Catarroja sol·licita a la Mancomunitat de l’Horta Sud la paralització cautelar de les sancions dels foto-rojos

Dilluns, 08 Gener 2018 14:57 Escrit per  Publicat en Catarroja-VAL Vist 1834 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

L’Ajuntament de Catarroja ha sol.licitat novament a la Mancomunitat de l’Horta Sud que es pronuncie sobre la legalitat del sistema de foto-rojos instal.lat a la població en 2014. Ho ha fet hui mateix, després que el Tribunal Suprem haja anul.lat una multa a un conductor en considerar que el sistema necessita control metrològic. 

El consistori demana a la Mancominitat que es paralitze cautelarment el procés sancionador fins que es decidisca si es pot rescindir el contracte amb l’empresa concessionària, sense que això supose una important indemnització. 

Precisament, fou l’Ajuntament el qui va presentar un recurs de cassació al Suprem per aclarir quina és la doctrina jurídica adequada després que diversos jutjats del Contenciós-Administratiu emeteren sentències contradictòries en relació als recursos presentats pels conductors sancionats. Ara el tribunal anul.la una sanció ja que afirma que el dispositiu realitza medició lumínica, a pesar de “no estar subjecte a control metrològic”. 

L’equip de govern es mostra “satisfet” ja que gràcies a la seua iniciativa ara “hi ha motius suficients per estudiar la desconnexió de les càmeres i la rescissió del contracte amb l’empresa concessionària, després que esta haja incomplit reiteradament els requeriments de l’Ajuntament. És per això, que sol.licita una vegada més a la Mancomunitat, l’organisme que va signar el contracte, que es pronuncie davant el nou escenari.  

 

Iniciatives de l’Ajuntament 

El recurs de cassació és només una de les inciatives de la bateria d’accions que el consistori ha pres, des que en juny de 2015 va prendre possessió l’actual equip de govern i es va trobar amb un contracte signat en 2014 per la Mancominitat, al qual s’havia adherit la població, sense cap informe policial. El document va suposar la instal.lació de sis càmeres que, sense previ avís, van començar a generar milers de denúncies per botar-se els semàfors en roig.   

A partir d’eixe moment, l’Ajuntament va demanar informes a la Mancomunitat de l’Horta Sud, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme i a la pròpia secretaria del consistori per aclarir si el sistema instal.lat complia amb la legalitat i si necessitava controls metrològics. Cap d’estos organismes va avalar la rescissió del contracte amb la concessionària, ja que els dispositius foto-rojos “estan exclosos de l’àmbit del control metrològic de l’Estat”, tal i com va certificar en juny de 2016 el Centre Espanyol de Metrologia, al qual l’Ajuntament també va demanar un informe.  

Així mateix, l’equip de govern també ha exigit reiteradament a l’empresa que reduïra el nombre de càmeres i modificara la seua ubicació, tal i com preveu el contracte, una petició que la concessionària no ha complit. És per això que el consistori va sol.licitar els informes pertinents davant l’incompliment de contracte. Cap document ha conclòs que es podia rescindir la relació contractual de manera unilateral, sense haver de pagar una important indemnització. 

 

Requeriments a l’empresa concessionària

D’altra banda, l’alcalde de Catarroja, Jesús Monzó, deixà de signar les sancions davant la disparitat de criteris dels jutjats en relació als recursos interposats pels conductors sancionats, però, novament, un informe de la secretaria municipal, va advertir que esta decisió no s’ajustava a la llei i es va vore obligat a reprendre el procés sancionador. 

Monzó també va sol.licitar a la Direcció General de Trànsit que no retirara els punts als conductors sancionats, ja que això és competencia de la DGT. Finalment, a partir d’un informe de la policia local, el consistori va augmentar la durada de la llum groga dels semàfors per facilitar que els vehicles pugueren transitar amb seguretat. 

Davant el nou escenari després de la sentència del Suprem, l’Ajuntament continuarà treballant per desconnectar les càmeres i rescindir el contracte, “sempre que els informes tècnics garantisquen que els ciutadans i ciutadanes de Catarroja no hagen de pagar una elevada indemnització a la concessionària”. “No creiem que aquells i aquelles que respecten les normes de circulació  hagen de sufragar una despesa molt important, sobretot quan estem parlant de conductors que s’han botat semàfors en roig”. És per això que el consistori ha demanat novament a la Mancomunitat de l’Horta Sud que es pronuncie, ja que “és este organisme el qui va signar el contracte dels foto-rojos”. En tot cas, l’Ajuntament no renovarà el servei després que el contracte finalitze en desembre de 2018. 

 

Informa Nou Horta. Catarroja

Modificat el Dilluns, 08 Gener 2018 15:00