La Mocadorà

Divendres, 05 Octubre 2018 11:21 Escrit per  Publicat en Cultura i oci Vist 203 vegades

El 9 d’Octubre se celebra el dia de tots els valencians i valencianes, Dia de la Comunitat Valenciana. Es commemora l’entrada a la ciutat de València de Jaume I després de la seua conquesta i alliberament dels musulmans l’any 1238. 

També se celebra la festivitat de Sant Donís, el Dia dels Enamorats Valencians. És tradició realitzar aquest dia la Mocadorà que consisteix que els homes regalen a les seus parelles massapans amb forma de fruita i un mocador. La història de la Mocadorà prové del segle XVIII quan després de la Guerra de Successió, els Decrets de Nova Planta van prohibir la celebració de l’entrada de Jaume I a València. Per açò, el gremi de confiteros va decidir fer dolços amb forma dels petards prohibits, la piuleta i el tronador. També van realitzar dolços amb forma de diverses fruites i hortalisses fent referència a la fertilitat de la terra valenciana i a les hortalisses que els moros regalaven a l’esposa de Jaume I, Violante d’Hongria. aquests massapans eren guardats en un mocador i es regalaven a la persona estimada, costum que ha romàs fins als nostres dies.

 

Informa Nou Horta. Cultura

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.