El pressupost de l'Ajuntament de Quart de Poblet creix en 4,8 milions en aquesta legislatura sense augmentar la pressió fiscal

Dijous, 29 Novembre 2018 11:07 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 162 vegades

L'Ajuntament de Quart de Poblet va aprovar el dimarts 27 els últims comptes públics d'aquest període de mandat, un total de 28.224.841 euros, en els quals tenen un pes específic la inversió en benestar social, els programes de foment de l'ocupació i l'aposta per aplicar la innovació tecnològica als serveis públics dirigits a la ciutadania, per la “smart city” o ciutat intel·ligent, especialment en el marc de la implementació de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible, cofinançada pel Fondo Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a través del Programa Operatiu Plurirregional d'Espanya (POPE) 2014-2020.

El regidor d'Hisenda i Empreses Públiques, Bartolomé Nofuentes, va recordar que el pla econòmic de l'Ajuntament per a 2019 tanca aquesta legislatura, en la qual “hem sigut capaces de fer créixer el pressupost en 4.893.585,69 euros en els últims quatre anys sense incrementar la pressió fiscal als veïns i les veïnes, que continuen aportant el mateix que l'any 2015. Som dels municipis del nostre entorn amb menor càrrega fiscal per a la ciutadania. Hem dedicat molt de treball i enginy a mantindre el prioritari, alhora que innovem obrint-nos als nous sistemes de governança, economia circular, innovació tecnològica, transició energètica… Quart de Poblet és avantguarda, és referent”.

L'edil va destacar que la inversió per habitant se situa en el municipi en 1.117,60 euros, mentre que el deute està en aquest moment en 68,77 euros. En aquest àmbit, la memòria de l'Alcaldia reflecteix que el deute ha disminuït en 6.130.753,28 euros des de 2015. Ha sigut un descens continuat, que porta a una situació actual en la qual el percentatge del pressupost que es destina al pagament de deute és del 5,70%, entorn de dos punts per davall que a l'inici de la legislatura.Els comptes públics per a l'any vinent es van aprovar amb els vots a favor del Grup Municipal Socialista, l'abstenció de Compromís i el vot en contra de PP, Sí que es Pot i Ciutadans.

El pressupost manté un total de 135 programes lligats al benestar social i les polítiques inclusives, a la creació d'ocupació, la dinamització comercial i dels polígons industrials, la promoció de la cultura, el reforç de l'associacionisme, l'aposta per l'administració electrònica, la sostenibilitat i, en definitiva, la “smart city”. En total, entorn de 9.000.000 d'euros es destinen a fer-los possible.

El capítol d'inversions, com subratlla la memòria de l'Alcaldia, estarà subjecte a l'avanç del projecte FEDER-EDUSI, en el qual Quart de Poblet té ja contractades el 33% de les operacions previstes i executat el 18,70% i a pròximes convocatòries d'ajudes de Diputació de València. No obstant això, es preveuen actuacions com la remodelació de la Casa de la Cultura o la inversió en l'adequació de l'edifici de l'antiga estació de Renfe, cedit a l'Ajuntament. Destaca també les diferents actuacions lligades a la innovació tecnològica. En total, 1.728.152 euros.

Com va ocórrer l'any passat, falten per determinar 200.000 euros en inversions, que seran triats pels veïns i veïnes majors de 16 anys i pel Consell Municipal de la Infància, en el procés de pressupost participatiu. En aquests moments, s'està en fase de seleccionar les propostes que se sotmetran a consulta. Les votacions conclouen el 7 de gener.

En aquest exercici, com en els anteriors el foment i creació d'ocupació és prioritària, incidint en els programes gestionats des del Centre d'Ocupació i Desenvolupament, des de com els cursos gratuïts i homologats per a persones desocupades del municipi, el viver d'empreses, les ajudes al treball autònom i cooperatives, el servei d'assessorament gratuït per a emprenedors, el d'orientació i el d'intermediació amb empreses a través de la borsa municipal o la sala assistida de formació per a la cerca d'ocupació en línia.

Es manté, així mateix, el Pla Local per a l'Ocupació amb beques formatives remunerades per a estudiants, titulats o joves que estan formant-se fora en el marc del projecte europeu Erasmus; contractes per a persones amb el risc d'exclusió social, el Pla Integra per a persones amb diversitat funcional intel·lectual o beques per a postgraduats en departaments municipals. És el primer any, a més, de funcionament de la Sala Qworking.

D'altra banda, l'equip de govern dóna resposta al seu compromís amb la millora de les instal·lacions i serveis en el polígon industrial, destinant de nou una partida de 100.000 euros en aquest àmbit, tenint en compte a més que en 2018 s'han destinat prop de 800.000 euros, en inversions municipals i a través de la inversió del IVACE. Una bona notícia és l'increment continuat de la creació d'empreses. En 2015, existien 2.797 donades d'alta, enfront de les 2.940 actuals.

La memòria del pressupost destaca l'estalvi que ha suposat la posada en marxa de l'Empresa Pública de Gestió de Serveis Municipals “Gesquart”, amb la municipalització de serveis com els de neteja d'edificis públics municipals, neteja viària i alguns serveis socioculturals, abans prestats per empreses privades. L'objectiu és continuar ampliant l'encàrrec de serveis. S'ha estalviat també en despesa corrent en instal·lacions municipals amb implantació de tecnologia LED, de calderes de biomassa i d'instal·lacions d'energia solar tècnica.

Finalment, augmenta la despesa en serveis socials, l'aportació a l'Escola Municipal Infantil Ninos per a reduir el cost a les famílies, es manté el Pla Estratègic de Subvencions amb el suport a les associacions locals i a organitzacions que realitzen activitats d'interès general, continua l'aportació del 0,7% del pressupost a cooperació internacional i s'ha incrementat l'oferta esportiva amb noves instal·lacions com el skate park, el nou espai de calistenia o les pistes de petanca del Parc Esportiu-Recreatiu, o les pistes multiesport a l'aire lliure.

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet

Modificat el Dijous, 29 Novembre 2018 11:12

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.