InicioCASTELLANOEntrevistasPau Alabajos: “Hem vingut a pegar una punyada a la taula i...

Pau Alabajos: “Hem vingut a pegar una punyada a la taula i canviar les coses”

Pau Alabajos es va presentar en desembre de 2014 a les primàries de Compromís per Torrent per a ser cap de llista, i en les eleccions municipals d’aquest any va eixir, junt a 3 companys més com a regidor de l’Ajuntament de Torrent. A més a més, compagina la seua carrera política amb la musical, de la qual forma part des de 2003.

 

ENTREVISTA

Com definiries la política de Compromís per Torrent?

Intentem fer unes polítiques que trenquen amb les polítiques que ha fet PP i PSOE durant tots estos anys, encarades al progrés, encarades al valencianisme polític, a la defensa dels valors bàsics: medi ambient, ecologisme i el valencianisme polític. Intentem canviar les coses, és a dir, no hem vingut a fer les polítiques habituals que han fet altres polítics, sinó que realment hem vingut a pegar una punyada a la taula i canviar les coses.

Creus que el poder canvia als polítics?

Jo pense que no és en si el poder sinó que són les persones, si tenen propensió o no a la corrupció. Jo sí que podria posar la mà en el foc per moltes persones que estan al partit. La clau no està en si el poder corromp o no, la clau està en si el teu partit té uns mecanismes per a acabar amb la corrupció, és a dir, si en el cas de que es dóna, detectar i castigar de manera punible a les persones que ho han fet i eliminar-la de la equació. El nostre partit això ho té.

Compromís per Torrent està a favor de la retirada de plaques dedicades a corruptes. Quines en concret?

Dos centres de salut tenen una placa de quan va inaugurar-lo Blasco i a més a més, és un cas flagrant de corrupció, tenint en compte que va ser en una qüestió molt sensible. Va beneficiar-se d’unes ajudes que anaven destinades a països en vies de desenvolupament. Nosaltres voliem que això acabara d’una vegada per totes i jo crec que altres poblacions haurien de fer el mateix, és a dir, és una vergonya que tinguem en estos moments plaques fent honors a persones que no són honorables, en este cas Blasco, però per exemple també hi ha coses plaques que ha inaugurat el PP de presons que després han sigut presidiaris.

Què opines de que el PP de Torrent denuncie al ciutadans només en valencià?

Són unes declaracions molt desafortunades. Han tingut huit anys per a derogar si volien el reglament de normalització lingüística. El reglament diu unes coses molt concretes i reglamenta com ha de funcionar aquest ajuntament, diu que prioritàriament, com la llengua de Torrent és el valencià, ens comuniquem amb la població en valencià. Si algú no l’entén, se pot adreçar a l’administració i aquesta li canviarà la manera de comunicar-se. No hem tingut eixes queixes que ella diu, i a més a més, han tingut 8 anys per a modificar eixe reglament i no ho han fet, ara que no demanen una qüestió que ells no han volgut canviar.

Què penses de les crítiques rebudes per les vostres accions durant diversos actes festius a Torrent?

Nosaltres estem fent el que hem fet durant tota la vida, quan no érem polítics ho fèiem i ara que ho som, seguint fent-ho. No estem fent electoralisme en eixes accions, simplement és  un himne que no ens representa, que diu “per ofrenar noves glòries a Espanya” tenint en compte la quantitat de infrafinançament punitiu al llarg d’estos últims anys. El tema d’intentar que l’alcalde estiga involucrat dins dels actes religiosos a nosaltres no ens pareix bé, la Constitució diu que és un estat aconfessional i significa que la relació entre l’estat i l’església no ha de ser oficial, per tant, el que proposem és que el alcalde i els regidors si volen anar a la processó tenen tot el dret del món però que vagen fora de un sèquit VIP i que vagen a títol individual, sense representar a l’ajuntament amb la vara de comandament. Simplement si la seua fe els ho exigeix, que vagen i això respecta també a altres persones que no tenen perquè anar. Al final és una qüestió de llibertat.

Penses que s’hauria de donar més importància per part del govern municipal a l’abandonament d’animals?

La veritat és que han vingut moltes persones al despatx de Compromís a queixar-se de la situació d’abandonament dels animals. Hem demanat respostes sobre la situació de diversos casos perquè la veritat és que en el tema dels animals falta una sensibilitat institucional i el que hem vist és que les respostes tarden en arribar i en eixe sentit nosaltres seguim treballant i seguim buscant maneres de que l’ajuntament se crega fermament el que és la defensa dels animals. 

