L'Hospital de Manises posa en marxa un projecte de realitat virtual per a superar la claustrofòbia en la ressonància magnètica

Dimarts, 21 Mai 2019 09:46 Escrit per  Publicat en Manises-VAL Vist 129 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

El Departament de Salut de Manises ha posat en marxa un projecte innovador dirigit a superar l'ansietat i la claustrofòbia en les proves de ressonància magnètica mitjançant l'ús de realitat virtual. L'objectiu d'aquesta iniciativa és reduir la “por” dels pacients a aquesta prova, disminuir el nombre de sedacions i la repetició de proves. De fet, l'Hospital de Manises realitza una mitjana anual de 12.000 ressonàncies magnètiques, de les quals en el 3% dels adults precisen de sedació per a sotmetre's a la prova ja que mostren algun quadre d'ansietat o claustrofòbia. En el cas dels pacients pediàtrics, entre els quatre i deu anys, aquest percentatge s'eleva a més del 30%. 

 

Aquest projecte, que es realitza en col·laboració amb la Universitat Catòlica de València, s'emmarca en la humanització de l'assistència sanitària, i en aquest cas concret, del servei de Radiologia. Amb aquesta iniciativa es pretén sensibilitzar al pacient en la tècnica de ressonància magnètica mitjançant un escenari immersiu amb l'ús de la realitat virtual, augmentar el confort i disminuir l'ansietat en aquesta prova, així com acostar el pacient al professional de radiologia. És un projecte promogut pel Departament de Salut de Manises que cerca potenciar la innovació a partir d'iniciatives desenvolupades pels propis professionals de l'Hospital. 

 

La coordinadora d'Infermeria de Radiodiagnòstic de l'Hospital de Manises, Carmen Montés, explica que “aquestes teràpies amb ulleres de realitat virtual són una eina senzilla i eficaç per a rebaixar l'ansietat i superar les fòbies perquè permet als pacients exposar-se a una situació que li provoca por o inseguretat de forma controlada i gradual”. Per a Carmen Montés, “és important que el pacient se senta part del procés mèdic, per això, amb aquest projecte cerquem avançar la relació entre el pacient i l'equip professional, anticipar-se a la prova i fer-li participe sobre el procediment radiològic”. A més, des del punt de vista de la tècnica, aquesta iniciativa augmenta la qualitat d'imatge gràcies a la major col·laboració del pacient i la reducció de les repeticions per mals resultats”. Per al pacient, el benefici de no sedar-se està associat a menors riscos lligats a l'anestèsia o a la sedació ambulatòria. 

 

En aquest projecte els tècnics expliquen al pacient i el seu acompanyant la prova i se'ls ofereix una sèrie de tècniques de relaxació. A més, el pacient podrà seleccionar la música o el conte en el cas dels xiquets que se sincronitzarà amb la prova. “Amb la realitat virtual, els pacients podran viure virtualment els diferents entorns: des de la sala d'espera fins al moment d'entrar en la màquina, estar dins d'ella, els sorolls que sentiran, a més de conèixer als professionals que li atendran o la duració de la prova, i d'aquesta manera van practicant a poc a poc el que viuran el dia de la prova, així que després poden superar la situació real bé, sense ansietat”, explica la coordinadora d'Infermeria de Radiodiagnòstic, una dels impulsors d'aquest projecte. 

 

 

Reduir l'estrès en la població infantil

En el projecte participen xiquets sense patologia cognitiva limitant, pacients que han realitzat una ressonància magnètica sense sedació però que han presentat algun símptoma d'ansietat, adults amb claustrofòbia que no s'hagen sotmès a ressonància magnètica, pacients tant adults com pediàtrics que s'hagen sotmès a una ressonància magnètica incompleta per claustrofòbia i pacient adults i pediàtrics que sempre s'hagen sotmès a una sedació en realitzar-se una ressonància magnètica.

 

El projecte és important perquè els xiquets i xiquetes que s'hagen de sotmetre a aquesta prova entenguen abans de fer-li-la què en una ressonància magnètica mitjançant una experiència immersiva de realitat virtual. “L'objectiu és que aquest tipus de pacients pediàtrics puguen comprovar i visualitzar aquesta prova per a perdre-li la por, fer-los veure que és un procés indolor i segur, i practicar situacions que són difícils de practicar amb l'exposició en viu”. 

 

 

Servei de Radiologia

El servei de Radiologia de l'Hospital de Manises compta amb 10 anys d'activitat en els quals ha realitzat més de 120.000 ressonàncies magnètiques, una àrea que es caracteritza per la seua activitat innovadora i formativa. En aquest sentit, Radiologia és una de les especialitzacions acreditades pel Ministeri de Sanitat per a acollir a Metges Interns Residents (MIR).  

 

 

Informa Nou Horta. Manises

Modificat el Dimarts, 21 Mai 2019 09:52