“Per moltes il·lustracions que faça, si no hi ha gent que les puga vore, s'obliden”

Viernes, 18 Septiembre 2015 10:22 Escrito por  Diana Gimeno Publicado en Entrevistas Visto 1396 veces
Obra de Marta Contel a l'exposició Obra de Marta Contel a l'exposició

Marta Contel Miranzo és una paiportina de 25 anys especialitzada en disseny gràfic i il·lustració. Es va llicenciar en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València i Oklahoma Christian University (USA).

El passat dijous 10 de setembre va inaugurar al Museu de la Rajoleria de Paiporta la seua primera exposició individual, anomenada 'Il·lustrar és viatjar', on fa un repàs de tota la seua obra. A més a més, planteja una sèrie de tallers per a interactuar amb el visitant, dividint l'exposició en cinc espais distints.

 

ENTREVISTA

Què suposa per a tu que els veïns del teu poble tinguen al seu abast una exposició (‘Il·lustrar és viatjar’) amb el teu treball?

És súper “guai” que la gent del meu poble puga vore el que faig, i sobretot amics, família i coneguts. Com vaig dir el dia de la inauguració, per moltes il·lustracions que faça, si no hi ha gent que les puga vore s’obliden. Ja que tinc l’oportunitat d’exposar al meu poble, m’encanta compartir allò que més m’agrada fer amb la meua gent, els paiportins i les paiportines.

Què podem trobar en aquesta exposició? En què consisteixen els tallers que ofereixes?

Tot és il·lustració. Hi han quadres de 20x30cm separats en tres sèries: un dels animals (que és la que més m’agrada), una d’expressions (cares que expressen cares distintes i particulars) i una altra més xicoteta d’arbres (un taronger i una figuera, típiques valencianes). A més hi han tres il·lustracions més, una feta en fusta (palé) i les dues altres en 'tablero' DM. També volia dedicar un racó als esbossos, i vaig penjar esbossos meus que faig abans de començar l’original. En aquest racó, la gent pot fer un esbós i penjar-lo amb els meus (m’agrada que siga interactiu i el públic participe). A banda d’açò hi ha també un mural de paper on tot aquell que vulga pot escriure una dedicatòria, fer un dibuix, etc.

Els tallers els he fet per als xiquets dels col·legis de Paiporta (Infantil i Primària), es tracta que juguen amb la pintura i es taquen molt! 

‘Els somnis de Martina’ és el teu primer llibre publicat. Parla'n un poc sobre ell.

“Els somnis de Martina” és el meu primer conte, però no l’últim! Ja tenia la idea de fer un conte, perquè normalment faig il·lustracions separades i em feia il·lusió tindre a les mans alguna cosa meua “de veritat”. El conte és una mena de reflex de què jo sóc, però plasmat amb un estil molt per a xiquets i xiquetes xicotets. Ja estic pensant en el pròxim; jo mai pare de dibuixar, a vegades no se sap per a què seran els dibuixos, però de sobte sorgeix una idea o una oportunitat de donar-li un sentit i fer-los en format per a exposició, per a llibre o per a qualsevol cosa.

Quants anys dus dedicant-te al disseny i la il·lustració? Què et va impulsar a aquest món?

Em vaig impulsar jo mateixa, pense, perquè des que era xicoteta m’agradava dibuixar. Sempre he sabut que volia estudiar art, encara que en primària vaig tindre una època que deia que volia estudiar física o química (no sé d’on em vaig traure això perquè els nombres, les fórmules i jo... no som amics!)

Però sí, volia ser artista. Dedicant-me, dedicant-me duc des que vaig començar la carrera, on ja feia coses xules i cada volta m’agradava més.

A quin públic va dirigit el teu treball?

A xiquets i xiquetes menuts i a joves (de la meua edat més o menys). Això depén del tipus d'idea que tinga en el moment. Ara per exemple, estic il·lustrant una sèrie que és més per a gent jove.

Com definiries el teu estil?

Jo crec que divertit, alegre, simpàtic, colorit, amb humor i graciós! Però és molt subjectiu definir un estil. Pense que la a la gent també li transmet adjectius pareguts, a tu que et transmet?

Què significa per a tu el món d'il·lustració i el disseny?

Tot, perquè és a allò que vull dedicar-me. Vaig a poquet a poquet perquè “ser artista” no passa de la nit al matí. Per això no d’eixe de dibuixar i vaig fent camí.

 

Informa Nou Horta. Paiporta

Fotografías de Noelia Navarro - Fotógrafa

Modificado por última vez en Sábado, 19 Septiembre 2015 10:33