Fepeval compleix 20 anys defensant les àrees empresarials de la Comunitat Valenciana

Dilluns, 01 abril 2019 11:10 Escrit per  Publicat en Comarca-VAL Vist 95 vegades

La Federació de Polígons Empresarials de la Comunitat Valenciana compleix 20 anys el dia 30 de març. Tal dia com aquest, en 1999, es creava aquesta entitat sense ànim de lucre per a millorar la gestió dels més de 700 parcs empresarials de la Comunitat Valenciana, defensar les inquietuds i interessos dels milers d'empreses situades en ells i actuar com a interlocutor davant l'administració pública regional i estatal.

 

Partint de les 8 associacions fundadores en 1999, actualment FEPEVAL abasta 40 associacions i entitats, que representen a més de 150 àrees industrials de la Comunitat Valenciana en els quals se situen més de 6.000 empreses. FEPEVAL recolza els esforços de totes les àrees empresarials davant ajuntaments, diputacions, Generalitat Valenciana, Administració General de l'Estat, i fins i tot, institucions de la Unió Europea, com el Consell Econòmic i Social Europeu. A més FEPEVAL és membre fundador de la Confederació Espanyola d'Àrees Empresarials (*CEDAES).

 

En paraules del seu president, Santiago Salvador “és molt l'aconseguit en tots aquests anys, i estem contents però no satisfets, perquè encara queda molt per aconseguir”. Després de l'aprovació de la Llei d'Àrees Empresarials, de la qual la Comunitat Valenciana va ser pionera a Espanya, es treballa ara des de CEDAES, Confederació de la qual Salvador també és president, per a aconseguir que aquesta Llei autonòmica tinga un referent a nivell nacional i en particular, un capítol dedicat a les àrees empresarials dins de la futura Llei d'Indústria. Per a això es manté estret contacte amb els grups parlamentaris de les Corts Espanyoles i el mes de febrer passat es va desenvolupar una reunió a Montcada amb la Ministra d'Indústria, Reyes Maroto.

 

 

50% del PIB del conjunt de l'Estat 

Salvador recorda que “una dada molt significativa és que en les àrees industrials es genera més del 50% del PIB de l'estat espanyol, ocupant a penes el 0,81% de la superfície del territori”. La finalitat de FEPEVAL és que els nostres polígons passen de ser el “barri abandonat” de les administracions públiques a comptar com un barri més dels nostres municipis. “L'actual situació de les àrees industrials suposa un llast per a la competitivitat de les nostres empreses. Volem que existisca una contraprestació equitativa entre el que recapten les administracions públiques i el que ha de retornar per a la conservació i manteniment de les nostres àrees empresarials”, recorda Salvador.

 

Entrant detalladament, FEPEVAL ofereix a les 712 concentracions industrials disperses pel territori de la Comunitat Valenciana (85% sense cap figura legal que les gestione o represente) les següents línies de suport: Interlocució i referent davant les administracions públiques, Fòrum d'intercanvi de bones pràctiques i dotar de contingut a les entitats de gestió d'àrees empresarials.

 

En aquest sentit, es treballa per a millorar la consideració i reivindicació de les àrees empresarials com a infraestructures econòmiques bàsiques d'interés estratègic del territori. Per a això centrem els nostres esforços a fomentar l'aplicació i desenvolupament de la Llei de la Generalitat Valenciana de Gestió, Modernització i Promoció de les Àrees Industrials de la Comunitat Valenciana, aprovada per les Corts Valencianes el 23 de maig de 2018 després d'una llarga reivindicació de FEPEVAL. A través d'aquesta llei es pretén crear una Entitat de Gestió i Modernització (*EGM) en cada àrea industrial, fomentar la implicació municipal i la col·laboració públic-privada en la gestió de les àrees industrials o introduir i professionalitzar la figura de la Gerència de l'àrea de l'àrea industrial. A més, la llei preveu establir la classificació d'àrees industrials, promoure incentius econòmics i administratius dirigits a les empreses i municipis, regular el Mapa d'Àrees Industrials en la Comunitat Valenciana, establir la marca de qualitat “Municipi Industrial Estratègic” i crear la figura de “Enclavament tecnològic”.

 

El desenvolupament d'Estudis sobre àrees industrials, el suport als Ajuntaments a l'hora de sol·licitar ajudes per a inversions en àrees industrials o la realització d'estudis de mobilitat sostenible és un altre dels objectius de FEPEVAL. També ho és millorar la seguretat en les àrees industrials per a això ja s'estan començant a implantar Plans de Seguretat Integral en àrees empresarials en col·laboració amb Ajuntaments.

 

 

Pacte Industrial de l'Àrea Metropolitana de València 

Finalment, cal destacar que FEPEVAL dóna molta importància al diàleg social, per la qual cosa s'està fomentant la signatura d'un Pacte Industrial en l'àrea metropolitana de València. Perquè siga una vertadera eina de participació i diàleg social i no una cosa buida de contingut, advertim des de FEPEVAL que “ha de crear-se de baix cap amunt, comptant amb les empreses, ens gestors, ajuntaments i altres entitats sindicals i socials”. Per a Fepeval, “només amb la participació de tots podrem avançar en qüestions clau per al futur de la Comunitat Valenciana, com la millora la competitivitat del teixit industrial i la internacionalització de l'economia, apostant per la consolidació de la indústria i la promoció de noves activitats empresarials”.

 

 

Informa Nou Horta. Comarca

Modificat el Dilluns, 01 abril 2019 11:12

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.