Projecte: València, primera ciutat del món convertida en museu de patrimoni immaterial

Dijous, 30 Juny 2016 09:29 Escrit per  Publicat en Valencia Vist 1684 vegades
Arriers Media Arriers Media

La productora Arriers Media s'ha proposat convertir a València en la primera ciutat-museu del món dedicada al patrimoni immaterial. Un equip format per tècnics audiovisuals, gestors culturals i antropòlegs pretén dinamitzar turísticament els barris i pedanies de la capital a mitjançant els relats de Blasco Ibáñez ambientats en ells.

Barri a barri, llegenda a llegenda, costum a costum. Arriers recopilarà tota la memòria oral de la ciutat i la posarà en valor amb una aplicació mòbil que permetrà conèixer in situ els detalls d'una València alternativa a la dels paquets turístics: la València de Blasco Ibáñez.

En cadascun dels 31 espais a dinamitzar, es rodarà i adaptarà al context actual un conte blasquista amb qualitat de cinema. Els curts només seran visibles, mitjançant la App, en els llocs en els quals estan ambientats els relats.

A més a més, cadascun d'ells servirà de fil conductor per a una ruta turística pel barri. Rutes gratuïtes que donaran a conèixer la història de la ciutat, a través de la veu dels seus protagonistes, amb fragments de memòria oral; que mostraran anècdotes de la vida del polèmic escriptor i rescataran el llegat del blasquisme, moviment hegemònic de principis del segle XX que va alfabetitzar a tota una generació de valencians que somiava amb canviar el món.

La primera de les pedanies a museïtzar serà El Palmar, en la qual es gravarà i classificarà, entre altres patrimonis immaterials, la pesca en l'Albufera; el sorteig de redolins; la construcció tradicional de barques; el guisat d’all i pebre sobre les embarcacions; les receptes d'arròs i la tornada d'espècies vegetals i animals gràcies a la depuració de l'aigua.

Per a produir el museu, que compta amb el suport de la Fundació Vicente Blasco Ibáñez, Arriers ha llançat un Verkami  amb recompenses com samarretes de disseny; la possibilitat de ser patrocinador; vins personalitzats D.O. València o el llibre “Contes valencians” de Blasco Ibáñez, traduït per primera vegada al valencià, en una edició ideal per a col·leccionistes.

http://vkm.is/valencia

El projecte, a més de la transició del model turístic intensiu cap al sostenible que recomana la UNESCO, persegueix restaurar la figura del revolucionari que, gràcies als seus best-sellers, va donar a conèixer els racons de València arreu de tot el món.

El museu pretén estar en marxa abans de 2017, any que les Corts Valencianes van aprovar dedicar a l'escriptor, cineasta, polític i colonitzador utòpic amb motiu del 150 aniversari del seu naixement.

 

Informa Nou Horta. València

Modificat el Dijous, 30 Juny 2016 09:39

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.