Els joves de Quart de Poblet es mostren europeistes i demanden més cohesió i serveis bàsics comuns

Dilluns, 01 Octubre 2018 10:34 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 101 vegades

Quart és Europa i se sent Europa. Així ha quedat demostrat avui en una maratoniana jornada dedicada a visibilizar què ens ofereix la UE i, de forma especial, a cridar-nos a participar en la construcció de l'Europa que volem a través de tots els mecanismes que existeixen a la nostra disposició i, per descomptat, exercint el nostre dret al vot. Açò ha sigut possible gràcies a que el municipi ha acollit en sessions de matí i vesprada els debats ciutadans que organitzen les Institucions Europees a Espanya (Comissió Europea i Parlament Europeu): Cafè amb Europa i Futur d'Europa. Es tracta d'espais oberts de conversa perquè la ciutadania mostre la seua opinió sobre temes europeus i puga obtenir una resposta directa a les seues preguntes i inquietuds. Els esdeveniments, als quals han assistit també la regidora Consue Campos i els regidors Jose Acosta i Juan Medina, s'han organitzat en col·laboració amb l'Ajuntament de Quart de Poblet.

Quart és un dels 30 municipis de fins a 30.000 habitants que recorreran les Institucions Europees fins a abril de 2019 en el marc de la Iniciativa “Parla d'Europa en la teua ciutat”. És la primera vegada que es realitza en la Comunitat valenciana. D'aquesta manera, les Institucions Europees ixen de Madrid i Barcelona per a donar prioritat a les localitats mitjanes i xicotetes, així com als entorns rurals. 

Brexit, populisme, fons europeus, oportunitats per a joves i professionals, drets socials, crisi migratòria, canvi climàtic, pensions, ocupació… figuraven en l'agenda i els veïns i veïnes que han participat no han deixat cap d'aquestes qüestions, importantíssimes per al futur comú, sense tocar. Teresa Frontán, cap de Comunicació de la Comissió Europea a Espanya, Ana Enguídanos Weyler, Cap de Servei de Relacions amb la Unió Europea de la Generalitat i responsable de l'Oficina de Europe Direct de la Comunitat Valenciana, i Bartolomé Nofuentes, Regidor de Gestió de Projectes Europeus de l'Ajuntament de Quart de Poblet, a més de Diputat de Projectes Europeus, han respost a totes les preguntes plantejades, alhora que han facilitat a les persones assistents informació rellevant per a poder entendre quin és la situació actual de la UE, quins reptes es plantegen, quines oportunitats ofereix i com donar la nostra opinió. Perquè, com ha destacat Teresa Frontán, l'objectiu és facilitar la informació per a fer possible la participació: “S'està definint el futur d'Europa i vosaltres heu d'agafar les regnes i decidir què espereu perquè vosaltres sou Europa”. 

La jornada s'estructura en dos esdeveniments. El primer, Cafè amb Europa, ha reunit a més de 50 joves, que s'han mostrat europeistes i les intervencions dels quals reflecteixen l'interès per les aquells programes i línies d'actuació vinculats a estudiar, treballar, participar en intercanvis, voluntariat, suport al emprendimiento i a la innovació, en definitiva, a les oportunitats. Però, a més, han sigut molt participatius i han realitzat proposades com la necessitat de cohesió, de garantir l'assistència sanitària universal en tots els estats membre o de desenvolupar polítiques comunes en matèries que afecten a l'educació, la sostenibilitat o la garantia del respecte als drets humans. 

Bartolomé Nofuentes, a més de recordar els programes a la disposició dels i les joves en l'Àrea de Projectes Europeus de la Diputació de València, ha incidit que la trobada s'estava celebrant en la nova Sala Qworking, que funciona com a punt d'accés lliure en el qual els i les veïnes de Quart de Poblet, especialment els més joves, puguen desenvolupar les seues idees innovadores i facilitar el emprendimiento. És seu també del Punt Info Europa Jove, que compta amb l'ajuda d'un assessor especialitzat, formador en voluntariat i gestió de projectes internacionals, amb el qual es pot contactar a través del correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Per la seua banda, Ana Enguídanos, també ha desgranat l'oferta de l'Oficina Europa Direct de la Comunitat Valenciana i ha matisat que “quan es té una idea concreta de cap a on es vol anar, Europa no solament et dóna diners, sinó l'oportunitat d'intercanviar experiències”. 

Ja a la vesprada, s'ha celebrat el debat Futur d'Europa, obert a la població en general i en el qual han participat una vintena de persones vinculades a diferents sectors ciutadans. Novament s'han tractat temes com el Brexit, la transparència en les institucions europees, les polítiques migratòries o les d'ocupació. Una de les qüestions que ha suscitat més interès ha sigut la de la participació tant a nivell d'elecció dels qui ens representen a Europa com en la presa de decisions. En aquest sentit, Teresa Frontán i Ana Enguídanos, han animat a seguir els diferents canals de comunicació amb les Institucions Europees i a participar tant en les nombroses consultes que es realitzen com en les eleccions al Parlament Europeu, que se celebraran entre el 23 i el 26 de maig de 2019 en els 27 països membres. Seran els primers comicis sense el Regne Unit, en un moment clau per a definir l'Europa de les pròximes dècades. 

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet

Modificat el Dilluns, 01 Octubre 2018 10:35

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.