Héctor Illueca: “Nosaltres eixim a guanyar les eleccions”

Viernes, 08 Noviembre 2019 12:17 Escrito por  Publicado en Entrevistas Visto 39 veces
Jansen i Illueca Centre municipal Samarra durant la visita a Xirivella del canditat al Congrés Jansen i Illueca Centre municipal Samarra durant la visita a Xirivella del canditat al Congrés

Entrevista a Héctor Illueca, candidat d’Unides Podem al Congrés dels Diputats

 

A què aspira Unides Podem en aquesta “segona volta” de les eleccions generals?

Nosaltres eixirem a guanyar les eleccions i, si no ho aconseguim, donarem la mà a altres forces progressistes per a conformar un govern de coalició estable que afronte els dos grans problemes que estan plantejats a Espanya, la qüestió social i la qüestió territorial.

D’aquesta manera, si tenim la força suficient podrem fer que el PSOE ens haja d’escoltar per formar un govern de coalició on el nombre de vots de cada formació es veja representat proporcionalment. Volem un govern progressista sense posar vetos a ningú. Entenem que regalar el suport rebut a canvi de res o anunciar que vas a desbloquejar la situació donant el teu suport al PSOE gratuïtament, sense pactar un programa de govern ni qui ho ha de desenvolupar, no seria útil per a la gent que més ha patit aquest any de crisi.

 

Creu que aquesta vegada serà possible un acord entre Unides Podem i el PSOE?

Des Unides Podem estem oberts a arribar a un acord programàtic i de govern amb el PSOE. No obstant això, hem de ser cautelosos perquè el PSOE ja ha donat senyals que, si té oportunitat després de les eleccions, pot buscar acords amb la dreta, com ja han deixat caure Felipe González, Mariano Rajoy o com ve sol·licitant Pedro Sánchez al PP i Ciutadans. Per tant, ens trobem davant de dos possibles escenaris l’endemà de les eleccions: un en què el PSOE arribe a acords amb la dreta i un altre, que és el que nosaltres defensem, que es basa en un govern de coalició progressista entre Unides Podem i el PSOE. Ho hem fet a la Comunitat Valenciana i hem de fer-ho també a Madrid.

Aquesta qüestió és molt important, ja que estem entrant en una nova recessió econòmica i els partits polítics hem de posicionar-nos. Des de Unides Podem ho tenim clar, ens posicionem amb les famílies treballadores i, si arriba el moment de fer retallades, les farem per dalt i no farem que les famílies es carreguen a l’esquena una altra crisi econòmica.

 

Quines propostes té Unides Podem per afrontar l’anunciada crisi econòmica?

Des de Unides Podem proposem que la crisi no la tornen a pagar les famílies, per això, entenem que cal una sèrie de mesures progressistes en què ens facen avançar cap a un model productiu on hi haja ocupació de qualitat, on hi haja espai per a l’oci i per a la conciliació de les cures, a més del seu reconeixement i remuneració. Proposem mesures com la pujada del Salari Mínim Interprofessional a 1.200 euros, la reducció de la jornada laboral a 34 hores setmanals, la limitació dels contractes temporals a un mínim d’un mes i un màxim de 6 mesos, a partir dels quals aquest haurà de ser indefinit i, per descomptat, ens mostrem totalment en contra de la proposta del PSOE de la “motxilla austríaca”, la qual estableix que el treballador pague el seu propi acomiadament capitalitzant la seua pensió amb una cotització mensual. També proposem mesures com l’eliminació total de la figura del fals autònom i les quotes proporcionals per a autònoms en funció del que cobren.

A més, la joventut ens adverteix que aquesta recessió econòmica es veurà acompanyada de l’anomenada emergència climàtica. Són reptes per als quals Espanya pot ser una potència destacada, ja que, a més de parlar de protegir el medi ambient, parlem de la creació de milers de llocs de treball al voltant de la creació d’una empresa pública d’energia. Espanya és un immens rebost d’energia renovable, però els interessos de l’oligopoli energètic han impedit aprofitar aquesta situació per a crear riquesa. Mostra d’això és veure a polítics del PP i del PSOE que han passat a tenir butaques en els consells d’administració d’aquestes empreses.

 

Quines mesures contemplen des de la seua formació per a la nostra comarca?

Són moltes, però en particular som molt sensibles a un dels principals problemes diaris als quals s’enfronten els veïns de la comarca, la mobilitat, els transports. Per exemple, la línia C3 de rodalia és hui pitjor i més cara que fa uns anys, és un escàndol i una injustícia que el quilòmetre recorregut isca més car a un passatger d’aquesta línia que anar a Madrid amb l’AVE. Similar és el cas de les línies d’autobús, cares i lentes. Cal augmentar freqüències i establir descomptes en els bitllets, tant per anada i tornada com bitllets combinats i el bo 10. En resum, millorar i abaratir el transport, que recordem, és un article de primera necessitat per anar a la feina, a estudiar, a trobar-se amb familiars i amics.

També tenim molt present la necessitat d’atenuar tot el possible els sorolls i molèsties derivats de l’aeroport. És un factor important per a la qualitat de vida i així ha de ser tractat. Establir passadissos aeris per a baixes altures de vol i la insonorització dels diferents espais amb el màxim rigor, en benefici dels veïns de Xirivella i de la resta de municipis afectats, és una prioritat.

 

Vosté, personalment, ha impulsat en aquesta brevíssima legislatura algun assumpte directament relacionat amb la nostra comarca?

La veritat és que no hem tingut temps per llançar propostes legislatives, però sí que hem tingut oportunitat de denunciar situacions del tot injustes. Per exemple, el cas d’una veïna de Xirivella, d’origen hondureny, que després de denunciar a comissaria maltractaments es va enfrontar a un procediment d’expulsió del país. Jo mateix, juntament amb Ione Belarra i altres companys, exigiren en seu parlamentària la paralització del procés. Després van venir mocions a l’Ajuntament i a les Corts Valencianes, on a iniciativa de Unides Podem, es va acordar per unanimitat sol·licitar al Govern que no es puguen iniciar procediments d’expulsió d’immigrants quan aquests efectuen denúncies.

Casos com aquest són mostra clara de la importància de tenir un grup parlamentari fort, que connectat amb la ciutadania i els moviments socials, defense els interessos de la majoria tant en els grans assumptes d’Estat com en qüestions més senzilles però igualment importants.

Modificado por última vez en Viernes, 08 Noviembre 2019 12:26

Deja un comentario

Asegúrate de llenar la información requerida marcada con (*). No está permitido el código HTML. Tu dirección de correo NO será publicada.