L'Ajuntament de Quart de Poblet desenvolupa el projecte europeu I.do.BIO

Dimarts, 16 abril 2019 09:21 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 121 vegades

 

L'Ajuntament de Quart de Poblet lidera el projecte europeu "Intervencions integrades per a l'adopció de sistemes innovadors de gestió de residus biodegradables", I.do.BIO en les seues sigles en anglès, que té com a objectiu millorar els sistemes de gestió de residus biodegradables. 

 

Actualment, la principal problemàtica que plantegen els residus biològics, i altres residus biodegradables, és la generació de metà que es produeix durant la seua descomposició en els abocadors. En 1995, aconseguia el 3% del total dels gasos d'efecte d'hivernacle a la Unió Europea, la qual cosa va portar a la UE a implementar la "Directiva sobre abocaments", que obliga els estats membres a reduir la quantitat de residus biodegradables municipals.  

 

Així, els països de la UE van iniciar la implantació de sistemes de gestió dels residus biodegradables, no obstant això, hui dia, mostren notables diferències d'uns estats a uns altres, amb països en els quals ja s'han desenvolupat sistemes avançats, mentre que en altres solo s'han dut a terme pràctiques innovadores de manera fragmentada. 

 

I.do.BIO tracta de donar solució a aquesta problemàtica, sent el seu principal objectiu el desenvolupar una metodologia que permeta diagnosticar la bretxa existent en els diferents sistemes de gestió de residus biològics de cada país. 

 

Per a això, la iniciativa pretén establir una quàdruple hèlice, amb la participació d'universitats, empreses, governs locals i organitzacions de la societat civil, creant així una plataforma experimental virtual per a l'educació i innovació multidisciplinària, la qual cosa facilitarà i millorarà la transferència d'investigacions i resultats en aquest camp, així com la difusió de bones pràctiques.

 

D'aquesta manera, Quart treballarà braç a braç amb institucions d'altres quatre països europeus, la Hellenic Development City Network DEPAN i la Democritus University of Thrace de Grècia, la Universitat Nacional d'Irlanda en Galway, la Universitat de Turku de Finlàndia, l'organització belga Finnova i l'Associació Búlgara de Reciclatge.  

 

Gràcies a la creació d'aquesta xarxa de treball, es fomentarà la implementació de diferents alternatives per a millorar l'acompliment ambiental dels sistemes actuals de gestió. 

 

A més, la iniciativa pretén organitzar una competició entre les startups del sector dels països socis, amb una fase a nivell nacional de la qual eixiran les empreses emergents que participaran en la final en el Parlament Europeu a Brussel·les. 

 

Finalment, es desenvoluparan cursos de formació professional multidisciplinaris dirigits a empleats i empleades del sector empresarial biodegradable, estudiants universitaris i membres de les administracions públiques i de la societat civil. 

 

Es tracta d'una nova eina en el camp de la sostenibilitat que Quart de Poblet incorpora a les seues polítiques mediambientals, sumant-se així a altres projectes europeus en els quals el municipi participa, com el Local4Green o el projecte Llorer.

 

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet

Modificat el Dimarts, 16 abril 2019 09:24

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.