Els serveis socials municipals van atendre 3.963 persones en 2018 a Quart de Poblet

Dijous, 21 Febrer 2019 11:55 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 109 vegades

Els serveis socials municipals de Quart de Poblet van atendre 3.963 persones durant l'any 2018, el 76% dones i 88% de nacionalitat espanyola, segons el balanç de gestió realitzat per la Regidoria de Benestar Social, que dirigeix Maite Ibáñez. Fonamentalment, les atencions van estar relacionades amb situacions de dificultats socioeconòmiques i amb situacions de dependència i de necessitats de promoció de l'autonomia personal. 

 

Recentment, l'Associació Estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials ha reconegut l'Excel·lència en Inversió de Serveis Socials de l'Ajuntament de Quart de Poblet. Només quatre municipis de la Comunitat Valenciana han tingut aquest reconeixement en la primera ocasió que en aquesta autonomia aconsegueix entrar en la llista de municipis amb una major despesa social.

 

Ahir, la Generalitat Valenciana i els Ajuntaments celebren la campanya "La Quarta Pota" per a recordar que uns serveis socials garantits per a tota la població, són la quarta pota que sosté el benestar social, juntament amb sanitat, educació i les pensions.

 

Al llarg de l'any passat, es van tramitar a Quart 1.183 ajudes econòmiques per a famílies per un import de 247.102,90 euros. En concret, 374 ajudes econòmiques van ser d'emergència social per un import de 52.477 euros per a pal·liar les situacions de pobresa energètica, així com ajudar el pagament del lloguer o hipoteca de l'habitatge. Altres 736 ajudes es van destinar a l'atenció de necessitats bàsiques, com l'alimentació, especialment dels i les menors, amb una inversió de 172.550 euros.

 

D'altra banda, 97 factures d'aigua per un import de 10.699,66 euros van ser compensades pel fons social de creat en 2018 per conveni de l'Ajuntament amb Aigües de València, per al pagament del servei de subministrament d'aigua potable a persones en situació o risc d'exclusió social.

 

En aquest àmbit, l'Ajuntament ha posat en marxa la targeta solidària; una targeta moneder per a la gestió de les ajudes per a atendre les necessitats familiars bàsiques mitjançant la compra dels articles en establiments del municipi. En 2018 es van beneficiar 79 famílies i es van destinar 67.905,60 euros a aquest tipus d'ajudes.

 

Pel que respecta al Servei d'Ajuda a domicili (SAD), 68 persones van ser beneficiàries, amb un total de 8.895 hores d'atenció. Principalment, els serveis han consistit en suport a les tasques bàsiques de la vida diària com la higiene, el vestir i l'alimentació. El 72% d'usuaris i usuàries van ser persones majors i el 16%, persones amb diversitat funcional. En 8 casos es va realitzar un suport socioeducatiu a famílies amb menors. La inversió total va ascendir a 166.255,51 euros. 

 

En 2019, el SAD municipal s'inclou en el SAD del Sistema de Dependència, per la qual cosa les persones amb grau reconegut podran optar al servei amb el finançament de la Generalitat Valenciana, que per al 2019 està prevista en 25.000 euros.

 

Un altre dels serveis gestionats des del Departament de Serveis Socials és l'habitatge tutelat, que l'any passat va acollir a dues dones amb els seus fills i que no forma part de la xarxa de recursos de protecció per a casos de violència. A aquest servei es van destinar 28.000 euros. 

 

Les residències i centre de dia de persones majors i persones amb diversitat funcional física, en funcionament des d'abril de 2017, van concloure 2018 amb 92 places cobertes i més de 70 treballadores i treballadors, el 95% de Quart de Poblet. 

 

En 2018 es van rebre 3.001.623,45 d'euros per al manteniment dels diferents serveis socials municipals, tant d'atenció primària com especialitzada. 

 

L'equip de serveis socials s'ha vist substancialment reforçat amb noves treballadores socials, tècnic de menors, psicòlogues i personal administratiu, tant a través de recursos propis de l'ajuntament com dels rebuts de la Generalitat. En aquest sentit, la subvenció per a personal de l'equip base de serveis socials ha passat de 6.000 euros en 2015 a 313.113,96 € en 2018: 307.000 euros més d'ingressos en concepte de personal.

 

Al seu torn, el departament s'ha reorganitzant cercant una major eficàcia i eficiència. Des de setembre de 2017 existeixen tres zones de cobertura a Quart de Poblet, cadascuna amb una treballadora social i una tècnic de menors. A més, hi ha tres treballadores socials en el programa d'informació. Tot el personal tècnic està acreditat per a realitzar la valoració de les persones en situació de dependència i des de setembre de 2018 s'ha realitzat un pla de xoc per a acabar amb les llistes d'espera de les valoracions de dependència.

 

A més, des de gener de 2018, els Ajuntaments són els competents per a l'enregistrament de les sol·licituds inicials de dependència. L'Ajuntament ha eliminat la llista d'espera en l'enregistrament i el següent objectiu és reduir al màxim la demora en la valoració del grau de dependència, per a això el personal del departament de serveis socials de Quart de Poblet està redoblant esforços i s'ha dissenyat un pla de xoc pel qual s'han valorat entorn de 400 persones, algunes amb sol·licituds pendents de valorar per part de la Generalitat Valenciana des de 2012. 

 

Des dels serveis socials municipals, es va posar en marxa fa poc més d'un any l'Equip Especialitzat d'Infància i Adolescència (abans SEAFI). Va haver-hi 74 altes d'expedients de menors en 2018, 11 d'ells amb alguna mesura jurídica de protecció, 8 en situació de risc i 55 en situació de vulnerabilitat. Es continua, així mateix, el treball de coordinació en matèria de menors en situació de risc social amb el Grup de Menors amb presència de diversos departaments municipals, policia, centre de salut, entre altres. 

 

S'ha mantingut el servei d'assessorament jurídic en matèria d'habitatge, contractat per la Mancomunitat de l'Horta Sud, i s'incideix en els programes i serveis dirigits al col·lectiu de persones amb diversitat funcional, i a l'accessibilitat universal, que es té en compte en totes les actuacions urbanístiques, educatives, culturals, d'ocupació, d'oci... L'any passat es va iniciar una escola d'estiu inclusiva en el col·legi Sant Onofre, es van consolidar els Premis Q d'accessibilitat, es va realitzar el diagnòstic de l'accessibilitat cognitiva i s'ha conclòs el diagnòstic de l'accessibilitat universal de tot el municipi de Quart de Poblet, vies i parcs del nucli urbà i edificis públics.

 

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet

Modificat el Dijous, 21 Febrer 2019 12:10

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.