Quart de Poblet eleva a 2,4 milions les inversions en el pressupost de 2018

Dimarts, 05 Desembre 2017 19:36 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 53 vegades

El ple de l'Ajuntament de Quart de Poblet va aprovar ahir el pressupost per a 2018, que s'eleva a 27.893.575,73 euros, un 4,3% per sobre de la quantitat de l'exercici anterior, i en el qual l'engegada de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible (EDUSI) del municipi està molt vinculada a l'increment en 596.067,07 euros de les inversions reals, que sumen en total 2.447.500 euros. La dotació per a programes socials i de creació d'ocupació s'ha reforçat, superant els 8 milions d'euros, i es manté la línia progressiva de reducció del deute. Així mateix, destaca l'increment de la inversió per habitant, que se situa en 1.057,06 euros, enfront de l'aportació de 68,77 a liquidació del deute que fa cada veí o veïna.

Els comptes públics per al pròxim any es van aprovar amb els vots a favor del grup municipal socialista, l'abstenció de Compromís i Ciutadans i el vot en contra de PP i Sí es Pot. El regidor d'Hisenda i Empreses Públiques, Bartolomé Nofuentes, va defensar que es tracta “del pressupost més social de la història del municipi, que atén les necessitats de les famílies i la creació d'ocupació en tots els segments d'edat, contemplant ja el funcionament d'un gran assoliment, com és el centre de dia i les residències, resultat del compliment del programa de govern amb el propi esforç inversor de l'Ajuntament, que ha sigut capaç de suplir la falta de recolze en èpoques en les quals no vam tenir l'ajuda de la Generalitat, com sí ocorre ara”.

En el capítol d'inversions, una de les més significatives pel calat social que té és l'engegada, anunciada la setmana passada per l'alcaldessa, Carmen Martínez, d'un consultori sanitari auxiliar en el barri de Santa Cecilia. La EDUSI, cofinançada pel Fondo Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2014-2010 (POCS), avança i es reflecteix en el capítol d'inversions amb la redacció de projectes o l'inici d'obres en actuacions com la reurbanització del carrer Sagunt i Margarita Sales, un nou centre social en el carrer sant Rafael, l'aparcament dissuasori en el Barri Ric Turia, la remodelació de Villalba de Lugo o la rehabilitació de l'edifici de l'antiga estació de RENFE, entre unes altres.

L'Ajuntament farà una aposta per l'administració electrònica amb la renovació d'equips i aplicacions informàtiques (355.000 euros) i avança en el seu camí cap a la “smart city” amb la instal·lació de sensors per a determinar les places lliures d'aparcament, que s'emmarca en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), amb una presència destacada en els programes municipals per al pròxim any.

En aquest exercici, el foment i creació d'ocupació es veu reforçat amb diverses iniciatives com l'Escola Taller “Et Formem”, l'increment de les accions dirigides a majors en situació de desocupació o la creació d'un espai de Coworking, a manera de laboratori de startups (empreses emergents), en el qual joves emprenedors i emprenedores disposaran dels recursos necessaris per a poder desenvolupar el seu projecte minimitzant els costos, ja que precisament la barrera econòmica és una de les més difícils de salvar per als qui inicien el seu camí professional. 

Es mantenen també els eixos ja consolidats: un orientat a estudiants, titulats i que estan formant-se fóra en el marc del projecte europeu Erasmus; un altre centrat en famílies amb el risc d'exclusió social, i un tercer dirigit a persones amb diversitat funcional intel·lectual.

A aquest pla cal afegir les beques per a postgraduats en departaments municipals i els programes desenvolupats des del Centre d'Ocupació i Desenvolupament, com els cursos gratuïts i homologats para persones aturades del municipi, el viver d'empreses, les ajudes al treball autònom i cooperatives, el servei d'assessorament gratuït per a emprenedors, el d'orientació i el d'intermediació amb empreses a través de la borsa municipal o la sala assistida de formació per a la cerca d'ocupació en línia.

D'altra banda, l'equip de govern dóna resposta al seu compromís amb la millora de les instal·lacions i serveis en el polígon industrial, destinant de nou una partida de 100.000 euros en aquest àmbit. Una bona notícia és l'increment continuat de la creació d'empreses. En 2017, existeixen 2.845 donades d'alta, 40 més que l'any passat, enfront de les 2.791 de l'any 2014.

A més, entre les inversions previstes estan la reforma de la Casa de Cultura, lligada al projecte de museu virtual i espai etnològic, i la reforma d'un dels frontons del Poliesportiu Municipal, que es tancarà i adequarà per a la pràctica de la pilota valenciana en modalitat frontó en òptimes condicions.

La memòria del pressupost destaca l'estalvi que ha suposat l'engegada de l'Empresa Pública de Gestió de Serveis Municipals “Gesquart”, amb la municipalización de serveis com els de neteja d'edificis públics muncipales, neteja viària i alguns serveis socioculturals (en breu s'encarregarà també de la jardineria), abans prestats per empreses privades. Així mateix, destaca que el deute se situa per sota del 41% dels recursos ordinaris de l'Ajuntament i segueix reduint-se. 

Com va ocórrer l'any passat, falten per determinar 150.000 euros en inversions, que seran triats pels veïns i veïnes majors de 16 anys i pel Consell Municipal de la Infància, en el procés de pressupost participatiu. En aquests moments, s'està en fase de seleccionar les propostes que se sotmetran a consulta. Les votacions es faran del 26 de desembre de 2017 al 21 de gener de 2018.

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet

Modificat el Dimarts, 05 Desembre 2017 19:38

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.