La Generalitat impulsarà la construcció d’un centre de diversitat funcional a Xirivella

Dimecres, 15 Gener 2020 09:47 Escrit per  Publicat en Xirivella-VAL Vist 533 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La primera pedra de qualsevol obra pública és la voluntat política d’escometre-la. I en el cas del centre per a persones amb diversitat funcional de Xirivella, aqueixa pedra està ja col·locada. La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, s’ha compromés a impulsar el projecte i intentar incloure’l en el Pla d’Infraestructures Socials de 2021. Oltra, que aquest matí ha visitat el terreny oferit per l’Ajuntament de Xirivella, ha admés que en l’àrea metropolitana “falten infraestructures socials”, una manca “especialment important” en els grans municipis de l’Horta Sud, que acaben absorbint una part de les necessitats de València ciutat. Malgrat les polítiques destinades a reforçar o consolidar l’autonomia de les persones amb diversitat funcional, la vicepresidenta del Consell assumeix que els centres d’acolliment “continuaran sent necessaris per a persones amb un major grau d’afectació o dependència.”

 

El terreny oferit per Xirivella, amb més de 3.000 metres quadrats qualificats per a ús residencial assistencial, ha sigut valorat com a viable per part de la Conselleria. El solar, adjacent al Centre Jove, està integrat en el nucli urbà i situat en una zona tranquil·la i de baixa densitat poblacional. A més, compta amb tots els serveis bàsics a tir de pedra. L’alcalde de Xirivella, Michel Montaner, ha exposat a la vicepresidenta del Consell que el centre ocupacional inaugurat en 2005 “s’està quedant xicotet per a atendre les necessitats locals en matèria de diversitat funcional”. Montaner assegura que l’oferiment de l’Ajuntament “comporta un gest de solidaritat i de compromís social de tota Xirivella amb un col·lectiu especialment vulnerable”. En opinió de l’alcalde, la construcció d’una nova infraestructura pública suposarà també “una oportunitat per a millorar i embellir l’entorn urbà en el qual es construïsca”. Segons el parlat amb Oltra, el consistori col·laboraria amb la cessió del terreny, la Diputació pagaria l’obra, i la Generalitat equiparia el centre i gestionaria el concert de places.

 

Les representants d’Hayca i Adixi, les dues associacions locals de persones funcionalment diverses, han celebrat la voluntat política d’escometre el projecte i han suggerit que la instal·lació combine les funcions de centre de dia, residència i centre específic per a persones amb autisme. La vicepresidenta del Consell ha posat com a model de referència el centre mixt projectat per a Llíria. Segons Oltra, la tendència actual “ja no és la de construir grans residències semblants a hospitals, sinó edificis amb zones comunes que afavorisquen la convivència dels residents i espais privats que potencien la seua autonomia”. “Volem que les residències del futur se semblen el més possible a una casa”, postil·la la vicepresidenta.

 

Després de visitar el terreny, Oltra s’ha reunit amb el personal tècnic de les diferents àrees socials de l’Ajuntament de Xirivella, els qui l’han posada al dia de totes les actuacions i programes en matèria de dependència, igualtat, cobertura social i assistència a víctimes de violència masclista. La vicepresidenta els ha informat que les partides per a equips base en Xirivella s’han multiplicat per cinc des de 2015, passant de 74.000 euros a 372.000, la qual cosa permet quintuplicar també les possibilitats de contractació. Finalment, Oltra ha visitat el centre ocupacional i s’ha interessat per les activitats útils i productives que es realitzen allí. 

 

 

Informa Nou Horta. Xirivella

Modificat el Dimecres, 15 Gener 2020 09:50