La Diputació de València acull des d'este dilluns i fins al dijous 27 de maig l'exposició ‘Defensa la teua salut i la teua vida en el treball! (1866-2020)’, organitzada per UGT en col·laboració amb la Fundació Largo Caballero, la Universitat i la pròpia corporació provincial. La mostra, que inclou cartells del sindicat des del segle XIX sobre seguretat i salut en el treball, amb un espai per a peces originals de la Segona República, podrà visitar-se de manera gratuïta a la Sala de Respecte de la Diputació de dilluns a divendres de 10 a 14 i de 16 a 20 hores i el dissabte de 10 a 13 hores.

 

L'objectiu d'estos cartells era "conscienciar a la població de la importància de millorar les condicions de treball i prendre mesures per a evitar els accidents laborals i les malalties professionals", explica la secretària de Salut Laboral i Medi Ambient d'UGT, Ana García de la Torre, que ha participat en l'obertura de la mostra al costat del president de la Fundació Largo Caballero, Sebastián Pacheco, el secretari general d'UGT-País Valencià, Ismael Sáez, la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, i el president de la Diputació i amfitrió Toni Gaspar.

 

El mateix Gaspar ha aprofitat per a recordar “la importància que ha tingut la prevenció i la seguretat en l'àmbit de la salut laboral durant la pandèmia”.

 

Els cartells sobre prevenció i protecció en el treball van adquirir una gran rellevància a Espanya a partir dels anys 20 del segle passat, i van ser emprats com una part fonamental, dins dels esforços realitzats per institucions socials i administracions públiques, per a disminuir els riscos laborals.

 

La mostra

L'exposició conté diferents tipus de cartells. En alguns es poden observar, per exemple, les condicions de treball i de risc en les mines a la fi del segle XX. En uns altres es reflectixen els diferents tipus de riscos i elements de perill en el lloc de treball, i també hi ha cartells que es referixen a com fer les coses de manera segura, mostrant els errors i indicant com evitar-los.

 

També es poden contemplar cartells que indiquen quins són els factors nocius causants de danys, lesions, malalties, o imatges que alerten de la necessitat d'estar formats per a evitar les situacions de risc com les causades per enverinaments o la inhalació de productes químics.

 

En tots ells s'usava la imatge per a captar l'atenció i amplificar el missatge, per la qual cosa encaixaven perfectament amb l'objectiu d'influir en les actituds i crear models de conducta que pal·liaren les altes taxes de sinistralitat laboral d'aquella època.

 

En la mostra es podrà gaudir a més d'una exhibició de cartells originals d'UGT de la Segona República aportats per la Universitat de València.

 

L'exposició ‘Defensa la teua salut i la teua vida en el treball! Cartells (1867-2020)’ s'emmarca en el Congrés Social que la Unió General de Treballadors celebra de manera paral·lela al seu Congrés Confederal.

L'Ajuntament d'Alcàsser, a través de la Regidoria de Participació Ciutadana, ha posat en marxa una nova edició dels Pressupostos Participatius. Una oportunitat perquè els veïns i veïnes s'involucren en la millora del municipi, tant proposant nous projectes, com votant els que resulten més interessants.

 

Amb un pressupost màxim de 45.000 €, la primera fase d'aquesta tercera edició dels Pressupostos Participatius ja està oberta perquè les persones interessades puguen presentar les seues propostes des de, demà, 18 de maig, fins al pròxim 29 de maig.

 

Per a l'alcaldessa del municipi, Eva Zamora, «aquesta iniciativa és fonamental per a obrir l'ajuntament a la ciutadania i, sobretot, per a escoltar les necessitats reals dels nostres veïns i veïnes. Per això, anime a tota la ciutadania a formar part d'un procés que ja s'ha consolidat i que, any rere any, compta amb una major participació».

 

Després de concloure la fase de presentació de propostes, es passarà a la fase de valoració tècnica, que tindrà lloc del 31 de maig a l'11 de juny. La votació popular s'obrirà del 14 al 20 de juny i, finalment, el 5 de juliol es donaran a conéixer les propostes guanyadores.

 

Per a participar, només serà necessari entrar en l'enllaç http://participa.alcasser.es/. Aquesta vesprada, a les 19.00 h, se celebrarà la presentació al Centre Social.

 

Informa Nou Horta. Alcàsser

El CEIP Rosa Serrano de Paiporta ha posat en marxa recentment un projecte d’aprenentatge-servei per treballar l’acompanyament a persones majors a través de converses telefòniques.

