Benetússer celebra el 9 de octubre amb el lliurament de les medalles de plata

Dimarts, 10 Octubre 2017 13:16 Escrit per  Publicat en Benetússer-VAL Vist 92 vegades

Benetússer va tancar ahir a la vesprada un cap de setmana d'actes de celebració del 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, amb el lliurament de les medalles de plata de la localitat que distingixen a personalitats i negocis locals. En esta ocasió el reconeixement va ser per al Kiosco Carlos establiment que du en funcionament fa més de 36 anys, Carmen Esteve Ferriols la primera dona que va entrar a treballar en l'Ajuntament, la Confraria Verge dels Desemparats que complix 91 anys d'història i per al grup musical Els Xics de la Dacsa referent en el rap nacional i format per dos músics nascuts a Benetússer.

Durant el cap de setmana s'ha celebrat també el tradicional festival de paelles la nit del 8 d'octubre. Enguany més de 1.600 persones es van congregar en la plaça de la Xapa entorn d'alguna de les associacions del municipi. A més, durant l'última setmana s'ha pogut visitar l'exposició del projecte "Cal dir" que complix el seu desé aniversari. "Cal dir" és un treball impulsat des del departament de Valencià del Col·legi La nostra Senyora del Socors. Durant estos anys xiquets han confeccionat cartells amb correccions de paraules mal dites en valencià que s'han distribuït pels comerços locals.

La programació d'actes del 9 d'octubre es va completar amb la projecció en el Centre Cultural El Molí del documental "Els Moriscos, els valencians oblidats" de Sergi Tarín, Vicent Peris i Esther Albert. I amb l'actuació del grup de pop en valencià Gener que va presentar el seu segon disc "Oh germanes!"

 

Medalles de plata

Confraria Verge dels Desemparats. Benetússer, fundada en 1926 sent rector el reverend Ismael Llull Mora. Segons fonts documentals hi ha constància que, almenys, des de 1959 cada mes de maig s'ha rendit culte a la Verge de manera ininterrompuda, en gran part gràcies a la labor d'esta confraria i de les clavariesses. En l'actualitat la confraria la componen 14 clavariesses que fan el seu millor esforç per mantenir viva esta tradició de 91 anys d'història.

Carmen Esteve Ferriols, la primera dona que va entrar a treballar en l'Ajuntament de Benetússer. Carmen, de 90 anys, es va incorporar a l'administració local l'any 1944. En el seu treball havia d'escriure certificats, elaborar revistes anuals dels cinquens i fulles d'empadronament entre altres tasques. Va romandre activa en la plantilla fins a 1953, quan va decidir casar-se i la llei franquista no permetia a les dones casades ser funcionàries. Els seus amics i familiars la descriuen com una dona feminista que hi ha sempre ha cercat la independència i la igualtat de gènere.

Los Chikos del Maíz, un grup musical considerat com el principal referent del rap polític i social espanyol. Està compost per tres membres, El Nega (Ricardo Romero, MC i productor), Tony El Brut (Toni Mejias, MC) i DJ Bokah (DJ i productor) des del 2004. Tant Toni Mejías i Víctor Asins García són veïns de Benetússer, tots dos van estudiar en el CEIP Blasco Ibáñez de Benetússer. Amb el seu disc "La estanquera de Saigon" van vendre més de deu mil còpies del lliure CD, i en el seu canal de Youtube tenen milions de visites en els seus vídeos. Estan en el més alt del panorama musical, i continuen omplint sales de concerts i festivals allà on actuen.

Kiosko Carlos, un establiment que va obrir les seues portes fa 36 anys en la plaça 9 d'Octubre i que des de fa una dècada regenta com a comerç familiar el seu propietari, Desiderio Sáiz Solera. És un negoci molt popular en el poble i voltants, pel cordial tracte que despatxa "Desi", la qualitat dels seus productes i la seua implicació amb les associacions del municipi. Oferix, entre altres serveis, premsa diària, material de papereria, petards, comestibles i com no, els seus coneguts pollastres rostits els caps de setmana.

 

Informa Nou Horta. Benetússer

 

Modificat el Dimarts, 10 Octubre 2017 13:20

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.