aquest curs “hem comentat els mètodes diagnòstics en Microbiologia, els diferents enfocaments per a interpretar aquests resultats, els nous antibiòtics disponibles, diverses estratègies sobre com valorar de manera individualitzada a aquests pacients, les eines farmacològiques per a optimitzar el dosatge dels antibiòtics i l'aplicació d'aquests coneixements en la pràctica clínica diària”, ha indicat la Dra. Belén Roig, cap de servei de Medicina Interna, qui ha explicat que per a combatre aquestes infeccions en el Departament de Salut “s'estan utilitzant nous antibiòtics i mesures de prevenció per a evitar nous contagis. També hem desenvolupat nous programes per a l'optimitzar l'ús racional d'antibiòtics des de Farmàcia Hospitalària o nous test de diagnòstics en Microbiologia per a tenir un aïllament bacterià ràpid i eficaç”.

 

Principals conclusions

En aquesta Jornada han participat especialistes de Medicina Interna, Microbiologia Clínica o Farmacologia que pertanyen al Grup PROA del Departament de Salut creat per a analitzar aquestes infeccions. El Dr. Marco Fernández Blest, organitzador del curs, ha destacat que és important abans de seleccionar la teràpia empírica “conèixer l'epidemiologia i l'índex de resistències. A més, s'ha detectat la importància d'usar scores específics de mortalitat per a prendre decisions i poder individualitzar els tractaments”.

En aquesta línia, el Dr. Fernández Blest ha incidit en què “la combinació d'antibiòtics pot ser recomanada en el grup de pacients amb infeccions severes i complicades, encara que en general, la monoterapia és prou eficaç en la resta de les infeccions. Així, per exemple, les noves combinacions d'antibiòtics disponibles han demostrat activitat i eficàcia enfront de les infeccions resistents i fins i tot en ceps productors de carbapenemasas, un tipus de gen de resistència que expressen aquests bacteris i que la fan resistent als antibiòtics fins ara disponibles”.

 

 

Informa Nou Horta. Manises

Modificat el Divendres, 05 abril 2019 13:42

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.