 

El projecte naix a partir del contacte directe amb agents socials i com a resposta a la situació sanitària de pandèmia en què ens trobem. Fins a 37 xiquets i xiquetes des de tercer a sisé de Primària, durant un parell d’hores tres dies per setmana, parlen per telèfon amb les seues parelles assignades, gràcies a l’ajuda i la col·laboració del voluntariat de Creu Roja, que es desplaça fins al centre per a tal fi.

 

“Des del centre ens conten amb molta il·lusió que els resultats estan sent molt positius i que fins i tot molts xiquets i xiquetes planegen poder trobar-se amb les seues parelles en un futur pròxim. Tant de bo la situació sanitària millore fins al punt que molt prompte puguem organitzar eixa trobada de totes les persones, grans i menudes, implicades en aquest projecte”, ha manifestat el regidor d’Educació, Alejandro Sánchez.

 

L’alumnat del centre i el personal docent han pogut comprovar en primera persona l'aïllament que la Covid ha obligat a adoptar, especialment en el cas de les persones majors, per la seua condició d'alt risc. Com a resultat, aquestes persones s’han hagut d’adaptar a la nova realitat, protegint-se en les seues cases i trobant-se amb una soledat imposada, que pot repercutir greument en la seua salut mental.

 

Amb ‘Conecta2’ l’alumnat del centre connecta amb aquestes persones que es troben en situació d’especial vulnerabilitat, establint una relació molt propera i estreta. La confiança ha anat en augment amb el pas de les setmanes i també ha crescut el nombre de menuts i menudes que se sumen a aquesta iniciativa. A través d’aquestes telefonades han anat coneixent-se millor, compartint les seues activitats i interessos i, en definitiva, coneixent el seu dia a dia.

 

A més de treballar valors molt importants com són la solidaritat, l’empatia, l’altruisme, etc., en l’àmbit curricular també treballen el llenguatge i expressió oral, reforçant, per exemple, l’ús correcte de les fórmules de cortesia. La bona acollida tant des de l’àmbit educatiu, com per part de les persones majors participants i el voluntariat de Creu Roja, està animant a aquesta institució a fer difusió d’aquest projecte i promoure’l dins de la institució en altres agrupacions.

 

Informa Nou Horta. Paiporta

Reciclatge i neteja dels carrers. Aquests són alguns dels principals objectius que es va marcar l'Ajuntament de Quart de Poblet fa diversos anys. I ho estan aconseguint. La quantitat d'envasos lleugers i de plàstics depositats en els contenidors grocs s'ha duplicat en dos anys. En 2018 la ciutadania va depositar en aquest contenidor 279 tones mentre que en 2020 la quantitat va ascendir a les 440. Un increment similar va ocórrer en la resta de contenidors. L'èxit? Innovació, informació a la ciutadania i originalitat.

 

La localitat de l'Horta Sud es va avançar en més de dos anys al Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIR-CV) i va introduir moltes de les mesures que ací es contemplen. Una d'elles va ser instal·lar illes de contenidors, amb l'objectiu de facilitar a la ciutadania el reciclatge i que no s'haja de desplaçar d'una punta a una altra del carrer si vol separar residus. En altres localitats, cal recórrer-se diverses voreres per a trobar contenidors de vidre o cartó que, a més, es troben separats entre ells.

 

També va ser un dels primers municipis a introduir el contenidor marró, destinat exclusivament a la matèria orgànica. Per tant, hi ha diversos contenidors: paper i cartó, envasos lleugers i plàstics, envasos de vidre, orgànic i el contenidor de restes. A aquest últim va tot el que no va en els anteriors. Encara que Quart de Poblet ha sigut pioner a introduir aquestes mesures, això ja és una obligació en tota la Comunitat Valenciana.

 

Com l'Ajuntament és conscient que pot ser una mica complicat saber on va cada cosa, fins per als més experts en el reciclatge, va posar en marxa fa diversos mesos l'Ecopatrulla. Després de contractar diverses persones que estaven en atur, els va formar i ara recorren els carrers de Quart de Poblet durant tretze hores diàries en diferents torns. La seua missió: informar, ensenyar i conscienciar a la gent sobre els beneficis del reciclatge. A més, també recullen les bosses i cartons que veïns fins i tot no conscienciats deixen fora dels contenidors. La implicació del Consistori és tal que quarters i quarteres fan fotos dels llocs on hi ha estris o residus fora dels contenidors i les envien a les xarxes socials d'Urbanisme Obert i Sostenible dependent de la regidoria que dirigeix Juan Medina. L'ecopatrulla entra en acció per a resoldre el problema.

