InicioNoticiasComarcaEls millors caves són elaborats per enòlegs formats en l'Escola de Viticultura...

Els millors caves són elaborats per enòlegs formats en l’Escola de Viticultura de Requena

La novetat de 2015 ha sigut la compra de la maquinària necessària per a impartir una nova matèria que és l’elaboració de la cervesa

L’Escola de Viticultura de Requena és el centre on, des de fa més de cinquanta anys, s’han format els enòlegs que hui en dia encapçalen els treballs dels cellers amb més prestigi d’Espanya. A Nadal és quan més cava es consumix i quan més es parla d’estos vins valencians, i per als alumnes de l’Escola Félix Jiménez de Requena és un al·licient veure que els noms amb més èxit en la producció de les marques amb més reputació han eixit de les aules on ara ells estudien.

La diputada d’Educació, Oreto Segura, ha estat compartint un dia amb els alumnes actuals i brindant per estes festes, com no, amb cava de l’escola. La diputada provincial ha brindat perquè la formació en les escoles de la Diputació continue sent «una educació gratuïta i de qualitat, com mereixen els alumnes, i al nivell que s’han consolidat els nostres centres». El director del centre, Pedro Navarro, comenta que «no fa falta mencionar cap celler concret, per qualsevol que em pregunteu puc dir-te el nom d’un exalumne de l’escola que hi està treballant».

I eixe continua sent l’objectiu de la Félix Jiménez, preparar professionals per a autoproducció o per a treballar en els nombrosos cellers espanyols.

La primera explicació del cava

La primera cosa que expliquen els professors als alumnes quan es parla de cava és que normalment la gent l’anomena cava encara que esta paraula es reserva només per a la denominació d’origen de determinades zones d’Espanya.En el cas de Requena, per tradició quan va eixir la llei de regulació de les D.O. es va conservar la qualificació privilegiada de cava per als seus vins espumosos.

Els estudiants aprenen que el cava és una segona fermentació del vi. Al setembre s’elabora el vi després de la verema, s’embotella amb tap de corona i es deixa 9 mesos aproximadament, perquè es respecte el temps d’elaboració de l’espumós, d’acord amb la legislació. La dada que distingix el cava i el xampany (champagne) és que este últim s’hauria de deixar 14 o 15 mesos, encara que en les regions franceses on s’elabora el preat vi es deixa entre 2 i 3 anys abans de llançar-lo a la venda.

Fases d’elaboració

El professor Nicolás Sánchez, de l’escola de la Diputació, explica als alumnes que després de tindre el vi 9 mesos en rima, en horitzontal, es passa a la fase de pupitre en què les botelles es deixen una setmana per a anar fent-los 1/8 de volta i anar alçant-les cada vegada en una posició més vertical perquè vaja abaixant el solatge.

Quan es procedix a la degolla, es lleva el tap de corona per a eliminar-hi els pòsits o solatges per mètode de congelació. Els alumnes ja mostren en este pas la destresa que han aprés durant el curs.

Ací intervenen els professors per a ajudar a decidir si es va a elaborar un brut nature –una vegada llevat el tap es posa el de suro directament–, o si es va a afegir un licor d’expedició per a elaborar un brut –sec, semisec o dolç– seguint la reglamentació existent respecte d’això, que és prou exigent, segons comenten els professors. Una vegada ficat el tap d’expedició, que és el que el consumidor té normalment el plaer de destapar, s’etiqueta la botella i convé deixar-la un temps fins que el vi acaba d’estabilitzar-se.

Formació i vocació

La majoria dels alumnes del cicle de vitivinicultura són jóvens que després de l’ensenyança obligatòria s’han decantat per especialitzar-se en esta matèria. Una altra part dels alumnes, són gent més major que vol canviar de professió o que volen estudiar per augmentar els seus coneixements en esta matèria.

La part que els unix a tots és com disfruten de les classes pràctiques al celler, des que arriben amb el primer raïm, en fan l’embotellat, la degolla o els tasts.

I després del cava, cervesa

Enguany, l’Escola de Requena ha adquirit la maquinària necessària per a impartir una nova matèria, que és l’elaboració de cervesa. Els primers passos ja s’han fet amb les classes teòriques i, en breu, les pràctiques seran la novetat d’un centre que no para d’innovar en matèria vitivinícola i forestal per a ampliar la capacitació dels alumnes i que puguen eixir al mercat professional amb un ampli ventall de coneixements.

Informa Nou Horta

RELATED ARTICLES

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

- Advertisment -

ultimas noticias

comercio

comercio

Recent Comments