Les xarxes socials van plenes, veus que els ciutadans sí que estan molt compromesos amb la defensa dels drets dels animals, però l’ajuntament no dóna resposta a tots eixos casos. Les competències de recollida dels animals els té una empresa de Llíria que ni li va ni li ve el fet de que en Torrent estiga en esta situació i que a més a més té vinculacions polítiques. Els hem portat a la fiscalia perquè suposadament cobren il·legalment una taxa per recollir els animals a banda dels diners que rep de l’ajuntament.

Jesús Ros es defèn dient que el seu sou és quatre vegades més barat que el de l’anterior alcaldessa. Què penses al respecte?

Jo crec que això és demagògia, en el sentit de que una cosa es que a l’ajuntament el alcalde no li coste lo que li costava Amparo Folgado, això és veritat. Però no és veritat que ell no cobre en la mateixa quantitat, si sumem lo que cobra de dietes que segons ens va dir eren 23.500. Però això és el mínim perquè si se fan més plenaris o més juntes de govern això implica que va pujant la quantitat, és a dir, açò ho sabrem en el moment en el que acabe la legislatura o que acabe l’any, per a fer-nos una idea de lo que són 12 pagues, i a més està cobrant la pensió. Per tant, què entra en el compte corrent de Jesús Ros? Pues entra una quantitat molt pareguda a la que tenia Amparo Folgado i per tant, eixa medalleta que es posa de ser molt barat no és realitat perquè segueix cobrant una quantitat que no està en la línia dels estalvis que estan fent els alcaldes en altres ciutats importants.

Quines mesures s’haurien de realitzar per a evitar la degradació del barri?

És evident que fa falta que realment s’agafe per les solapes este tema i es faja alguna cosa efectiva. Coses com la del Palauet i la casa del Camí Reial no poden estar passant en estos moments perquè és un patrimoni dels torrentins i hem d’intentar cuidar-lo. L’estat d’abandonament en les administracions de Amparo Folgado, de Jesús Ros i de Bresó ha sigut una tònica general durant els últims 20 anys. No pot seguir passant perquè sinó passarà com el que va passar amb el Xalet del Francès que es va caure a terra i això ja no té solució possible. Hem d’intentar que fer unes polítiques que vagen encarades a la restauració i protecció d’estos immobles.

El nou panorama polític afectarà a la música en valencià?

Jo crec que és molt positiu el canvi de progrés que hi ha hagut per a la música en valencià, però no tant perquè vagen a contractar-nos més o menys, sinó simplement perquè els gestors culturals ja van a deixar de ser comissaris polítics del Partit Popular. La dreta cavernícola que ha governat este país durant 20 anys ha posat traves, ha marginat i ha censurat a molts artistes que tenien molt de públic. Això s’ha demostrat en infinitats de concerts, per exemple, la Gossa Sorda omplint la plaça de bous, Obrint Pas omplint el teatre principal dues vegades, Al Tall al Palau de Congressos també en el seu comiat, jo podria parlar sobre el concert que vam fer en el Palau de la Música que també vam penjar el cartell de “sold out”. Això implica que els artistes valencians tenim el nostre públic però que les institucions estaven en contra de la nostra activitat. L’administració estava posant obstacles als artistes. Tenint en compte la situació econòmica en la que ens trobem, sé que es molt difícil que s’apostee per la cultura quan hi ha coses molt més importants com són les qüestions socials, però la cultura és important i la cultura també alimenta d’alguna manera. 

Crec que el fet de que els ajuntaments tinguen gestors culturals que puguen contractar simplement en llibertat, basant-se en criteris estrictament culturals o artístics, el canvi serà diametral i a millor, evidentment.

Com et planteges el teu futur després d’aquesta legislatura?

La veritat és que acabem de començar i jo estic un poc familiaritzant-me en el que és la tasca política. Sempre ho he dit, la meua feina és la música, escriure cançons i per això també he demanat la compatibilitat per a poder seguir encara treballant perquè sé que açò té data de caducitat. En la política jo he entrat per vocació perquè he vist al meu voltant la gent ho estava passant mal i decideixes fer un pas endavant. Per tant, estos 4 anys posaré tota la carn al torrador per a millorar la meua ciutat i a partir d’eixe moment em plantejaré més coses. Però ja estem preparant un disc nou, seguisc fent la meua feina a la que em dedique realment.

RELATED ARTICLES

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

- Advertisment -

ultimas noticias

comercio

comercio

Recent Comments