Millor accessibilitat, ocupació i habitatges socials, la base per al sí de Compromís al pressupost de Xirivella

Dilluns, 24 Febrer 2020 14:11 Escrit per  Compromís Xirivella Publicat en Xirivella-VAL Vist 257 vegades
Valora la notícia
(0 vots)
Ricard Barberà, portaveu de Compromís per Xirivella: «Amb el PSOE tenim diferències en temes importants, però ja diguérem que no veníem a bloquejar l’acció de govern.» Ricard Barberà, portaveu de Compromís per Xirivella: «Amb el PSOE tenim diferències en temes importants, però ja diguérem que no veníem a bloquejar l’acció de govern.»

Aprofundir en la millora de l’accessibilitat i les polítiques d’ocupació, d’una banda, i avançar en la regularització dels habitatges socials propietat de l’Ajuntament de Xirivella, d’una altra, han estat algunes de les claus per al sí de Compromís als pressuposts presentats per l’equip de govern per a 2020. 

 

El 25 de febrer portarà l’equip de govern de Xirivella, format pel PSPV-PSOE i Podem, el pressupost de 2020 a ple. Per a la seua tramitació positiva serà necessari el suport de Compromís. L’agrupació valencianista ha anunciat el seu suport després de pactar el començament d’obres d’un nou magatzem municipal. La construcció del magatzem municipal, un dels punts importants del programa electoral de Compromís, servirà per millorar les condicions deficitàries en què està treballant la brigada d’obres actualment, situació denunciada formalment per CCOO al Comité de Salut i Seguretat a principis de 2016, i que en l’actualitat ha portat a restringir l’accés a part del magatzem per condicions d’insalubritat.

 

Tindre un magatzem municipal en propietat, permetrà ampliar la gama de cursos de formació ocupacional en àrees com jardineria, obra o pintura, cursos vetats fins ara per falta d’unes instal·lacions adequadament homologades. Estos cursos serviran per donar un fort impuls a les polítiques d’ocupació municipal i fins i tot permetran l’organització d’escoles taller o tallers d’ocupació que tindrien l’interès afegit de ser remunerats. «La posada en marxa d’estos cursos permetria avançar cap a un Xirivella més accessible, ja que la part pràctica de la formació podria destinar-se a arreglar voreres i reduir punts inaccessibles de Xirivella, tant des del punt de vista d’obra, com des del punt de vista de la senyalització. L’accessibilitat és un tema molt demandat a Xirivella per la ciutadania», explica Ricard Barberà, portaveu de Compromís Xirivella.

 

L’adequació de les vivendes municipals era una altra exigència dels valencianistes. Per a Ricard Barberà, «és una qüestió absolutament prioritària després de moltíssims anys de desídia institucional». La legislatura passada va fer-se un esforç per a començar a revertir esta situació, a instàncies de Compromís, amb un pressupost específic, destinat per primera vegada a la regularització de les viviendes socials.  

 

«No són els pressupostos que nosaltres haguérem escrit», matisa Barberà. «Si bé és cert que hi ha una continuïtat respecte a la legislatura passada caracteritzada per la substitució del pla d’ajust del PP, que implicava retallades de servicis i pujades de taxes indiscriminades, pel pla de sanejament, que es centrava a reduir la despesa a base de millorar l’eficiència energètica i que es va posar en marxa gràcies a la determinació de Compromís. Gràcies al pla de sanejament hui l’Ajuntament de Xirivella està pagant als seus proveïdors a menys de deu dies», explica Barberà.

 

Entre els aspectes del pressupost que no acaben d’agradar a Compromís, el seu portaveu posa dos exemples. «L’ampliació del pressupost de festes en 20.000€ està bé, però ens preocupa que es faça sense cap proposta d'innovació, per exemple enfocada als més joves o a recuperar aspectes de la tradició valenciana o a integrar els nouvinguts en les festes. També ens preocupa que els 6.000 euros destinats a promoció de la ciutat es convertisquen en una partida per a autobombo de l’alcalde a falta d’un projecte concret, rigorós i il·lusionant. Estarem vigilants.

 

El suport de Compromís a estos pressupostos contrasta amb la duresa de les crítiques a altres posicions del Govern, com ara la gestió de l’aigua o la remodelació de la V-30. «Per a nosaltres és inacceptable que el govern municipal aposte per continuar externalitzant la gestió del proveïment de l’aigua o que done suport a una remodelació de la V-30 que destina centenars de milions a facilitar el pas de camions i ni un sol euro a millorar la mobilitat a peu, en bicicleta o en transport públic, però ja diguérem en el ple d’investidura que no veníem a bloquejar l’acció de govern, sinó que volíem fer una doble funció: d’una banda plantejar propostes d’esquerres i donar suport amb els nostres vots a totes les polítiques progressistes que plantege el Govern municipal, i d’una altra, i com a partit d’oposició, fiscalitzar l’acció de govern. En definitiva, fer una oposició responsable i col·laborativa», explica Barberà.