“Seran unes falles diferents, però incomparables en intensitat i sentiment”

Lunes, 30 Agosto 2021 19:39 Escrito por  Jéssica Medina Publicado en Entrevistas Visto 237 veces
Valora la noticia
(0 votos)
J.Pascual Martínez J.Pascual Martínez

Entrevista a J. Pascual Martínez Climent, regidor festes, falles i participació ciutadana de Torrent

 

Entrevistem a J.Pascual Martínez, a punt d’iniciar la seua primera setmana fallera com a regidor de festes, després de dos anys al càrrec, que ens compta els principals actes que es celebraran i com s’ha viscut l’organització d’aquestes falles enmig d’un estiu i la cinquena ona de la pandèmia.

 

Com afronta l’Ajuntament la celebració d’aquestes falles?

Amb una barreja d’il·lusió, responsabilitat i ganes d’oferir al món faller, i sobretot a Alícia, Sandra i les seues Corts d’Honor, unes falles inoblidables. Sempre hem mantingut l’actitud positiva per recolzar a les falles de Torrent, que ens ha transmés la necessitat de fer aquestes falles a setembre. I des del convenciment, el coneixement i el consens de totes les parts, pense que ho aconseguirem.

 

Com ha sigut el camí fins ací?

No et diré que ha sigut fàcil. Les incerteses, la situació epidemiològica, juliol, agost de per mig, etc. Tots els factors que podien complicar una organització, ja de per si, difícil, s’han donat. Però també és de veres que la Junta Local i l’Ajuntament anàvem treballant des de gener, i avançar distints escenaris, ens ha ajudat moltíssim. Vam viure amb preocupació les pujades de la incidència a la nostra ciutat que ens van fer suspendre les festes de juliol, però, amb el treball de la Junta Local, que han fet un esforç que agraeix de tot cor, i dels Presidents de les Falles, imprescindibles, crec que podrem fer, per fi, una setmana molt digna i sentida, amb monuments, ofrena, música, flor i pólvora: L’essència i la sublimació de la festa.

 

Després del que passà a les festes de juliol, has vist amenaçada la celebració de les falles?

Doncs sincerament, inclús en els pitjors moments, he confiat plenament que el món faller era capaç de fer unes grans falles per dures que foren les normes de seguretat. I altre punt de suport per a mi, ha sigut la Mesa de Seguiment - formada per les associacions falleres i la Conselleria de Sanitat, que, encara que en moltes incògnites –totes comprensibles-, han fet un grandíssim treball. Un treball assossegat, a vegades, amb ambigüitats, però absolutament necessari, per a equilibrar la prudència, les ganes de festa i la necessitat dels sectors productius i la indústria al voltant de les falles, tot enmig d’un escenari inversemblant com una pandèmia, que convidava a tot menys a la paciència.

 

Fins al divendres 27 no es van dissipar alguns dubtes que teníem, però per fi tindrem despertaes, música al carrer, cercaviles... la prova del nou de què les falles no es rendeixen.

 

Quines són les principals mesures que heu adoptat i els actes fonamentals?

Primer que res, dir-te alguna cosa que em pareix fonamental: que la majoria d’aquestes mesures no són una imposició, sinó que venen de les propostes i protocols del mateix col·lectiu faller, i que parla de l’exercici de precaució i responsabilitat que ha fet i va a fer aquesta setmana.

 

Entre els més importants podríem anomenar l’ús obligatori de la mascareta en tots els actes, inclosos els que es fan a l’aire lliure. I també la creació en cada comissió de la figura del coordinador COVID, que vetlarà pel compliment de les mesures.

 

Hi haurà dues ofrenes, amb dos itineraris. Divendres, 3 i dissabte 4, amb eixida a les 18:45. La primera ruta des de Gómez Ferrer i la segona, des de la Font de les Granotes. Confluiran a la Plaça de l’Església on només podran entrar els fallers que van a ofrenar, el públic no podrà fer-ho en cap cas.

 

S’avançaran la Cremà, tant de les falles infantils, que serà a les 20 h., com de les majors, que serà a les 22 h, per una qüestió logística i de possibilitat, el compliment del toc de queda. Vull agrair especialment tot el treball que aquesta fent i farà Protecció Civil de Torrent i col·laboracions d’altres pobles, que materialitzaran un repte difícil: que més de setze falles es cremen totes alhora. Es tracta de complir els horaris i a més, mantindre dispers al públic per evitar aglomeracions i passejades d’una falla a altra.

 

Cada falla podrà tindre, a la porta del seu casal una zona perimetrada, amb aforament limitat, amb carpes sense laterals, o similar, per poder equiparar totes les mesures d’hostaleria a les activitats falleres. L’horari màxim serà les 00.30, amb taules de màxim deu comensals i mantenint la distància pertinent. Es podrà menjar i veure però no estaran permeses revetlles, discomòbils o balls en general.

 

Com seran els esdeveniments pirotècnics? Les comissions també dispararan?

Teníem ganes de fer falles per molts motius, però un dels sentits, era complir en la indústria pirotècnica, a la que hem sotmés a una situació molt complicada i li deguem una reparació com cal, en diners, quilos i contractes. Això sí, hem traslladat les mascletaes des de la plaça del Bisbe Benlloch, al Parc Central. Seran els dies 2, 3 4 i 5, a les 14:30. I l’esperada nit del foc, del dissabte, 4, a les 23.00 de la nit, de Caballer, que serà un moment màgic per a l’univers faller del nostre poble.

 

Les comissions falleres també tenen permís concedit per a fer despertaes, encara que s´ha recomanat que siguen estàtiques, amb distància de seguretat, i al voltant del casal, i també altres tipus de mascletades, que dispararan segons les sol·licituds, sempre fent-se responsables com organitzadores que es compliran les mesures, amb la supervisió del coordinador COVID.

 

Com t’imagines la que serà la teua primera setmana fallera com a regidor?

Doncs amb la il·lusió d’un xiquet a la nit de reis. Jo estic molt agraït perquè la gent m’ha donat molts ànims. Però he vist també cert pessimisme i és que sóc radicalment contrari a la idea d’alguns que “seran unes falles descafeïnades”. Amb menys actes i menys participació, del que estic totalment segur és que seran incomparables en intensitat i sentiment. La càrrega emocional de cada acte, després de tot el patiment viscut, serà una experiència única en la vida de molts fallers i falleres que viuen aquesta festa. Per a les persones majors, però ni que dir-te dels xiquets. Tornar a plantar, a sopar junts als teus amics, pentinar-te de nou, esmorzar a la porta del casal, olors de bunyols, de pólvora, de flors i de cassalles compartides. Ofrenar-li flors a la Verge amb la tremolor de sempre i com si fos la primera volta. Tot estarà amplificat dins de l’ànima fallera.

 

Aprofite per a demanar comprensió, paciència i responsabilitat a tots els ciutadans, participen o no de la festa i desitjar a Alicia, Sandra i totes les falleres majors, infantils, representants i fallers en general, que ho disfruten, i que el dimecres, puguem cridar ben fort, Torrent en falles, “Ara, mes que mai”.

Modificado por última vez en Martes, 31 Agosto 2021 10:12