V-30: males notícies per a Xirivella, segons Compromís

Divendres, 21 Febrer 2020 11:58 Escrit per  Compromís per Xirivella Publicat en Xirivella-VAL Vist 334 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

El dia 29 de març de 2017 una la gran manifestació va recórrer la principal avinguda de Xirivella contra un projecte de remodelació de la V-30 que agreujava els problemes de mobilitat de Xirivella, ja que pretenia suprimir la principal entrada a la ciutat des de València. Ara, tres anys després, el Ministeri de Foment notifica a l’Ajuntament la resposta a les al·legacions que els tècnics d’urbanisme municipals havien presentat al projecte. Durant estos tres anys s’han succeït les demandes d’este informe d’al·legacions. El va demanar Michel Montaner, alcalde de Xirivella entre 2015 i 2017, en dos ocasions. Ricard Barberà, de Compromís i alcalde entre 2017 i 2019, el va demanar dos vegades més. Ja en esta legislatura, el portaveu de Compromís, Ricard Barberà, va preguntar en quatre ocasions a l’actual alcalde, que torna a ser Michel Montaner, si en sabia alguna cosa. Montaner no va respondre.

 

Esta setmana l’equip de govern municipal ha donat a conéixer que el passat 30 de gener, per fi, va arribar la resposta, que coincideix amb una nova carta de Montaner a Demarcació de Carreteres i amb la presentació d’una pregunta parlamentària del diputat de Compromís Joan Baldoví. Curiosament, fins i tot José Luis Ábalos, ara ministre de Foment, va preguntar per les al·legacions en una ocasió a qui llavors era ministre, Iñigo de la Serna, del PP. Ara és ell qui, tard i malament, ha hagut de respondre.

 

El projecte no es canvia

Però què diu l’informe? “Doncs diu que la cosa està agra”, es queixa Ricard Barberà. “D’una banda ens diu que “s’intentarà” mantindre l’entrada tradicional a Xirivella des de Valencia, però no ho asseguren. D’una altra ens diuen que les conseqüències per a Vicentica la Serrana, per a l’avinguda del Riu Túria i per al barri de la Llum s’ajusten a la normativa i que el projecte no es pot canviar”.

 

I què passa amb la mobilitat no motoritzada, és a dir, amb la gent que travessa el pont a peu o en bicicleta? “L’informe —explica Barberà— diu que es mantenen els vials actuals i que no se’n preveuen de nous. És a dir, que ja estem bé com estem i que este projecte de remodelació de la V-30 no servirà per a millorar la mobilitat dels centenars de persones que cada dia es desplacen a peu o en bicicleta fins al barri de la Llum o València.

 

I és que en els últims cinquanta anys, des que es va acabar el Plan Sur, l’autovia que el voreja, la V-30, ha experimentat diverses remodelacions, però ninguna ha servit per a millorar la mobilitat de Xirivella, es queixen des de Compromís. 

 

«Estem preocupats», explica Ricard Barberà. «Qualsevol intervenció en la V-30 afecta Xirivella. I ara, amb la polèmica sobre el Port, ens consta que hi ha pressions per a recuperar el projecte d’ampliació de la V-30. Nosaltres no estem en contra d’una remodelació de la V-30, sempre que no servisca per a portar més camions, sinó per a pal·liar els problemes de mobilitat a peu, en bicicleta o en transport públic que patim a Xirivella i per a compensar la divisió del nostre poble en dos parts», advertix Barberà.

 

Precisament en el passat ple municipal de gener, Compromís va presentar una moció que qüestionava el projecte d’ampliació del port de València i que va ser rebutjada amb els vots de PP, Ciutadans i PSPV-PSOE. “Estem segurs que l’equip de govern de Xirivella acabarà adonant-se que l’ampliació del port ens pot perjudicar molt, entre altres coses perquè pot reactivar un projecte de remodelació de la V-30 que pot tindre conseqüències molt greus per a Xirivella”, conclou Barberà.