Jesús Ros: “Les Falles seran el que vulguen els fallers”

Dimecres, 13 Març 2019 12:35 Escrit per  Jéssica Medina Publicat en Entrevistes Vist 82 vegades

Senyor alcalde, quina valoració faria de les nostres falles torrentines 2019?

Les Falles són Patrimoni Immaterial de la Humanitat, un títol que és un honor però que també té la seua part de responsabilitat perquè cal mantindre’l. Per fortuna les Falles de Torrent estan sempre en contínua evolució, gràcies al treball de cada faller i fallera de cada comissió i al de Junta Local Fallera, sabent reinventar-se i millorar en cada pas que dóna. Encara no hem començat la setmana gran de Falles i ja hem viscut grans moments com la Crida, el Cant de l’Estoreta, les Cavalcades, el lliurament d’insígnies… que ens indiquen que aquetses Falles seran, com cada març, tot un èxit. Un any especial per a la Cotxera, que compleix 50 anys amb el seu imprescindible acte del Trasllat i, sobretot, per a Carmen i Leyre, les nostres falleres majors.

 

 

Quina opinió li mereixen els canvis realitzats aquest any en l’agenda Fallera?

Sempre hem defensat que les Falles seran el que vulguen els fallers. Aquesta ha sigut la nostra línia de treball, la de buscar el consens i la iniciativa de les comissions falleres. Enguany s’han introduït algunes novetats que han generat molta expectació i que segur que fan que la gent isca al carrer. El mateix dia de la Crida, Torrent va despertar amb el soroll dels trons de bac d’una macrodespertà que es realitzava per primera vegada i en la qual van participar un gran nombre de fallers i falleres. Amb les dansades a Sant Josep es vol fer partícip a la societat torrentina més enllà de les comissions, en aquest cas amb els grups de ball de la ciutat. S’ha volgut donar una importància especial al lliurament de premis amb un acte que aglutinarà a totes les comissions en la plaça Unió Musical. I per fi, a més de les mascletaes, Torrent tindrà una Nit del Foc el dia 18. Moltes novetats que vénen a engrandir encara més si cap a les Falles, sense perdre els orígens i el sentit de la festa.

 

 

Com valora el fet de recuperar la Nit del Foc del pròxim 18 de març amb material pirotècnic nacional i per què no s’ha fet abans?

Serà una nit espectacular i històrica. No solament perquè està darrere la Pirotècnia Germans Caballer, que és una garantia d’èxit, sinó perquè Torrent es mereixia tindre una Nit de Foc a l’altura de la capital de l’Horta Sud. I si a això li afegim que el 80% del producte és nacional i valencià, poc més podem dir. La nostra línia és la de treballar per valorar lo nostre, per recuperar les tradicions, i hem considerat que ja era hora que els torrentins i torrentines pogueren gaudir d’una nit de pólvora, llum i so de primer nivell. Seran més de 200 quilos de pólvora, ningú se la pot perdre.

 

 

No creu que al nostre municipi li falta més llum i color per a la categoria que ostenta?

Les Falles són molt importants per a Torrent. I fora de Torrent també ho són, com ho demostra que formem part del grup de Juntes Locals més importants de la Comunitat. No crec que a les Falles de Torrent les falte de res. Tot el contrari. Cal agrair el treball que realitzen al llarg de l’any les 29 comissions, omplint els carrers d’alegria, color i germanor. Cada vegada hi ha més comissions que aposten més per la cultura, com es va poder veure amb la participació i la qualitat de l’últim Cant de l’Estoreta; es cuiden més els llibrets, els monuments... Com abans parlàvem, s’estan introduint actes nous i alguns canvis gràcies al bon treball, la imaginació i la bona gestió de les comissions i de Junta Local Fallera. Cada vegada hi ha més participació i implicació des de cada casal i la nostra obligació, com a representants de la ciutat, és estar al seu costat i donar-los suport.

 

Com es viuen des de la tribuna les crítiques del món faller en la Cavalcada del Ninot?

 

La ironia, la sàtira, la crítica… són part de la nostra manera de ser dels valencians. I és un senyal d’identitat de les Falles que es veu en els monuments i, per descomptat, en la cavalcada. I cal prendre-se-lo amb sentit de l’humor. És un honor veure’t reflectit en ella, alguna cosa que em prenc com una mostra d’afecte, la mateixa que expressen des de les comissions. Encara que et confessaré que enguany em vaig quedar una mica despagat perquè no ens van criticar molt.

 

 

Quin és el seu major desig o suggeriment en aquestes festes Josefines?

Que ens acompanye el temps perquè les falleres i fallers puguen gaudir de les seues activitats i que no hi haja cap incident. I res més, simplement desitjar a tots els torrentins i torrentines i a la gent que ens visite aquests dies, que gaudisquen d’una festa que descriu molt bé la nostra forma de ser com a torrentins i com a valencians.

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.