Aldaia posa en marxa el programa ‘Cuidem-les’ per a les seues persones majors

Dimarts, 26 Novembre 2019 13:21 Escrit per  Publicat en Aldaia-VAL Vist 307 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

L'Ajuntament d'Aldaia posa en marxa el programa d'envelliment saludable per a les persones majors 'Cuidem-les', un pla innovador a través del qual les persones majors del municipi que presenten una deterioració cognitiva moderada rebran estimulació tant física com mental amb l'objectiu de guanyar en qualitat de vida.

 

Esta iniciativa se suma al projecte 'Prop del teu' que el consistori va posar en marxa en 2017 i que oferix acompanyament a les persones majors i servix així mateix de respir per a les famílies. L'alcalde de la localitat, Guillermo Luján, explica que "un dels objectius fonamentals del nostre projecte de govern per a Aldaia és potenciar els serveis socials i l'atenció a les persones majors, per això la legislatura anterior ja vam posar en marxa el 'Prop del teu', i ara ho complementem amb 'Cuidem-les'". Per part seua, la regidora d'Atenció a les Persones, Empar Folgado, es mostra "molt il·lusionada" amb este pla "que hem posat en marxa amb la finalitat que les persones majors que el necessiten puguen tindre una millor qualitat de vida", i confia que "'Cuidem-les' puga tindre un acolliment tan positiu com està tenint 'Prop del teu'".

 

rimers dies de funcionament

'Cuidem-les' arranca cada dia amb el taller cognitiu en el qual es busca estimular la memòria i l'atenció dels usuaris, i en el qual a través de la relació amb la resta del grup es treballa per a preservar el llenguatge. En esta primera part, i gràcies a una sèrie de preguntes personalitzades, segons el grau de deterioració cognitiva que mostre cadascuna de les persones, se'ls situa espacial i temporalment establint així una rutina. “Este hàbit és essencial en les persones que presenten este tipus de degradació per a frenar els seus efectes negatius” segons explica la tècnica educadora de persones majors.

 

Després d'esta primera sessió guiada per una psicòloga experta en neurologia deteriorativa, es passa a la sala de mobilitat, acompanyats per un fisioterapeuta expert en persones majors. En este punt l'objectiu se centra en el desenvolupament psicomotriu i la recuperació de mobilitat.

 

“Moltes vegades ens resignem al pas del temps i a través d'este projecte volem oferir una visió positiva d'esta etapa de la vida en la qual podem continuar desenvolupant les nostres inquietuds i capacitats mentals i corporals”, assegura Guillermo Luján, en la seua visita al taller pilot.

 

Segons l'evolució de la piràmide poblacional, dins de tres dècades quasi la meitat de la ciutadania serà major de 65 anys. Amb estes dades a la mà, Aldaia duu a terme des de fa anys programes com ‘Prop del teu’ o el ‘Club d’Oci’ i ara incorpora ‘Cuidem-les’.

 

“Ens faltava centrar esforços a frenar la deterioració cognitiva, ja que que no hi ha eines d'investigació. Bregar amb els símptomes és possible amb este projecte il·lusionant i complementari als quals ja tenim. En quatre mesos valorarem l'eficàcia del programa que ja té llista d'espera”, Empar Folgado, regidora d'Atenció a les persones, narra entusiasmada els objectius.

 

Entre tants beneficis, la iniciativa suposa un respir a familiars i cuidadors, ja que l'atenció a estes persones moltes vegades implica un sobreesforç a l'hora de compaginar amb el seu desenvolupament laboral i personal.

 

Lola de 79 anys s'emocionava en compartir la seua experiència: “Portem només un mes i ja tinc clar que no vull deixar de vindre. Som com una família”. Segons la resposta d'este primer grup l'Ajuntament es plantejarà l'ampliació a altres grups.

 

Informa Nou Horta. Aldaia

Modificat el Dimarts, 26 Novembre 2019 13:28