L'alumnat de Xirivella demana la interlocució directa amb les institucions

Dilluns, 11 Novembre 2019 12:46 Escrit per  Publicat en Xirivella-VAL Vist 271 vegades

La Participació Infantil ha sigut la protagonista de la jornada tècnica d'aprenentatge i debat del projecte 'Xirivella amb X de xiquetes i xiquets', que s'ha celebrat al Centre Cívic Ernest Lluch de la localitat. Durant les darreres setmanes, 576 alumnes de 5é i 6é de Primària han expressat la seua opinió sobre el municipi, mitjançant enquestes supervisades per tècnics i professorat, en el transcurs dels tallers participatius realitzats als centres de Primària de Xirivella. La jornada 'Treballem amb X de xiquetes i xiquets' és un espai de trobada entre representants de l'equip tècnic municipal, la comunitat educativa i els agents socials de Xirivella per a aprendre i reflexionar conjuntament sobre el possible model de participació infantil a Xirivella.

 

Gràcies a aquesta consulta, s'han pogut saber quines són les preocupacions dels menuts i menudes: com veuen el municipi, com el viuen, com voldrien que fos o què poden fer per a canviar-lo. Entre les conclusions d'aquest ambiciós procés de participació ciutadana, cal destacar que 4 de cada 10 estudiants de 5é i 6é de Primària "no se senten escoltats pels adults" o que majoritàriament volen que les seues decisions tinguen caràcter vinculant, i no merament consultiu. A conseqüència d'aquesta necessitat, l'alumnat exigeix un canal de comunicació i de consulta directa amb els majors i els seus representants escolars i polítics, així com d'instal·lació de casetes de fusta als parcs, on poder penjar missatges dirigits a l'Ajuntament. Altres inquietuds a ressaltar són la petició del vot al Consell Escolar o el desig de què la ciutadania siga més cívica i acurada amb el seu entorn. D'altra banda, encara que el 70% de les enquestades i enquestats se senten molt a gust de viure a Xirivella no ho dubten a l'hora de suggerir millores: volen més fonts i bancs públics i més espais per a jugar a la pilota.

 

Les preocupacions de les xiquetes i xiquets no quedaran en paper mullat perquè l'Ajuntament s'ha pres les seues propostes amb seriositat i, el pròxim dia 20, l'alcalde i altres membres de la corporació municipal rebran una representació dels estudiants enquestats en audiència pública al Saló de Plens, a fi que l'alumnat puga elevar les seues peticions al govern. En aquest sentit, l'alcalde de Xirivella, Michel Montaner, ha declarat que aquest és el primer pas per a implantar un model permanent de consulta i diàleg amb la infància a Xirivella. "Si el tracte respectuós amb xiquetes i xiquets ens fa millors persones, també ha d'ajudar-nos a ser millors polítics; i la millor reina d'un servidor públic no és la paraula sinó la capacitat d'escoltar", ha manifestat.

 

A l'acte hi han participat les regidores de Participació Ciutadana i Educació, Isabel Torres i Encarna Martí, respectivament; la directora general de Participació de la Generalitat, Maria Jesús Pérez; les delegacions tècniques i polítiques de Xàtiva, Mislata i Quart de Poblet; o representants de l'àrea acadèmica, com ara Ana Novella, professora del Departament de Teoria i Història de l'Educació de la Universitat de Barcelona. Novella ha ressaltat la participació dels menuts com a inclusiva, i no excloent o exclusiva, a més d'imprescindible als nostres municipis i a la nostra quotidianitat.

 

Informa Nou Horta. Xirivella