 

Un altre dels serveis que ha desenvolupat l'ajuntament ha sigut el de la recollida porta a porta del paper i cartó en els comerços de la localitat. De fet, des del mes de desembre tots els bars, restaurants, comerços que es troba dins de l'itinerari marcat depositen els seus cartons i papers a la porta del seu establiment els dilluns i els divendres, amb el consegüent augment dels percentatges de recuperació.

 

Malgrat els esforços de l'Ajuntament, sempre hi ha uns pocs que continuen deixant el fem fora dels contenidors. Per això, ha enviat desenes de cartes informatives als autors dels fets avisant-los que, en cas de reincidir, se'ls sancionarà amb multes que oscil·len des dels 750 euros si són infraccions lleus fins als 3000 en el cas de molt greus. El consistori té diferents mètodes per a esbrinar el nom de qui realitza aquests actes incívics.

 

A més, diversos d'aquests contenidors són molt originals, ja que presenten dibuixos i eslògans dissenyats els guanyadors del concurs Art Urbà del Festival Q-ART.

 

Si es comparen les xifres de la recollida separada del paper i cartó en els contenidors, la xifra també es dispara, passant de registrar unes aportacions de 264,11 tones en 2015 a 378,35 en 2020. Quant al vidre, si en 2015 es van recollir en els contenidors verds 177,64 tones, en 2020 van augmentar fins a arribar a 257,08, la qual cosa indica que la ciutadania està cada vegada més conscienciada amb la segregació de residus en origen i el seu posterior deposite en els contenidors de recollida selectiva. I tot això amb la pandèmia pel mig.

 

Curiosament, la quantitat de residus depositats en el contenidor de resta ha disminuït notablement, passant de més de 8.000 tones a l'any en 2017 a poc més de 6.300 tones en 2020. Amb les xifres a la mà es pot arribar a la conclusió que si abans es depositaven tota classe de residus en el contenidor gris, la ciutadania ara és més conscient del correcte depòsit i deixa cada residu en el seu contenidor corresponent, així com en els ecoparcs, alleujant així la cara de tones que entren en els contenidors convencionals de residu mesclat.

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet

L’Ajuntament d’Alfafar, a través de la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA) de la regidoria de Benestar Social, llança la proposta de formació a les famílies amb fills i filles adolescents del municipi amb la temàtica “Menors en la xarxa, sobreexposició i seguretat” que versa sobre la gestió de dispositius digitals.

 

Aquesta acció formativa cerca col·laborar amb les famílies del municipi per a millorar les possibilitats d’aprenentatge dels seus fills i filles, millorant la convivència familiar, propiciant espais de reflexió, afavorint la comunicació del grup familiar i promovent la participació de pares i mares en el procés educatiu.

 

En cadascuna de les accions es tractaran les diferents problemàtiques en les quals els joves es veuen embolicats a causa de la sobreexposició a internet, les xarxes socials i els mitjans digitals. Alguns dels termes que s’abordaran són el “grooming”, el “sexting” o el “ciberbullying”, que cada vegada són més freqüents i que l’alumnat comparteix en el treball preventiu es realitza en l’àmbit escolar durant el curs acadèmic.

 

Les sessions, que seran desenvolupades per les tècniques de la UPCCA Ana Contreras i Laura Martínez, es realitzaran el 17 de maig en format presencial en el centre educatiu María Inmaculada de 15.20 a 16:45h, el 24 de maig en format en línia a través de Zoom per a les famílies de l’alumnat de l’IES 25 d’Abril de 15 a 16:30h i el 25 de maig en format presencial en el centre educatiu Vamar de : a 16:45h. La participació en les sessions és gratuïta.

 

La greu crisi sanitària provocada per la COVID19 està tenint un impacte molt important en la utilització dels dispositius per part de xiquets i xiquetes i d’adolescents. En un recent estudi realitzat des de la UPCCA de l’Ajuntament d’Alfafar a les aules de 2n d’ESO dels centres educatius d’Alfafar, entorn del 95% de les persones que van participar van afirmar que disposaven d’algun dispositiu d’ús personal propi, i entorn del 50% de l’alumnat va confirmar que pot passar més de 8 hores al dia en connexió als diferents dispositius.

 

En la citada investigació també se’ls va preguntar per l’edat en la qual van tindre el seu primer dispositiu, sobre la supervisió familiar entorn de l’ús/abuse dels mateixos així com els continguts als quals solen connectar-se.

 

Informa Nou Horta. Alfafar

L'Ajuntament de Paterna coordina aquest any 2021 una de les xarxes temàtiques que organitza la Xarxa Espanyola de Ciutats Educadores.

