Som Artesania del Gremi de Palmiters, i el Museu del Palmito d’Aldaia, a Bonaire

Divendres, 25 Octubre 2019 14:48 Escrit per  Publicat en Aldaia-VAL Vist 471 vegades

 

El Centre Comercial Bonaire acull l'exposició temporal Som Artesania del Gremi de Mestres Palmiters de València, amb seu a Aldaia i així va estar visitada pels representants municipals i del Centre Comercial. La mostra, oberta en l'espai de “Les Terrasses”, ha sigut organitzada pel Centre i produïda pel Museu del Palmito d'Aldaia (MUPA) en col·laboració amb el Gremi de Palmiters.

 

L'exposició consta d'una selecció de ventalls artístics actuals produïts pels següents artesans: Abanicos Carbonell, Abanicos Andrés Pascual, Abanicos Artesanos, Ventall-Art, Abanicos VIFEMA, Abanicos Burriel, Di-Abani, SL, Abanicos Pina, Abanicos García, Abanicos Pascual, Abanicos Folgado Romeu, Abanicos Vibenca, Cavallers, 7, Vicente Vila, Abanicos Taberner, Abanicos Clavijo, y Marisa Ferrer Casaña.

 

En l'exposició es pot observar, mitjançant panells, el procés d'elaboració artesanal dels ventalls, integrats en la marca de qualitat AEA (Abanicos Españoles Artesanos), amb la qual treballen el Gremi de Palmiters.

 

Així doncs, el visitant pot contemplar de forma amena les parts de què consta un palmito, com es fàbrica el varillatge del ventall (calat, gravat i poliment) i els materials més habituals que s'utilitzen en la seua elaboració; així com la confecció del país de palmito (tela en semicercle que se superposa al varillatge) amb el seu entelat i pintat a mà, i fins i tot el seu acabat mitjançant l'encaix o amb orles i flors.

 

Caladora manual de palmitos

L'exposició també recull una curiosa i antiga caladora manual de ventalls de la primera meitat del segle XX, donada al MUPA pel calador Juan Parrilla Hervás. La màquina, que funciona amb pedal, serveix per a calar les varetes dels ventalls. El calat consisteix a foradar determinats punts de cada vareta per a passar una fina serra dentada (segueta) amb la qual, amb summa cura, es va retallant per a aconseguir espais de llum que donaran suport al posterior gravat.

 

Informa Nou Horta. Aldaia