Quart de Poblet continua la seua transformació cap a un model de ciutat 100% sostenible i ecològica

Dijous, 29 Octubre 2020 09:56 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 64 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Quart de Poblet manté la seua imparable metamorfosi per a assentar-se com una ciutat pionera en matèria de sostenibilitat i tecnologia, amb un disseny urbanístic que s'articule entorn de les necessitats de les veïnes i veïns. Amb més de la meitat dels treballs finalitzats, el Projecte d'Adequació Urbanística (PAI) Molí d'Animeta és un clar exemple d'aquesta aposta del Consistori per desenvolupar polítiques que potencien la cura mediambiental i se centren a construir espais pensats per a les persones.

 

Amb l'objectiu de conéixer l'avanç de les obres, l'alcaldessa Carmen Martínez, acompanyada pel regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible, Juan Medina, i personal tècnic municipal, va visitar la futura urbanització el passat 22 d'octubre. Durant el recorregut, Martínez es va interessar especialment pels aspectes mediambientals i va poder constatar que el treball avança adequadament, complint els terminis i els objectius marcats.

 

"Aquest projecte és l'aposta definitiva de l'Ajuntament per convertir el nostre municipi en un lloc ideal per a viure, on l'urbanisme contribuïsca activament a la salut i a la felicitat dels nostres veïns i veïnes", va destacar l'alcaldessa. En aquest sentit, Martínez va explicar que "només un 20% del nostre estat de salut està condicionat genèticament, la resta ve determinat pel nostre estil de vida, les nostres relacions comunitàries, i per l'entorn natural i construït. Per això, un dels nostres grans objectius de gestió és fer del benestar una política transversal, i amb aquesta mena de projectes urbanístics ho estem aconseguint".

 

Aquest PAI de 269.218'82 metres quadrats aportarà a Quart de Poblet nous accessos, serveis urbans, jardins, horts, alhora que restaurarà la xarxa de séquies de la zona, basant-se en un model de construcció "verda". Per a això, compta amb proveïdors locals, de manera que no sols es minimitza al màxim el transport i la seua consegüent contaminació, sinó que també es potencia l'economia circular. A més s'ha reduït l'ús de material de pedrera, apostant per la reutilització de materials procedents de l'obra, de demolicions i d'excavacions.

 

La mobilitat sostenible també juga un paper central en aquest projecte. Amb l'objectiu d'impulsar i facilitar l'ús de mitjans de transport alternatius i saludables, està projectada una àmplia xarxa de carrils bici, així com dos aparcaments dissuasius per a fomentar l'ús del metre. D'igual manera, s'instal·laran diversos punts de recàrrega elèctrics per a vehicles en la via pública.

 

Paral·lelament, amb el propòsit de reduir la contaminació, s'emprarà asfalt fonoabsorbent, amb el qual es mitiga la contaminació acústica generada pel trànsit, i la lluminària comptarà amb tecnologia LED, programable amb fins a cinc escalons de potència, assegurant així un major estalvi energètic. A més, per al disseny del mobiliari urbà s'empren materials reciclats o reciclables.

 

També s'estan instal·lant sistemes urbans de drenatge sostenibles (SUDS) que permeten reduir l'escolament (aigua de pluja) i aconseguir un abocament de qualitat. Així, es crearà un jardí de pluja, una zona verda dissenyada com a estructura de captació, filtrat i laminació, amb pous de desbordament per l'excés d'aigua entra a la xarxa de drenatge; i un jardí d'infiltració-laminació, un altre espai verd en la zona del BIC que rep l'escolament de l'àmbit, facilitant la filtració alhora que permet la laminació del sistema, disminuint així el volum i el cabal de l'aigua. Finalment, les zones d'aparcament també comptaran amb aquest sistema, amb llambordes permeables que permeten la captació, filtrat i laminació.

 

A més, els veïns i veïnes podran gaudir de més de 100.000 metres quadrats de zona verda al llarg d'aquest nou espai, destacant el parc d'horta i el parc lineal; així com de nous equipaments esportius. Un altre atractiu serà la posada en valor de la séquia, i dels recorreguts biosaludables amb els quals es vol fomentar el coneixement i gaudi del patrimoni hidràulic del municipi i de l'entorn, considerat Bé d'Interés Cultural (BIC).

 

Es tracta d'un ambiciós projecte que marca clarament el futur de Quart de Poblet, un municipi que sempre ha destacat per posicionar-se a l'avantguarda en qüestions mediambientals i d'innovació, impulsant i cuidant del seu patrimoni, per a construir un espai en el qual els quarters i quarteres puguen habitar amb la millor qualitat de vida possible.

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet

Modificat el Dijous, 29 Octubre 2020 10:06