 

Es tracta de la Xarxa de Metodologies col·laboratives i cooperatives per a la relació i l'intercanvi interdepartamental en l'administració local, de la qual formen part un total d'11 ciutats espanyoles i que té com a objectiu millorar la interacció entre tècnics municipals de diferents àrees per a dur a terme els objectius de Ciutat Educadora.

 

Concretament, la regidoria d'Educació i Atenció a la Infància de l'Ajuntament està al capdavant del grup Models i Metodologies, que està investigant models i maneres d'interactuar a fi d'elaborar un informe que servisca com a eina de treball a la resta de ciutats que conformen aquesta xarxa.

 

Tal com ha explicat el regidor d'Educació i Atenció a la Infància, David Fortea “la importància que Paterna lidere una de les xarxes temàtiques reconeix la implicació i trajectòria del treball que realitzem des de l'equip municipal en matèria educativa en el desenvolupament dels objectius de Xarxa, i que ens permet coordinar a ciutats tan importants com Vitòria o Mallorca”.

 

El grup de treball liderat per Paterna es reunirà quinzenal i/o mensualment fins a setembre, mes en què es presentarà l'informe interactiu que permetrà a la resta de ciutats posar en pràctica les metodologies i formes de millora de la interacció interdepartamental municipal.

 

Paterna forma part, des de 2017, de l'Associació Internacional de Ciutats Educadores, composta per més de 500 municipis de 36 països de tot el món, així com de la RESE (Xarxa Espanyola de Ciutats Educadores).

 

Aquesta entitat sense ànim de lucre té com a objectiu impulsar, dins dels governs locals, la dimensió educativa de cara a la ciutadania, creant experiències d'aprenentatge transversals per a tots els habitants, promovent ciutats més igualitàries, sostenibles i solidàries.

 

Els municipis que formen part d'aquesta xarxa són, a més de Paterna, L'Hospitalet, Rivas Vaciamadrid, Sant Cugat del Valls, Sant Feliu de Llobregat, Villena, Vitòria-Gasteiz, Medina del Campo, Sant Just Desvern, Mislata i Sant Joan D´Alacant.

 

Des de la Xarxa Espanyola de Ciutats Educadores es parteix de la investigació per a explorar en temes com la segregació escolar, els Objectius de Desenvolupament Sostenible a les ciutats o la participació infantil en la societat, entre molts altres.

 

Informa Nou Horta. Paterna

L'Ajuntament de Torrent posa fi a les obres del carrer Dr. Fleming, unes actuacions incloses en el Pla de Reurbanització de Vies Públiques que es va desenvolupant en tots els barris de la ciutat.

 

El projecte té com a objectiu millorar la vida dels veïns i veïnes gràcies a la renovació de l'entramat urbà de la zona. Per a això s'ha dut a terme una sèrie de millores com la pavimentació de la vorera, la renovació de les escomeses de sanejament així com la xarxa de subministrament d'aigua potable o l'asfaltat de la calçada, entre altres.

 

“Continuem amb el nostre compromís de millorar la mobilitat i seguretat viària de tots els barris de la ciutat, convertint Torrent en una ciutat més amable i accessible per a les persones”, explica Inma Amat, regidora de Gestió de la Ciutat i Seguretat. D'altra banda, continuen la resta d'obres iniciades en El Vedat i resta del terme, entre elles, el carrer Dr. Marañón.

 

Informa Nou Horta. Torrent

El Dissabte passat 15 de maig el Teatre Auditori Municipal d'Aldaia (TAMA) va commemorar els 300 anys del naixement del compositor i músic aldaier Pasqual Fuentes i Alcàsser amb la presentació del documental ‘La*descoberta d’un músic d’Aldaia’.

 

Un acte que va comptar amb la participació de Guillermo Luján Valero, alcalde del municipi, Encarna Comes Iglesia, regidora d'Arxiu i Biblioteca, i Francesc Valldecabres, músic i guanyador del premi d'estudis locals de l'Ajuntament d'Aldaia pel seu treball dedicat al compositor.

 

Després de l'estrena del documental, que repassava la seua vida i obra, Valldecabres va parlar sobre les influències d'Alcàsser i les particularitats de les seues composicions més característiques, les estructures musicals de les quals actualment continuen sent recognoscibles per al públic.

 

L'acte va congregar a nombrosos representants institucionals, així com d'associacions musicals, culturals i festives de la localitat, com les Falleres Majors d'Aldaia.

 

Informa Nou Horta. Aldaia

Pàgina 1 de 2022