Las apuestas deportivas y los videojuegos en jóvenes preocupan a los profesionales de las adicciones en Valencia

Viernes, 17 Mayo 2019 09:54 Escrito por  Publicado en Valencia Visto 88 veces

L'Hospital General Universitari de València ha acollit “Drogues i adolescència”, XIII jornada autonòmica de la societat científica Socidrogalcohol, que celebra la seua 50a aniverasario. L'objectiu és oferir una formació als professionals de les addiccions des d'una perspectiva multidisciplinària, alhora que servisca d'espai de posada en comú i de relació entre aquests.

 

L'actualització dels professionals és clau per a millorar el tractament de les persones amb trastorns addictius, per això en aquesta ocasió destaquen temes com: consum de drogues i sexe (Chemsex) i hepatitis, cannabinoides sintètics, prevenció de consum intensiu d'alcohol en joves i les noves tecnologies, dins de les quals s'emmarquen les apostes esportives per part dels adolescents.

 

“La tecnologia està cada vegada més present i aquesta realitat comporta per als nostres adolescents canvis en els hàbits socials, noves formes de relació i noves maneres d'aprenentatge, però també l'aparició de noves violències: sexting, grooming, ciberbullying… o tecnoadicciones”, així ho ha explicat Ángel Turbi, doctor en Psicologia i director del màster universitari en Educació i Rehabilitació de Conductes Addictives d'Universitat Catòlica de València.

 

Això obliga als professionals de la salut i, de les addiccions en particular, a repensar l'activitat des de la prevenció i des de la psicoteràpia. Segons Turbi, els adolescents estan estigmatitzats pel món adult: “Hem d'entendre que el món tecnològic per a ells i elles ja és una realitat i la seua manera de comunicar-se, divertir-se i realitzar gran part de les accions habituals de la vida passa per fer ús d'aquesta. I, sobretot, cal escoltar-los”. I ha afegit: “Les addiccions tecnològiques en el període evolutiu de l'adolescència ja instaurades generen la necessitat de replantejar estratègies, ja que han aparegut noves addiccions o transformació de les ja existents, les ciberadicciones: com a addiccions a videojocs, o a les apostes esportives, la “nova ludopatia” entre altres, realitats, dins de l'entorn TIC, a la qual els i les professionals hem de fer front”.

 

Turbi ha fet una diferenciació entre el ‘gaming’ i el ‘gambling’ amb les tecnologies com a vehicle en ambdues. El ‘gaming’ té a veure amb el joc online, amb els videojocs i ha fet especial èmfasi sobre el Fortnite, un joc amb alt potencial addictiu. El gambling té a veure amb les apostes online que poden ser realitzades amb un mòbil des del lloc en què es trobe. Hi ha, per tant, una major accessibilitat.

 

En 2016, la indústria de videojocs va vendre més de 24.500 milions de jocs. En cinc anys, les quantitats jugades quasi s'han triplicat al mateix temps que s'ha disparat el nombre d'usuaris i de jugadors actius, registrats en internet.

 

Paral·lelament, la qual cosa més augmentat són les apostes esportives, segons les dades del mercat espanyol del joc de la Direcció General d'Ordenació del Joc, que té registrats com a jugadors actius en 2018 a 1.465.129, un 5,24% més que l'any anterior. Per segments, es distribueixen en: 365,1 milions d'euros en Apostes (52,20%); 13,4 milions d'euros en Bingo (1,92%); 237,9 milions d'euros en Casino (34,03%), 1 milió d'euros en Concursos (0,15%) i 81,8 milions d'euros en Pòquer (11,70%).

 

Les apostes esportives preocupen de forma especial als professionals de les addiccions, i en aquestes edats més vulnerables en les quals el desenvolupament cerebral s'està produint, i, per tant, el control dels impulsos és molt inferior al que l'humà té en l'edat adulta.

 

Altres temes

La jornada ha abordat altres addiccions que tenen una important prevalença entre els joves com són el consum intensiu d'alcohol, l'augment del consum dels cannabinoides sintètics i les conseqüències del consum de drogues il·legals en contextos sexuals, o també denominat **Chemsex.

 

El cap de la Unitat de Toxicologia de l'Hospital General, el doctor Benjamí Climent ha alertat del creixent consum dels cannabinoides sintètics “drogues psicoactivas que imiten els efectes del cánnabis però amb un potencial tòxic molt major. Estem constatant la difusió del seu ús en adolescents de forma concomitant al cánnabis natural”. Els efectes segons Climent: “adolescents amb alteracions conductuals i agressivitat intrafamiliar i escolar”. El seu consum no es detecta en analítiques toxicològiques habituals i no existeix cap tractament eficaç, per la qual cosa és necessari focalitzar els esforços en la prevenció del seu consum.

 

 

Informa Nou Horta. Valencia

 

Deja un comentario

Asegúrate de llenar la información requerida marcada con (*). No está permitido el código HTML. Tu dirección de correo NO será publicada.