Quart de Poblet entrega a Marina Subirats i Anna Lluch l'IX Premi Isabel de Villena d'Igualtat

Dilluns, 16 Desembre 2019 13:52 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 130 vegades

La cap del servei d'Hematologia i Oncologia mèdica de l'Hospital Clínic Universitari de València, investigadora i una de les majors especialistes en la lluita contra el càncer de mama, Ana Lluch, i la Catedràtica Emèrita de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, especialitzada en els camps de sociologia de l'educació i sociologia de la dona, política i ex directora de l'Institut de la Dona, Marina Subirats, han rebut l'IX Premi Isabel de Villena d'igualtat, atorgat per l'Ajuntament de Quart de Poblet. A l'acte de lliurament dels guardons van assistir l'alcaldessa, Carmen Martínez, la regidora d'Igualtat de Quart de Poblet, Cristina Mora, entre altres autoritats i representants de la corporació municipal de Quart de Poblet.

 

El jurat va atorgar el guardó a Marina Subirats, una referent històrica en la lluita per la coeducació i la igualtat, que ha fomentat i impulsat des de totes les facetes possibles, tant com gestora pública, política, investigadora i professora. En la seua trajectòria de més de 50 anys de sociòloga ha ocupat destacats càrrecs: va ser directora de l'Institut de la Dona del Ministeri d'Assumptes Socials, ha sigut membre de la Comissió d'Igualtat d'Oportunitats de la Unió Europea i presidenta d'aquesta, membre del Consell Escolar de l'Estat i regidora d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona. Una labor en la qual també ha tingut pes la investigació i la divulgació, publicant nombrosos llibres i articles.

 

En el seu discurs, Subirats va voler destacar el paper de les dones de la València de finals dels 70, amb les quals va començar el seu treball darrere de la igualtat i la coeducació, destacant a figures com Carmen Alborch i Olga Quiñones o el Feminario d'Alacant. Uns inicis que va qualificar de molt difícils davant la falta de suports institucionals, "era un treball fet des de la base, des de les mestres i professores. Un treball que ha durat molt i he de reconéixer que mai vaig pensar que veuria el moment en el qual ens trobem, amb l'explosió del feminisme que hem viscut".

 

Subirats va concloure el seu discurs reclamant, de nou, la necessitat que els xiquets i els homes també han d'aprendre i adquirir les qualitats i els rols que tradicionalment s'han associat amb el sexe femení.

 

Quant a la doctora Ana Lluch, una eminència en el camp de l'oncologia que ha dedicat més de 40 anys a estudiar, investigar i curar el càncer de mama. Investigadora principal de la fundació INCLIVA i del grup espanyol d'investigació en càncer de mama, membre de prestigioses societats a tot el món, ha contribuït a grans avanços en el diagnòstic i assistència del càncer de mama: va col·laborar en el desenvolupament del Pla de Diagnòstic Precoç en Càncer de Mama de la Comunitat Valenciana i ha ajudat a definir les línies bàsiques d'actuació i protocols assistencials d'excel·lència a seguir en el maneig d'aquesta malaltia.

 

La doctora Anna Lluch va voler llançar un missatge d'esperança, no sols per a les dones amb càncer, sinó per a tota la societat, insistint que "el càncer ja no és sinònim de mort". Durant la seua intervenció, l'oncòloga va recordar les dificultats que les dones han d'enfrontar pel mer fet de ser dones i, prenent el testimoni de Subirats, va insistir en la necessitat tant d'apoderar a les xiquetes i dones, com de retornar als xiquets i homes els valors "que la societat patriarcal i masclista els ha arrabassat, com la cooperació o la capacitat de resolució de conflictes".

 

Carmen Martínez, per part seua, va agrair a les dues premiades la seua presència a Quart de Poblet i va lloar la immensa labor que cadascuna d'elles ha desenvolupat en el seu camp, destacant la gran experiència i aportacions que ambdues han realitzat.

 

En la seua intervenció, l'alcaldessa va defensar que "necessitem complicitats que provinguen de tots els àmbits; acadèmic, cultural, científic, social i polític, que contribuïsquen en la visibilització del paper femení en el nostre món. És vital identificar les barreres a les quals ens enfrontem i dissenyar conjuntament estratègies que ens ajuden a derrocar-les".

 

En aquest sentit i en referència a les premiades, Martínez va concloure que "és molt important comptar amb referents femenins en tots els àmbits, Marina i Anna són dos d'aqueixos referents, són veus legitimades i les administracions hem de donar-los veu".

 

Clowdestino teatre va ser la companyia encarregada de portar la gala, posant-li un fermall d'or amb el seu espectacle, on l'humor i la crítica es van fondre, arrancant riallades del públic.

 

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet

Modificat el Dilluns, 16 Desembre 2019 13:53

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.