L'Ajuntament de Quart de Poblet aprova nous beneficis fiscals per als qui usen energies renovables i creen ocupació estable

Divendres, 02 Novembre 2018 12:32 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 122 vegades

El ple de l'Ajuntament de Quart de Poblet va aprovar ahir unes ordenances fiscals per a 2019, en les quals s'introdueixen modificacions innovadores respecte a exercicis anteriors i que tenen una doble vessant: social i mediambiental. En aquest sentit, persegueixen contribuir tant a la protecció del medi ambient i la reducció de les emissions de gasos efecte d'hivernacle, singularment el CO2, com a la generació d'ocupació estable. El regidor d'Hisenda i Empreses Públiques, i Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes, va destacar aquesta aposta i va incidir en l'esforç per mantindre baixa la pressió fiscal sobre la ciutadania, de manera que “de cada 1.000 euros que revertim a cada veí o veïna, amb una de les inversions més altes per habitant de la comarca, 352,22 euros procedeixen de les seues aportacions, i la resta de la gestió de l'equip de govern”. 

En aquest sentit, en l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) s'estableix una bonificació del 5% per a aquells béns immobles en els quals es desenvolupen activitats econòmiques que consumisquen energies procedents de fonts renovables. 

Aquests beneficis se sumen a uns altres com els aplicats als habitatges protegits, a habitatges d'ús residencial amb instal·lacions per a l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia provinent del sol (10% durant tres anys) o les ajudes creades per l'Ajuntament per a facilitar el pagament de l'IBI a famílies en situació socioeconòmica greu. 

En l'Impost d'activitats Econòmiques (IAE) s'han plantejat modificacions lligades a l'ocupació, ja que s'estableix una reducció del 5% a les empreses que hagen incrementat la mitjana en la seua plantilla de treballadors amb contractes indefinits. La quantitat d'ocupació estable creada exigida per a obtindre la bonificació varia en funció de la grandària de l'empresa. A més treballadors i més treballadores, més llocs indefinits es reclamen. Aquesta reducció en la quota s'incrementa al 10% si, a més, l'activitat econòmica es realitza utilitzant energies procedents de fonts renovables. 

A més, es redueix un 5% la quota quan s'establisca un pla de transport per als treballadors i treballadores que perseguisca reduir el consum d'energia i les emissions causades pels desplaçaments al lloc de treball, fomentant l'ús de mitjans de transport més eficients, com el col·lectiu o el compartit. S'aplica a les empreses que acrediten disposar de vehicles propis que funcionen amb energia elèctrica, si els utilitza la meitat de la plantilla o, almenys, 25 persones habitualment. Si el vehicle combina electricitat i combustibles fòssils, la bonificació es redueix al 2,5% de la quota. 

L'IAE es bonifica també per als qui utilitzen o produïsquen energia a partir d'instal·lacions per a l'aprofitament d'energies renovables o sistemes de cogeneració. Del 50% durant el període impositiu següent a la data d'implantació d'aquestes instal·lacions i del 5% en els següents exercicis. 

Pel que fa a l'Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres, s'estableix una bonificació del 10% quan en l'execució de les obres i en el transport del material i instal·lacions s'utilitzen mitjans que consumisquen energies procedents de fonts renovables. Aquest incentiu fiscal se suma a la bonificació del 95% en les actuacions en edificis d'ús residencial afectats per aluminosis o patologies similars, o en la rehabilitació, reparació i/o manteniment de façanes que donen a la via pública, inclòs el pintat. 

Pel que fa a la plusvàlua, a més de les bonificacions establides en les transmissions per herències i llegats, s'afig una nova per a aquells casos en els quals en l'activitat realitzada en els béns rebuts es consumen energies procedents de fonts renovables. 

Quart de Poblet, com va recordar Bartolomé Nofuentes, és municipi pilot del projecte europeu “LOCAL Policies for GREEN Energy” (LOCAL4GREEN), finançat pel Fondo Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i l'Instrument d'Ajuda de Preadhesió (IAP), en el marc del programa Interrg Med 2014-2020. En concret, l'Ajuntament està treballant en la línia d'introduir en les ordenances fiscals, incentius o altres mesures que porten a ciutadania, empreses, associacions i diferents col·lectius, a utilitzar en les seues activitats energies procedents de fonts renovables, en detriment de les no renovables. D'aquesta forma, s'alinea “amb les polítiques europees de reducció d'emissions, coherentment amb altres polítiques comunitàries, amb el Pacte dels Alcaldes per al Clima i l'Energia, que suposa el compromís de reduir les emissions de CO2 en almenys un 40% d'ací a 2030 i adoptar un enfocament integral per a abordar l'atenuació del canvi climàtic i l'adaptació a aquest”, explica l'edil en la seua proposta elevada ahir al ple. 

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet

Modificat el Divendres, 02 Novembre 2018 12:35

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.