Quart de Poblet presenta la primera APP per a observació d'avifauna en el Parc Fluvial del Turia

Dilluns, 26 Març 2018 13:55 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 199 vegades

La jornada de portes obertes del Centre d'Interpretació de la Naturalesa de Quart de Poblet (CIN), commemorativa del Dia Mundial de l'Aigua, va acollir dissabte passat la presentació d'una nova aplicació mòbil implementada per l'Ajuntament, que funciona com a guia d'observació de l'avifauna característica en aquest espai natural d'alt valor. Es tracta de la primera creada en l'àmbit del parc, com destaca l'alcaldessa, Carmen Martínez. En aquest moment està disponible per a Smartphones en Play Store i prompte ho estarà també per a iPhone en l'Apple Store. La descàrrega és gratuïta. La reforcen diversos panells informatius col·locats al llarg del parc. L'Ajuntament ha explicat en aquest projecte amb una subvenció de l'Agència Valenciana de Turisme.

Aquesta APP pionera, denominada Guia d'Albirament de Fauna de Quart de Poblet, arreplega 21 espècies d'aus, a més d'amfibis, peixos, mamífers i rèptils, que es poden observar en les riberes del Túria al seu pas per Quart. Consta d'un mapa del recorregut, en el qual punxant sobre cada zona es determina què animals podem veure en concret en aqueix punt i, a més, cada espècie està classificada en funció de si l'observació és factible a la primavera, estiu, tardor o hivern; si és autòctona o procedeix d'Europa, Àsia o Amèrica; si és carnívora, herbívora o omnívora, i si és nidificante o migratòria, aquàtica o lligada a entorns aquàtics, nocturna o tòxica/verinosa. A més, hi ha una fitxa explicativa de cadascun dels 30 animals descrits.

Per exemple, a través d'aquesta aplicació descobrim que la puput és una espècie autòctona, visible durant tot l'any, carnívora i nidificante, i que les dues invasores que han colonitzat aquest espai són el galápago de Florida, tortuga originària d'Amèrica, i el alburno, peix procedent dels rius del centre i el nord d'Europa.

Però, a més, té dos valors afegits destacats. El primer és que es tracta d'una eina accessible per a persones amb diversitat funcional, ja que compta amb audiodescripció i incorpora el so emès per cada espècie per a comunicar-se. El text és d'alt contrast (lletres negres sobre fons blanc) per a facilitar la lectura.

El segon és que aquest projecte naix del treball desenvolupat per un estudiant de Grau Superior d'Educació i Control Ambiental de Quart, Daniel Rodríguez Alegre, becat en el marc del Pla per a l'Ocupació Jove de l'Ajuntament i adscrit a la Regidoria de Sostenibilitat, que dirigeix Juan Medina. El seu projecte va ser tutelat, alhora, per la Regidoria de Turisme, que ha portat avance el desenvolupament d'aquesta APP, presentada públicament el dissabte per la regidora Maite Ibáñez en el transcurs de la jornada celebrada el dissabte en el Centre d'Interpretació de la Naturalesa, que naix “amb l'objectiu de convertir-se en un referent en educació ambiental a nivell nacional”, com subratlla l'alcaldessa.

Per a aconseguir-ho, l'Ajuntament ha signat un conveni de gestió amb la Fundació Limne, que s'ha establit en la nova instal·lació, des de la qual desenvoluparà les seues activitats de voluntariat (neteges de residus, seguiment de fauna, seguiment de la qualitat del riu…), custòdia fluvial (retirada de vegetació invasora i restauració del bosc de ribera original en els trams amb presència de canya), educació ambiental (visites guiades, tallers i exposicions, incidint especialment en els centres educatius, però també obertes al públic en general),  i organització de cursos, congressos i seminaris de temàtiques relacionades amb el riu, amb ànim de posicionar el CIN com a referent en l'estudi de rius mediterranis i participació pública.

El CIN, que es pot visitar en grups concertats durant la setmana i està obert al públic en general els caps de setmana, en horari de 10 a 15 hores, compta amb una sala multiusos, en la qual s'exhibeix en aquest moment L'exposició Illustraciencia5 amb obres de la cinquena edició del premi internacional d'Il·lustració científica i naturalista, i una altra sala que mostra el fons documental de l'exposició ‘Fets d’Aigua’, donada per Global Omnium, i amb la qual es pretén explicar als visitants la importància dels recursos hídrics per a la vida i nostre el desenvolupament sostenible de la humanitat, així com la necessitat de dur a terme un ús racional d'aquests que permeta la seua preservació.

El treball conjunt de l'Ajuntament i Global Omnium en la gestió del servei de l'aigua ha contribuït al fet que el municipi siga una referent en innovació i sostenibilitat amb mesures com la implantació de la telelectura a través de contenidors intel·ligents, que suposa un estalvi a les famílies, ja que entre els seus avantatges està la d'alertar als veïns de les anomalies en la seua pauta de consum que puguen ser degudes a fugides de gran o de xicoteta magnitud en la seua instal·lació interior. Aquesta opció és la que permet també fer un seguiment de domicilis habitats per persones majors o amb algunes limitacions, que viuen soles. Un consum anormal, tant per excés com per defecte, genera una alerta que els Serveis Socials reben i gestionen per a comprovar que realment el veí o veïna no ha patit cap contratemps.

Amb la cessió d'aquesta exposició, la companyia reafirma el seu compromís amb el municipi, que ‘si amb la implantació de les diferents tecnologies aplicades a la gestió de l'aigua s'ha posicionat com una referència d'eficiència, amb l'obertura d'aquest centre d'interpretació estic convençut que junts farem que ho faça en el panorama nacional com un municipi que, des de fa molts anys, s'esforça per recuperar la seua biodiversitat i el seu patrimoni’, va subratllar el conseller delegat de Global Omnium, Dionisio García Comín, en l'acte, en el qual va estar també present Ignacio Lacomba, president de la Fundació Limne, a la qual l'alcaldessa ha agraït públicament la seua col·laboració en la preservació de les riberes del Turia des de fa anys.

Al llarg del matí, des de Limne es van organitzar tallers d'inspecció de riu, recollida i anàlisi de mostres d'aigua (nitrats, oxigen dissolt i pH), de petjades i rastre de fauna i de pintura. Així mateix, es va explicar la programació de treball del CIN, que actuarà com a punt de recollida de fauna, especialment de tortugues aquàtiques, per a les quals van demanar una tinença responsable, incidint en l'impacte negatiu de l'abandó de fauna exòtica en el Parc Natural.

Finalment, els actes van concloure amb la realització de la ruta d'observació d'avifauna, proposta en la APP, en la qual les persones participants van ser guiades per personal tècnic de Limne i de la Regidoria de Turisme, que els va facilitar també binoculars.

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet

Modificat el Dilluns, 26 Març 2018 13:58

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.