Paterna rendirà tribut a l'enterrador republicà Leoncio Badía amb una escultura dissenyada per l'artista Nassio Bayarri

Dimecres, 14 abril 2021 16:52 Escrit per  Publicat en Paterna-VAL Vist 95 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

L'Ajuntament de Paterna fa un pas més en la defensa de la memòria democràtica i rendirà tribut, a títol pòstum, a la valentia i la humanitat del conegut com a “enterrador de Paterna” Leoncio Badía amb una escultura dissenyada per l'artista valencià Nassio Bayarri.

 

Així ho ha anunciat hui l'Alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo després de la trobada que el primer edil i el conegut escultor han mantingut amb la filla de Leoncio, Maruja Badía que, en representació de la família, ha acudit per a abordar els detalls del monument.

 

Durant la trobada, Sagredo ha destacat que “aquesta escultura és un reconeixement al coratge i sensibilitat de Leoncio, que a través de retallades de tela, missatges en botelles, botons i flocs de pèl, va intentar sembrar esperança en les ferides obertes en moltes famílies perquè pogueren tancar-se en un futur i dignificar així la seua memòria”.

 

Leoncio Badía, guardonat a títol pòstum amb l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana en 2019, va treballar des de 1939 fins a 1945 com a enterrador en el cementeri municipal de Paterna donant sepultura a centenars de republicans afusellats pel franquisme en els anys de major repressió durant la postguerra.

 

Testimoni directe de l'horror d'aqueixa època i del dolor, l'angoixa i el sofriment dels familiars dels afusellats, l'enterrador va arriscar la seua vida recollint objectes personals dels republicans executats, des de trossos de roba fins a botons o flocs de pèl, per a entregar-li'ls als seus sers estimats i ajudar-los en la seua identificació.

 

En la reunió, la filla de Leoncio, enormement agraïda pel monument-homenatge, ha fet lliurament a Nassio de diverses fotografies del seu pare perquè servisquen d'inspiració a l'artista, que ha anunciat que es posa a treballar des de hui mateix en l'esbós d'una obra que, segons ha indicat ell mateix, li fa especial il·lusió.

 

Informa Nou Horta. Paterna

Modificat el Dimecres, 14 abril 2021 16:53