L'Ajuntament de Quart de Poblet potencia el reciclatge a través de l'"Ecopatrulla"

Dijous, 22 Octubre 2020 12:16 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 166 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

L’Ajuntament de Quart de Poblet ha posat en marxa una nova campanya orientada a potenciar la sostenibilitat, en aquesta ocasió, centrant-se en la conscienciació i formació per a una correcta separació i reciclatge. A través d’aquesta, també s’estan posant en marxa diferents actuacions amb les quals atallar els problemes de civisme que en els últims temps s’estan detectant en el municipi.

 

Per a això, l’Ajuntament ha creat la “Ecopatrulla”, que està formada per quatre treballadors municipals que han sigut formats prèviament. Aquest equip recorre de 8 a 21 hores i de manera diària les illes de contenidors del municipi. La seua funció principal consisteix a informar i conscienciar sobre la necessitat de reciclar correctament, atenent els dubtes més habituals que presenta la ciutadania i que solen recaure en la diferenciació entre quins residus van al contenidor d’orgànic i quins al de resta.

 

Cal destacar que la recent inclusió de l’anomenat cinqué contenidor, que serà d’obligada implantació en tota Europa per a 2024, ha implicat la necessitat d’acostumar-se a una nova manera de reciclar. Si bé la ciutadania distingeix clarament quines deixalles van als contenidors de cartó, plàstic i cristall, encara existeix una certa confusió sobre el contenidor “marró” o orgànic, al qual només estan destinades les sobres d’aliments o tovallons.

 

Amb la incorporació d’aquest nou contenidor, l’Ajuntament ha llançat una potent campanya permanent, que va començar amb el lliurament de fullets informatius en totes les llars, la col·locació de carpes en la via pública amb personal especialitzat, en les quals es repartien recipients destinats al fem orgànic, i la realització de tallers per a escolars. Amb l’ecopatrulla, es fa un pas més dins d’aquesta línia de treball, adequant-se a la nova realitat.

 

D’altra banda, aquest equip ecològic està duent a terme un mapatge, d’una banda, informant sobre possibles desperfectes en els contenidors i, per un altre, detectant quines zones presenten problemes d’abandó de residus en les voreres. Gràcies a aquest control diari, el Consistori ha augmentat el nombre de contenidors en alguns barris i està dissenyant diferents campanyes per a treballar directament sobre els nuclis més conflictius, després d’analitzar les causes d’aquesta situació.

 

La campanya 'Zero fems en la vorera'
Així, de manera paral·lela a la creació de l’ecopatrulla i per a reforçar la seua labor, s’està desenvolupant la campanya “Zero fems en la vorera”, amb la qual es vol posar fi als comportaments incívics que s’han detectat en uns certs punts de la població. Amb un clar caràcter dissuasiu, s’han marcat totes les illes de contenidors amb el missatge i s’estan col·locant adhesius en les andròmines i mobles que s’abandonen fora de l’horari establit per a això, recordant que han de traure’s els dijous de 18 a 22 hores.

 

A més, la pròpia ecopatrulla està recollint les bosses de fem que s’han deixat en les voreres, introduint-les en els contenidors, la qual cosa està evidenciat que no es tracta d’un problema de capacitat dels mateixos o de la periodicitat de la recollida, que en el cas de l’orgànic és diari. D’igual manera, ha quedat constatat que una correcta separació dels residus no sols contribuiria a la millora del medi ambient, sinó que també impediria l’acumulació d’excessives deixalles en un únic contenidor.


Finalment, s’està advertint a aquelles persones, establiments i empreses que són oposats incomplint la normativa, recordant que això pot suposar multes de fins a 3.000 euros.

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet

Modificat el Dijous, 22 Octubre 2020 12:19