TS – IAJD – TJUE – CASSACIÓ – HIPOTECA

Divendres, 26 Octubre 2018 10:31 Escrit per  Gabi Martínez Publicat en Economia Vist 142 vegades

La majoria només entén “hipoteca”, la paraula més familiar. Però cuidat TS (Tribunal Suprem), també pot fer-se massa familiar, i no seria bon senyal.

Abans de res, independentment del que les seues senyories acorden o millor dit, reconsideren, el 5 de Novembre, moment al que la majoria podem esperar abans d'actuar, hi ha uns contribuents que no es poden despistar.

L'impost de AJD (Actes Jurídics Documentats) que es va pagar per una hipoteca signada el 29/09/2014, no es podrà ja reclamar el 30/10/2018, atès que hauran passat els 4 anys que la llei determina com a termini de prescripció. De manera que els afectats amb hipoteques de finals de setembre de 2014 i primers d'octubre, cura, no podeu esperar que el TS re-resolga.

Per a situar-nos, la sentència que ens porta compte, resol un recurs de cassació, interposat per l'Empresa Municipal de l'Habitatge de Rivas Vaciamadrid, que el 20/4/2009 va liquidar, exempt de IAJD, una escriptura pública de préstec amb garantia hipotecària.

Bé, el transcendent; l'import estimat que les entitats bancàries assumirien com a deute a pagar, que podria estar en els 4.000 milions d'euros, la pressió i eficàcia d'aquesta, que ha rebut el TS, la inseguretat jurídica que aquesta situació crea, etc.

Però no és només això. Diu la sentència, que ha vingut observat al seu progenitor, el TJUE:

“Una perspectiva àmplia dels tributs que graven el trànsit patrimonial, llança com a resultat que, amb el criteri que fixa la sentència tant el subjecte passiu de l'IVA com el del IAJD passen a ser el mateix (en tots dos casos, qui presta el servei, és a dir, el prestador)”. (banc).

Sent una escriptura que documenta un préstec, el banc està exempt d'IVA, en canvi no ho estarà de IAJD, però el banc, no el client.

Imagina, la quantitat d'operacions assimilades, on, tirant d'aquesta, s'haja d'interpretar que el Subjecte Passiu no és el que ho ha sigut fins ara. Complicat d'explicar en quatre línies, però estem davant un caos fiscal.

 

Gabi Martínez, economista

Twitter: @gabimartinez_1

Modificat el Divendres, 26 Octubre 2018 10:34

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.