30 / 60 i 90

Divendres, 16 Novembre 2018 10:23 Escrit per  Gabi Martínez Publicat en Economia Vist 228 vegades

Des de la Llei 3/2004 de 29 de desembre, es van establir mesures contra la dilació de pagaments en les operacions comercials, i encara que res tinga a veure amb la realitat en alguns casos, hi ha una llei que marca unes regles de joc a complir.

La referida llei indica que el termini de pagament que el deutor ha de complir, és de 30 dies naturals després de rebre producte o servei, si en el contracte no s'ha establit data.

Només per acord entre les parts, permet la llei allargar el termini a 60 dies naturals.

Si ens centrem en la sentència del Suprem dictada en 2016, interpretant la citada llei, ve a reiterar el ja establit des de 2013. Tot termini major de 60 dies naturals, és nul (Codi Civil); tota clàusula en contracte que pacte un termini superior, és nul·la de ple dret; només en els casos en els quals per mandat legal o acord exprés, hi haja un procés de comprovació o acceptació dels serveis o béns prestats, el termini podria ser major de 60 dies i fins a 90, com a màxim.

Es pot impugnar? Sí. Acceptar no impedeix la impugnació. Però en la pràctica, aquest tipus de clàusules són més freqüents del que haurien de ser. És el propi Tribunal Suprem qui admet que, si els empresaris xicotets no les accepten, seria impossible que tancaren contractes.

Notícia: El sector públic i empreses privades van tornar a incomplir en 2017 els terminis de pagament que marca la llei sense que per #això s'exigiren en la majoria dels casos ni interessos de demora ni indemnitzacions pel retard. En 2017 el termini mitjà de pagament es va reduir en el sector públic en sis dies, passant de 71 a 65, mentre que en el sector privat es va mantindre en 77 dies, estant lluny en tots dos casos dels 30 i 60 dies que estableix la llei, respectivament.

Estableix l'article 7 de la Llei 3/2004, de 29 de desembre, que el tipus d'interès que haurà de pagar el deutor, serà l'establit en el contracte. A falta de pacte, s'aplicarà el tipus d'interès del BCE, sumat en vuit punts. Aquest es calcularà des del terme del termini pactat per les parts. En cas que siga un termini nul, és a dir, superior a 60 dies, els interessos es calcularan transcorreguts els 60 dies.

Per als obligats a presentació de Comptes Anuals al Registre Mercantil, recordar els nous models inclouen la informació sobre el període mitjà de pagament a proveïdors, de manera que ací ha de quedar reflectida aqueixa política.

 

Gabi Martínez, economista

Twitter: @gabimartinez_1

Modificat el Divendres, 16 Novembre 2018 10:25

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.