InicioNou TorrentíTorrentTorrent es prepara per a celebrar un any més la festivitat de...

Torrent es prepara per a celebrar un any més la festivitat de Sant Blai

El pròxim divendres 3 de febrer Torrent celebrarà, com cada any, la festivitat de Sant Blai, el Sant que cura ‘el mal de gola’ i un dels Sants més populars i volguts pels seus devots.

Al llarg de tot el dia milers de visitants de tot arreu arribaran a la capital de l’Horta Sud i podran gaudir dels llocs d’artesania, menjar, fruits secs i tòmboles instal·lats al carrer Ramon i Cajal. En aquest sentit, cal dir que Torrent ha aconseguit que aquesta festivitat s’haja convertit en un referent gastronòmic amb els seus menjars més tradicionals: els Sant Blaiets (panets dolços que elaboren les dones de la Confraria de Sant Blai), el Rossejat (Cassola de Sant Blai) i els Gaiatos. 

La història d’aquesta tradició es remunta a l’època barroca, quan Torrent era una població que es dedicava pràcticament a l’agricultura i a la ramaderia. El 1657 és quan se celebra la primera festivitat en honor a aquest Sant i així ha sigut fins als nostres dies. 

Els visitants que arriben des de totes les poblacions de la comarca, converteixen l’ermita de Sant Lluís Bertran en l’epicentre de culte per a venerar Sant Blai i buscar la cura per al mal de gola posant-se oli sobre ella. La dita més popular d’aquest Sant resa: ‘Sant Blai gloriós, cura’m la gola i lleva’m la tos’.

En aquesta festivitat els clavaris i clavariesses, xiquets i xiquetes que representen el miracle que va fer Sant Blai en salvar a un xiquet que s’havia ennuegat, desfilen per cercaviles acompanyats de música de tabal i dolçaina. Finalment, per la vesprada, la festa acabarà amb la tradicional processó a més, es cantaran els gojos.

D’altra banda, en els pròxims dies començaran els actes en què els clavaris i clavariesses de la Confraria de Sant Blai seran els protagonistes. Tindrà lloc la benedicció i imposició de les medalles, la passejada del guió de Sant Blai, la tradicional ofrena a Sant Blai precedida per una cercavila, acompanyats de la música de tabal i dolçaina i per últim, la tradicional visita al Centre de Majors Santa Elena.

 

Informa Nou Horta. Torrent

 

 

RELATED ARTICLES

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

- Advertisment -

ultimas noticias

comercio

comercio

Recent Comments