InicioNou TorrentíTorrentRamón y Cajal guanya el premi de llibrets amb els torrentins en...

Ramón y Cajal guanya el premi de llibrets amb els torrentins en l’Exposició Regional de 1909

Ramón y Cajal revalida el seu primer premi de llibret a les falles de Torrent. El 2015 aposta per tirar la màquina del temps més de 100 anys enrere i viatjar a l’exposició regional valenciana. El seu principal contingut, obra de l’investigador local Salvador Ciscar, també ha estat premiat amb el reconeixement al millor article d’investigació Pascual Romero. «Torrent a l’Exposició Regional de 1909» és un estudi que recupera la participació de propietaris i comerciants de Torrent en la gran Exposició Regional de València de 1909 i també d’entitats com el Cercle Catòlic. Per a això, Ciscar adjunta una breu biografia de cada expositor i el material que mostrava, com la famosa aigua de Torrent, de bona qualitat i purificada. Com a curiositat cal destacar que en una de conegudes i reproduïdes fotografies sobre l’exposició i la seua muntanya russa, es podia veure -al fons-, un expositor amb el títol «Aigua de Torrent». Aquest fet va fer estirar el fil a Ciscar sobre la importància dels torrentins en aquesta mostra comercial i industrial impulsada per Tomás Trénor, entre el 22 de maig i el 22 de desembre de l’any 1909. La resta d’autors del llibret premiat han estat: Joaquín Requena , versos d’Andrés Andreu Alabajos i el contingut infantil de José Fernando Andreu, guanyador del premi al millor contingut infantil.

Per la seua banda la Falla Sant Valerià, guanyadora del segon premi, ens proposa un viatge pel Torrent més desconegut. Aquell que ens parla sobre el mite de la Reina de l’Encontre, la venjança dels torrentins contra els invasors napoleònics, però també el mite romà de Bacus que va passar per Sant Roc. Un altre bloc fa referència als successos i la crònica negra al Torrent de la primera premsa, destacant la forma de narrar la vida al segle XIX i principis del XX. Morts, accidents, assassinats i fins suïcidis des de la Torre ens mostren l’altra cara del Torrent més desconegut. Tot escrit negre sobre blanc, o roig sang sobre les pàgines d’aquest llibret que acaba amb el repàs als fenòmens paranormals: curanders, aparicions al cementiri i el fantasma de la Torre en un recull entre la tradició oral i l’etnografia de la por del Torrent del més enllà. La Portada ha estat obra del dissenyador torrentí, Eugenio Simó, que ha aconseguit el premi Vicent Pallardó a la millor portada, amb una il•lustració d’un divertit detectiu disposat a descobrir els misteris de la ciutat. Els autors dels articles han estat: Salvador Ciscar i Aitor Sánchez, amb versos d’Arturo Garcia, Roberto Gómez, Gemma López. I la col•laboració de Paco Navarro i Ani Alba.

El tercer premi va anar a parar a la falla Avinguda, que puja al pòdium amb un treball sobre la música i el ball des de diferents perspectives. Des la tradició històrica oral de la música a la comarca de l’Horta, passant per la música en les festes, les agrupacions de Torrent, els grups de Pop-Rock de música dels 60 fins a l’actualitat, així com incursions en el món de l’alta competició de ball esportiu. Els articulistes d’aquest llibret han estat: Enrique Romero, José Maroto, M. Carmen Royo, Salvador Mercado, M. Ángel Gascó, Carles Piles, Ricardo Yago, José Ribera, Francisco Andreu Comos, Aitor Sánchez i Salvador Ciscar. Tot això acompanyat d’il•lustracions de l’artista Mario Gual per a un contingut infantil realitzat pels mateixos xiquets de la comissió: Ana Garrigues, Gemma Senchermes, Vanesa Maroto, Sonsoles Puig, Judith Aixa, Carlos Mercat, Álvaro Capel, Josep Aguado i Javier Yago. Disseny de Panal Fallero.

Premis Conselleria de Cultura

Aquest cap de setmana s’ha fet públic el resultat del concurs de Conselleria de Cultura sobre la difusió i l’Ús del Valencià, en el qual la falla Avinguda ha obtingut el lloc nº 21, la falla Barri Sant Gregori ha quedat en 34º posició, mentre que Ramon y Cajal ha quedat en la posició 39º i Sant Valerià en el nº 40. Una altra menció especial és el premi aconseguit per la falla Àngel de l’Alcasser: Premi Extraordinari al llibret secció Regne, en la categoria major i en la Secció General infantil, organitzat per Lo Rat Penat.

 

Informa Nou Horta. Torrent

 

RELATED ARTICLES

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

- Advertisment -

ultimas noticias

comercio

comercio

Recent Comments