Clases de deudas (y deudas de clase)

Martes, 21 Febrero 2017 12:40 Escrito por  José Camarillas Publicado en Opinión política Visto 1115 veces

És fàcil demostrar en els últims temps que la justícia no és només una qüestió d'interpretació de lleis, sinó de classe social. La infanta Cristina, malgrat "treballar" en la banca, era desconeixedora dels delictes fiscals que li permetien viure "per sobre de les seues possibilitats" i, com a bona borbona, se n'ix del buit. Casualment, gent humil del carrer, que va cometre el gran crim de protestar per a defensar el seu treball o el dels seus companys, no ha tingut tanta sort i compleix condemna.

Amb els deutes succeeix el mateix. Per a estos casos és molt útil la cita de Keynes: "Si et dec una lliura, tinc un problema. Si et dec un milió, el problema és teu". I no li faltava raó, quan parlava d'iguals. Però quan pel mig està la banca... El resultat canvia. Si li deus al banc, et desnona. Si el banc et deu a tu, li rescates amb els teus impostos. I sense cap rubor. O capitalisme no significa dictadura del capital?

En el nostre Ajuntament, per desgràcia, es regeixen pels mateixos paràmetres de classe. Mentre s'embarga a veïns humils, deutors de bona fe que viuen de les seues pensions, es mira per a un altre costat amb alguns empresaris que deuen més de 400000 euros.

Després de mesos sol·licitant una documentació, Esquerra Unida ha pogut comprovar que certes empreses del poble, algunes amb gran prestigi i reconeguda solvència, deuen al nostre consistori els seus impostos des de fa anys.

Fins i tot, entre els deutors hi ha una empresa que gestiona un espai públic sense pagar el cànon des de mitjan 2015, per la qual cosa acumulava 30000 euros de deute. Segons el contracte, esta entitat hauria d'haver sigut multada a la fi del 2015 i haver perdut la licitació a principis del 2016.

Deute que ha pagat només després de la nostra denúncia pública en el ple municipal i en la premsa. I no és la primera vegada. I ací no ha passat res? Per la nostra banda, no ho deixarem estar. Hem demanat, amb la resta de l'oposició, un informe a la interventora de l'Ajuntament sobre la situació d'esta empresa i les conseqüències que haurien de tenir els retards i impagaments en el cànon.

Només es castiga amb recàrrec als veïns i veïnes de Burjassot? A les grans empreses no? Ja estem farts i fartes! En Esquerra Unida tenim molt clar de part de qui estem. Estem amb el veí que no pot pagar l'IBI perquè no té treball. Amb el que ha de triar entre menjar i pagar un rebut de la llum estratosfèric, fruit del robatori que suposa privatitzar un servei públic en el qual els de sempre s'enriqueixen especulant i, els que haurien de representar al poble, ho traeixen per a garantir-se una jubilació milionària. Estem amb les persones desnonades. Amb les que primer han sigut estafades per les clàusules sòl de les hipoteques i ara són abandonades pel govern central i els seus socis. Estem amb tu.

Per això, a banda de seguir pressionant perquè les empreses paguen els més de 400000 euros que encara deuen al poble, exigim que l'Ajuntament preste un servei que assessore a tots els veïns i veïnes de Burjassot per a esbrinar si han sigut estafats per les clàusules sòl.

Perquè democràcia és servir al poble. I això mai pot fer-se de la mà dels bancs. És temps de triar de quin costat estàs. O amb el poble o amb els seus enemics.

 

José Camarillas

Deja un comentario

Asegúrate de llenar la información requerida marcada con (*). No está permitido el código HTML. Tu dirección de correo NO será publicada.