Compromís per Paiporta exigeix el tancament de la Central Nuclear de Cofrents

Dilluns, 29 Juliol 2019 10:55 Escrit per  Compromís per Paiporta Publicat en Paiporta-VAL Vist 201 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

L’Ajuntament de Paiporta insta al tancament i desmantellament de la Central Nuclear de Cofrents en març de 2.021, quan finalitza l’actual pròrroga de funcionament. Per això demana l’elaboració i posada en funcionament d’un Pla d'Eficiència, Estalvi i Energies Renovables que permeta la substitució gradual de les energies convencionals.

 

La moció, presentada per Compromís, grup al Govern local, exigeix que es desautoritze la construcció del Magatzem Temporal Individualitzat de residus radioactius a Cofrents, una construcció que ha sigut autoritzada pel Govern socialista després que Iberdrola obtinguera el beneplàcit del Ministeri. La moció ha sigut aprovada a l’últim ple tot i l’oposició del Partit Popular i Ciudadanos.

 

Compromís considera aquest magatzem innecessari, ja que la Central disposa de capacitat d’emmagatzematge suficient fins a la seua data de tancament. A més, demana modificar urgentment el marc normatiu que ha paralitzat la implantació de les energies renovables per a permetre l'autoconsum amb balanç net, generalitzat arreu del món.

Isabel Martín, alcaldessa de Paiporta, recorda que els residus radioactius que produeixen les centrals nuclears “resulten altament perillosos per a la vida. Els isòtops radioactius són altament cancerígens amb efectes cel·lulars degeneratius sobre l’ADN i tota la cadena d’alteracions genètiques que això suposa; i un nou Magatzem Temporal Individualitzat augmentarà també el risc d’accident nuclear màxim”.

 

“És una qüestió de responsabilitat, és immoral deixar a les generacions futures les deixalles nuclears”, afegix l’alcaldessa i també regidora d’Hisenda. “Els residus nuclears seran perillosos durant mil·lennis. Aquests residus no poden ser eliminats o desactivats artificialment de cap manera, tan sols podem clausurar-se en recipients hermètics

 

A més, segons detalla Pep Val, regidor d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, “un accident menor és més probable i també ens afectaria greument a Paiporta. La Central Nuclear de Cofrents es troba a tan sols 65 km de l'àrea metropolitana de València i utilitza l'aigua del Xúquer per a refrigerar-se, calfant la que retorna al riu i evaporant uns 21 hm³ anualment, un cabal cada volta més necessari per al consum urbà i agrícola”.

 

La corporació paiportina comunicarà aquests acords als grups parlamentaris de les Corts Valencianes i a tots els grups parlamentaris del Congrés de Diputats i del Senat, al president de la Generalitat Valenciana i al president del Govern Espanyol per tal que la porten endavant.

 

 

Informa Nou Horta. Compromís per Paiporta