Mario Bros, Eduardo Manostijeras, Cortocircuito Fido Dido, Alícia, Naranjito i E.T. als carrers d’Aldaia

Dijous, 25 abril 2019 10:44 Escrit per  Publicat en Aldaia-VAL Vist 285 vegades

“L’universal és allò local sense portes”. Ho va dir l’escriptor portuguès Miguel Torga, i ho ha posat en pràctica una vegada més l’Ajuntament d’Aldaia. Les parets de l’àmplia zona d’aparcament del carrer Reis Catòlics s’han convertit en un monumental escenari a color dels protagonistes més famosos del cinema infantil, el còmic, els videojocs i la publicitat popular dels anys vuitanta i noranta del segle XX. 

 

Personatges com Eduardo Manostijeras, Mario Bros, els Caça-fantasmes, Fido Dido, la Naranjito (mascota del Mundial de Futbol de 1982), Alícia al País de les Meravelles de Walt Disney, el simpàtic robot Johnny 5 de la pel·lícula Cortocircuito, “E.T., el extraterrestre” de Steven Spielberg amb la seua bicicleta voladora i el famós comecocos Pac-Man, han cobrat vida a Aldaia amb siluetes gracioses i acolorides.

 

Una vistosa mostra d’art urbà al carrer realitzada mitjançant la tècnica de pintura amb esprai a càrrec de l’artista local José Manuel Cervera “Plati” i el seu equip, els quals,  emulant la tècnica del grafit, han aconseguit omplir de color i bellesa un espai convencionalment no artístic com són les inexpressives parets d’un pàrquing.

 

Aquest mural s’afegeix a la Ruta Urbana Artística d’Aldaia (RUA) en la qual, a través de diverses iniciatives promogudes dels d’Àrea Cultura, s’ha anat configurant al municipi en els darrers anys un camí d’art on es poden contemplar passejant pels carrers vora una trentena d’escultures, pintures i altres intervencions artístiques realitzades per artistes de diversa procedència de dins i fora d’Espanya. 

 

Art al carrer que expressa estètica, idees, emocions i diverses visions del món. La RUA continua el seu camí. Les pròximes intervencions al carrer es realitzaran en la façana de l’Antic Ajuntament i en parets escollides situades  als carrers Coladors i Galotxa.

 

Escultures singulars

Entre les obres de la RUA trobem 14 escultures singulars realitzades en els darrers anys per un conjunt heterogeni d'artistes, com ara l’espectacular “Homenatge al Protocol de Kioto” i “Escultura d’Aigua” (coneguda popularment com la “Pipa” o la “Carxofa) de  Joan Llaveria i Joan Peiró, ambdós del Grup Art i Entorn de la Universitat Politècnica de València. O evocacions a Aldaia com ara “Palmito: el llenguatge de la mirada” de Teresa Cháfer, “Penell” de Pepe Murcia, i “Ventall” de Pepa Fos,  José M. Alonso i José Manuel Ramos. Igualment hi ha escultures que rememoren fites històriques, com “Homenatge a la Constitució de 1978” d’Andreu Alfaro, o bé sentiments vius i profunds com “L’abraç” de  María José Zanón, “Hitos” del  Grup Artístic Kilates i “Harmonies” de José Antonio Orts.  

La sendera de la RUA inclou també quatre escultures realitzades en la Primera Trobada Internacional d'Escultura Pública, celebrada a Aldaia l'any 2001. Concretament són les obres “Ugarit Gate” de  Mustafá Alí (Síria), “Quetzacóatl” de Carlos Monje (Mèxic), “Maimara, estel de terra enllà” de  Sebastià Miralles (Espanya) i “Mare, terra, dents” de  Kioto Ota (Japó). Totes aquestes escultures es poden veure al Cinturó Verd.

De la mateixa manera, la RUA mostra tots els colors possibles en el “Dipòsit d’Aigua”, l’antic Pou de l’Aigua ubicat al Camí de la Lloma construït en temps de la Segona República el qual ha sigut restaurat per Jon Llavería i Elias Pérez. L’actuació va consistir en el reforç de la consolidació de l’estructura i la intervenció cromàtica del dipòsit, recuperant mitjançant l’art un edifici singular del patrimoni arquitectònic d’Aldaia.

 

Intervencions pictòriques

Així mateix, l’itinerari de RUA dóna una visió de les últimes intervencions artístiques al carrer realitzades per artistes locals. Trobem obres que evoquen a Aldaia i  les tradicions valencianes, com ara “Homenatge a l'horta” i “L’aigua, la tranquilitat i la calma xixa”, ambdues d’Andrea Navarro; “Pilotari” d’Olga Esteban i “Evocació a Carlos Haro” de José Manuel Cervera «Plati». Hi ha també intervencions que motiven a la conscienciació social sobre determinades qüestions, com ara “Natura” de  José M. Cervera «Plati» i ”La dona a l’espai públic” d’Andrea Navarro.  O simplement obres que ens fan més amé i alegre caminar per túnels o ponts, com ara “Passarel·la” i “Inconotrànsit”  de José M. Cervera «Plati» i Daniel Camp.

 

En conclusió, la RUA ofereix un itinerari d’art públic que es pot conèixer i gaudir passejant còmodament pels carrers, parcs i places d’Aldaia, amb l’ajuda de la guia editada per l’ajuntament. Art i bellesa a peu de carrer.

 

 

Informa Nou Horta. Aldaia

1 comentari

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.