Manises ha presentat una moció per a protegir l'aqüeducte Els Arcs i el barranc Salt de l'Aigua

Dilluns, 04 Novembre 2019 14:29 Escrit per  Publicat en Manises-VAL Vist 223 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

L'equip de govern de l'Ajuntament de Manises, a través de la Regidoria de Patrimoni, ha presentat a la sessió plenària del mes d'octubre una moció que insta a les diferents administracions implicades a resoldre els problemes que pateix el barranc del Salt de l'Aigua, el qual s'ha convertit en el gran desaigüe de les pluges que s'acumulen sobre les pistes de l'Aeroport des de la seua ampliació. 

 

A banda del perill humà que comporta el cabal excessiu del barranc, al llit del Salt de l'Aigua trobem el monument històric de l'aqüeducte "Els Arcs", declarat Bé d'Interés Cultural (BIC) pel Consell l'any 2006. Es tracta d'una infraestructura hidràulica medieval la cimentació de la qual està en risc de veure's seriosament afectada per l'aigua.

 

El principal problema és que aquest BIC no és propietat municipal, sinó privada, per la qual cosa l'Ajuntament de Manises no pot actuar directament per a protegir-lo. A més, la problemàtica també inclou la implicació de diverses administracions públiques com AENA, el Ministeri de Foment, el Ministeri per la Transició Ecològica (Confederació Hidrogràfica del Xúquer, i la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, a banda dels propietaris privats del barranc.

 

Originalment, el barranc de Salt de l'Aigua estava compost per camps de drenatge, però durant les últimes dècades els propietaris privats de les diferents parcel·les han construït sobre el terreny, la qual cosa fa que el curs natural de l'aigua s'interrompa i es faça més estret. No obstant això, el principal problema prové de l'ampliació de les pistes de l'Aeroport entre els anys 2005 i 2007 que es va realitzar amb motiu de la celebració de la Copa Amèrica. D'aquesta manera i per tal que les fortes pluges no inunden les pistes de l'aeroport, ni l'autovia M-30, l'evacuació de les aigües es fa a través del barranc Salt de l'Aigua situat a Manises.

 

Des de l'esmentada ampliació a principis de segle, les fàbriques, horts, cases, principalment, del barri Sant Geroni i el patrimoni històric de la zona han patit les conseqüències, com ja va ocórrer per exemple amb la caiguda del pont que porta al carrer Camí d'Aldaia.

 

És per tot això que l'Equip de Govern de l'Ajuntament de Manises ha presentat aquesta moció al ple municipal, demanant que les administracions implicades resolguen aquesta situació amb la brevetat, seguretat i respecte més gran possible, perquè tal com ha expressat el regidor de Patrimoni de l'Ajuntament de Manises, Xavier Morant, "aquest és l'únic BIC que té Manises, i per tant l'Ajuntament té la responsabilitat de protegir-lo, malgrat que no el tinga en propietat".

 

En aquest sentit, Morant ha assegurat que des de la Regidoria de Patrimoni de l'Ajuntament de Manises "es duran a terme les gestions necessàries per a fer possible un estudi de valoració econòmica sobre l'estat arquitectònic del monument, ja que seria interessant que la propietat de l'aqüeducte fóra municipal, però el consistori no pot assumir la restauració d'un monument si desconeix els costos que aquesta suposaria".

 

Informa Nou Horta. Manises