Xirivella aprova els pressupostos de 2019

Dimarts, 19 Febrer 2019 10:32 Escrit per  Publicat en Xirivella-VAL Vist 172 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

El Ple de l'Ajuntament de Xirivella ha aprovat amb els vots a favor dels grups que formen l'equip de Govern (Compromís, Sí que Es Pot i PSPV-PSOE), els pressupostos generals de 2019, que ascendeixen a 19.019.228'93 €. També cal destacar que el pressupost ha tornat a comptar amb l'aprovació de tots els sindicats presents en la taula de negociació.

 

En paraules del regidor d'Hisenda, Rubén Langa, "Els comptes del 2019 demostren que hem gestionat la regidoria d'Hisenda amb eficàcia i rigor. Hem millorat totes les magnituds econòmiques i hui l'Ajuntament de Xirivella té menys deute i està al dia en els pagaments; a més, l'hem aconseguit sense pujar la pressió fiscal. La millora dels paràmetres econòmics ens ha permés poder recuperar serveis que el Partit Popular havia retallat. Els resultats econòmics deixen clar que es pot gestionar amb responsabilitat i pensant en la ciutadania. Estem molt satisfets del treball realitzat aquests quatre anys en l'àrea econòmica".

 

L'alcalde, Ricard Barberà, ha explicat que amb aquests pressupostos per al 2019 “es demostra que els governs d'esquerra plural, el model del Botànic, funciona també municipalment. És un pressupost fet des de l'esforç, la responsabilitat, la generositat i la predisposició d'arribar a acords i treballar de forma conjunta pel bé de Xirivella i la seua gent. La reducció de deute i el període de pagament a proveïdors demostra que la situació econòmica és molt millor que quan va començar la legislatura. Les possibilitats que s'obrin per al 2019 i el 2020 són molt encoratjadores”.

 

Per la seua part, Boro Montroy, regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat afig “'Unos crían la fama y otros cardan la lana': el PP no va tornar ni un euro dels 5 milions del préstec que va demanar, i pretenia pagar-ho amb retallades i apujant el preu dels serveis municipals a una població com la de Xirivella, molt castigada per la crisi. Nosaltres, en canvi, hem mantenit i incrementat els serveis municipals i prestacions socials a través d’un pla de sanejament que recull la proposta de SSP de pagar deute utilitzant l’estalvi generat amb la instal·lació d’enllumenat públic eficient”.

 

Destacar que el govern de Xirivella ha aconseguit situar el període mitjà de pagament a proveïdors en 30 dies; ha reduït el deute bancari en un 30%; i, a més, amb l'aprovació d'aquest pressupost, el compte 413 (despeses sense crèdit pressupostari) tindrà saldo 0, mentre que a l'inici de legislatura aquest compte tenia un saldo de quasi 1.800.00 €.

 

El pressupost del 2019 congela les taxes i els impostos, prevenint, d'aquesta manera, uns ingressos majors respecte a l'any passat (pujada del 4,50%), gràcies a l'augment de la participació de tributs de l'Estat i les subvencions de la Generalitat Valenciana.

 

Respecte a les despeses, destaca el capítol destinat a Personal, que ascendeix a 8.603.479,98 €, incloent-hi les pujades salarials que per llei li corresponen als funcionaris.

 

D'aquesta manera, l'Ajuntament de Xirivella, durant aquests 4 anys s'ha aconseguit deixar els paràmetres econòmics amb molt bons indicadors, sense necessitat d'apujar els impostos indiscriminadament i augmentant els serveis en la majoria dels casos.

 

 

Pujades en pràcticament totes les regidories

Amb aquests pressupostos, es realitzaran augments en els sectors de la seguretat ciutadana, l'educació, a les biblioteques, en joventut, en esports, al medi ambient i en serveis socials, aportant una quantitat total de 7.222.367'20 € per a aquests serveis. També es continuarà renovant el parc d'equips informàtics.

 

L'increment en les partides d'Esports possibilitarà que els caps de setmana el poliesportiu del barri de la Llum òbriga també les seues portes; s'ha ampliat la contracta de neteja de la piscina d'estiu i a més, s'obrirà una hora abans la piscina coberta.

 

Per part seua, en Educació, el Programa Edificant s'iniciarà en el nostre municipi i permetrà millorar, construir i reformar els centres educatius de Xirivella, i es continuarà treballant en la construcció de l'Escoleta, que acabarà a juny i la gestió de la qual serà pública i gratuïta.

 

En Igualtat destaca l'augment d'una professional més i el programa SUPERA-T del qual Xirivella forma part, l'objectiu de la qual és fomentar la igualtat de drets a través de l'esport.

 

En Infraestructures s'ha realitzat un important augment de totes les partides dedicades al manteniment d'edificis i carrers; a més, a partir del mes d'octubre s'implantaran els nous serveis en la recollida de residus.

 

Respecte a Serveis Socials, l'equip de professionals que treballen en aquest camp augmentarà; a més, destaquem la implantació de la Renda d'Inclusió, mitjançant la qual, i per primera vegada, 39 famílies de Xirivella es beneficiaran d'ella (es tracta d'una eina que garanteix la qualitat de vida de la ciutadania tenint en compte la igualtat d'oportunitats, el suport a les famílies i les persones majors, els drets de la infància i la perspectiva de gènere).

 

 

Capítol d'inversions

Finalment, el pressupost de 2019 ascendeix a 596,464 € en inversions, dels quals cal destacar els 350.000 € d'eficiència energètica (que permetrà continuar amb el canvi d'enllumenat que ja s'està fent actualment); la instal·lació d'un parc de barres o 'workout' en el barri de la Llum; la finalització de la construcció dels vestuaris del poliesportiu Ramón Sáez i la terminació del Pla Acústic Municipal (PAM), amb les dades necessàries i actualitzades per a poder reclamar l'ampliació de la petjada acústica.

 

 

Informa Nou Horta. Xirivella