Quart participa per a organitzar un consorci per a desenvolupar un projecte de restauració del tram sota del Túria

Dilluns, 25 Març 2019 11:09 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 91 vegades

 

L'Ajuntament de Quart de Poblet, en col·laboració amb Global Omnium i la Fundació Limne, ha organitzat una reunió entre els diferents actors amb responsabilitat en matèria d'aigües, biodiversitat i territori per a plantejar opcions de restauració del tram sota del Túria. A la reunió han assistit, a més, representants de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la Conselleria, la Diputació de València, l'Ajuntament de Mislata i la Fundació Global Nature.

 

Els assistents han assentat les primeres bases per a constituir un consorci per al desenvolupament d'un projecte europeu per a la rehabilitació del tram sota del riu, un procés que se centrarà, en la seua primera fase, en la recuperació purament ambiental i, més endavant, en l'estudi de la recuperació social del nou llit del Túria, fomentant un ús públic compatible amb la capacitat d'evacuació i desguàs, que dependrà també de les correccions hidrològiques forestals que puguen fer-se aigües amunt, això és, una disminució dels monocultius de canyar que permeta disminuir el risc de tamponament d'infraestructures en cas d'avingudes.

 

Juan Medina, primer tinent d'alcalde i regidor de Sostenibilitat i Planificació Territorial, ha recordat que “Quart de Poblet va ser pioner en regenerar més de 30.000 metres quadrats de ribera l'any 2000, sent germen dels projectes posteriors de Parc Natural i Parc Fluvial i, per això, som els primers a donar suport i impulsar una recuperació ambiental, naturalista, del llit nou fins al mar, que reduïsca l'impacte de la pedra i el formigó”.

 

El riu Túria, des de la posada en marxa del Pla Sud, mor en l'assut del Repartiment, punt en el qual les aigües es reparteixen per la xarxa de séquies del regadiu. Així i tot, arran de recents restauracions ambientals, que afavoreixen la connectivitat i el flux de fauna, en les últimes anualitats s'observa un auge en la biodiversitat del tram baix, especialment en el que a ornitofauna es refereix. Després de certs episodis de pluges s'observa, a més, no solament un augment important de cabal sinó també una major densitat de peixos, com les anguiles, que afavoreixen que alguns mamífers, com les llúdries s'endinsen fins a quasi arribar al llit nou del riu. Aquesta circumstància és el germen que ha desembocat en l'impuls d'un consorci encaminat a restaurar trams del llit nou, per a continuar afavorint el flux de fauna i augmentar la qualitat de les aigües en el tram baix.

 

Els ens consorciats pretenen, gràcies a aquesta nova figura, aglutinar competències per a unificar una visió del riu i aconseguir un consens tècnic quant a actuacions es refereix. El Consorci també serà el mitjà per a dur a terme els processos participatius associats a aquesta restauració, ja que se cercarà la col·laboració i coordinació amb altres institucions públiques i privades, i de forma especial, amb els col·lectius locals i la ciutadania. 

 

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet

Modificat el Dilluns, 25 Març 2019 11:16

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.