Manises aplica una cirurgia innovadora per a operar tumors renals amb isquemia zero

Dimecres, 24 abril 2019 13:57 Escrit per  Publicat en Manises-VAL Vist 60 vegades
Foto d'esquerra a dreta: Els doctors Gonzalo García Fadrique, Carlos Reig i Ana Soto del servei d'Urologia de l'Hospital de Manises. Foto d'esquerra a dreta: Els doctors Gonzalo García Fadrique, Carlos Reig i Ana Soto del servei d'Urologia de l'Hospital de Manises.

El Departament de Salut de Manises ha desenvolupat una tècnica innovadora per a l'extirpació de tumors renals. En concret, el metge especialista en Urologia, Gonzalo García Fadrique ha perfeccionat una tècnica quirúrgica mínimament invasiva per als tumors renals consistent en l'extirpació mitjançant laparoscòpia d'aquest tumor sense realitzar isquemia (és a dir, sense deixar al renyó sense reg sanguini durant l'operació) pel que es redueix al màxim el sofriment renal.

 

En 2018, en la Comunitat Valenciana es van detectar 859 nous càncers de renyó, 17 casos detectats a l'any per cada 100.000 habitants segons les dades de l'Associació Espanyola Contra el Càncer. Aquest tumor afecta principalment a homes, en el 72% dels casos detectats en la Comunitat Valenciana en l'últim any. Tradicionalment, en la nefrectomia o extirpació quirúrgica del tumor renal es realitza un tancament temporal de l'artèria renal per a evitar el sagnat. Això produeix cert mal al renyó, ja que durant uns minuts quedava sense aportació sanguínia. En realitzar la cirurgia per laparoscòpia i sense isquemia el sofriment renal és mínim.

 

“És una tècnica de gran dificultat tècnica i recomanada per a centres d'excel·lència laparoscòpica. L'hem aplicada en pacients del Departament de Salut de Manises amb uns resultats excel·lents”, explica el doctor García Fadrique, qui afig que “a l'Hospital estem apostant per tècniques innovadores cercant sempre l'excel·lència en l'atenció del pacient”. En concret, aquesta operació s'ha realitzat en 22 pacients del centre hospitalari compresos entre els 46 i 82 anys. “L'operació, que té una duració de 90 minuts, es realitza a través de 4 incisions de menys de 1cm. No ha presentat cap complicació i en utilitzar tècniques mínimament invasives, permet al pacient estar a les 48 hores a la seua casa”.

 

Reconeixement dels especialistes en Urologia

Aquesta tècnica i els seus resultats han sigut presentats en el Congrés d'Urologia de la Comunitat Valenciana 2019, obtenint el Primer Premi. En aquest Congrés es van presentar 87 treballs, 10 d'ells amb participació de l'Hospital de Manises que ha obtingut dos premis. El treball “Nefrectomía parcial laparoscòpica amb isquemia zero” presentat pel doctor García Fadrique va obtenir el primer premi, mentre que el projecte “Experiència de Apalutamida en el tractament de pacient amb càncer de pròstata resistent a la castració no metastàsic”, amb participació també de la doctora Alba Poza va ser reconegut en cinquè lloc. En aquest Congrés, el cap de servei d'Urologia de l'Hospital de Manises, el Dr. Carlos Reig, especialista en cirurgia reconstructiva urològica, ha presentat tres treballs pioners sobre el tractament quirúrgic de la patologia uretral complexa.

 

“En el Departament de Salut de Manises estem apostant per tractaments innovadors que milloren la qualitat assistencial del pacient, millorant els resultats i reduint les complicacions”, explica el doctor García Fadrique. En aquesta línia, el centre hospitalari de Manises és un referent en l'ús de la cirurgia laparoscòpica, una alternativa mínimament invasiva a la cirurgia oberta tradicional que es realitza a través de xicotetes incisions en la paret abdominal en les quals s'insereix una càmera de vídeo i els instruments quirúrgics el que permet al cirurgià accionar els instruments des de l'exterior.

 

“Les cirurgies laparoscòpiques que realitzem (per a la pròstata, el renyó i la bufeta), tenen avantatges significatius per al pacient com la disminució del dolor en el postoperatori, una estada hospitalària reduïda i una recuperació més ràpida”, explica l'en especialista en Urologia del Departament de Salut de Manises.  

 

 

Informa Nou Horta. Manises

Modificat el Dimecres, 24 abril 2019 14:04

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.