Les activitats falleres de les últimes setmanes donen pas a la gran setmana fallera de Torrent

Dimecres, 13 Març 2019 14:46 Escrit per  Publicat en Torrent-VAL Vist 133 vegades

El Cant de l’Estoreta, celebrat el passat 17 de febrer, va ser un dels actes infantils més tradicionals que varen començar el calendari previ als dies centrals de les festes falleres organitzat des de fa més de quaranta anys  a la Plaça Sant Roc. Els més menuts de les comissions falleres en són els protagonistes amb la interpretació d’escenes o fets tradicionals valencians, així com l’homenatge a algun personatge.

 

Al tradicional acte assistiren l’alcalde, Jesús Ros, i el regidor de Falles, José Antonio Castillejo, en companyia d’una àmplia representació de la corporació municipal. L’avançament de la data respecte d’altres anys facilità que més comissions hi participaren. Així, fins a nou comissions formaren part de l’espectacle: Segon Tram Avinguda, Ramón y Cajal, Barri Cotxera, Lope de Rueda-Verge del Puig, La Plaça, Sedaví i Pare Méndez.

 

 

Entrega de Premis

En relació al Premi al Xiquet més Típic, Falla Avinguda va rebre el primer premi, Segon Tram el segon i Pare Méndez el tercer.

Pel que fa als premis de Cant, Àngel de l’Alcàsser va rebre el primer premi, Sedaví el segon i Segon Tram el tercer.

Per a concloure aquesta entrega  de guardons cal esmentar que Ramón y Cajal va rebre el primer premi Conjunt, Segon Tram el segon i el tercer va ser per a La Plaça.

 

 

La cridà torrentina

No obstant això, no va ser fins el 23 de febrer que la ciutat de Torrent va donar la benvinguda a les Falles 2019 amb el tradicional i emotiu acte de la Crida per tindre l’honor d’anunciar a tothom que “Torrent, ja està en Falles”. L’alcalde Jesús Ros va donar un discurs on convidà tothom a visitar les falles del nostre poble, “perquè som un poble obert, amable, que sabem divertir-nos, i sobretot, som fallers i falleres que omplim els carrers de música, festa, pólvora, espectacle i tradició”.  

A més, vàrem poder gaudir d’un increïble espectacle de mapatge que acabà amb un castell de focs artificials projectat sobre la Torre.

 

 

Cavalcada del Ninot Infantil 

Al dia següent, els carrers es varen omplir de color, música i alegria amb motiu de la Cavalcada del Ninot Infantil; un acte on les falleres i els fallers més xicotets hi participaren amb disfresses ben originals. Les temàtiques triades per cada comissió foren molt variades, ja que hi havia temes com el respecte al medi ambient, la igualtat, la història torrentina o les tradicions valencianes. Cal destacar que el primer premi de la Cavalcada Infantil fou per a la falla Sant Valerià, el segon per a la falla Àngel de l’Alcàsser i el tercer per a Lope de Rueda – Verge del Puig.

 

 

La Cavalcada del Ninot

El 2 de març es va celebrar la Cavalcada del Ninot. En aquest acte hi participaren les 29 comissions falleres de la ciutat, que desfilaren des de la font de les Granotes i passaren per l’avinguda al Vedat fins a arribar a la plaça de les Corts Valencianes. La sàtira, la crítica i l’humor ompliren els carrers amb diferents temàtiques, com per exemple la crítica local, les eleccions i, sobretot, temes tan actuals com ara la violència de gènere o la igualtat. La falla Avinguda, amb el lema Alicia en el país de les meravelles, es va declarar guanyadora de la nit amb el primer premi de la crítica de la Cavalcada del Ninot, primer premi de comparsa i primer premi de carrosses confeccionades. El segon de crítica fou per a la falla Sant Roc, el tercer, per a la falla Lope de Rueda i el quart premi, per a la falla Cronista Vicente Beguer Esteve.

 

 

Fulles de Llorer i Brillants

A més, l’acte de lliurament de les recompenses falleres de Fulles de Llorer i Brillants, organitzat per Junta Local Fallera i que és un reconeixement a l’esforç, al treball i a la dedicació dels fallers i les falleres que durant tants anys treballen per les festes josefines i les seues comissions.

 

 

El Granerer

Amb l’acte de presentació d’El Granerer i l’intercanvi de fotografies de les falleres majors es posà el punt final a la programació fallera El llibre oficial faller de Torrent, la portada del qual ha sigut creada enguany per Gio Artcolor, té articles d’investigació que estan fets per la COMFET i que tracten del pintor torrentí Genaro Palau i del 50 aniversari de la falla Barri Cotxera, a més de col·laboracions de l’equip de la JLFT. La revista també té fotografies de les màximes representants de les festes de Sant Josep, així com de les falleres majors i presidents de cada comissió. A més, s’inclouen entrevistes i imatges dels monuments que es plantaran als carrers de la nostra ciutat, entre altres coses. Enguany també hi ha una edició en miniatura.

 

Per a finalitzar, les falleres majors de la ciutat entregaren les seues fotografies a les falleres majors de cada comissió i, al mateix temps, van rebre una imatge de cada una d’elles. A més a més, es va dur a terme el lliurament de premis del Concurs del Llibret:

 

Falla Avinguda va ser guardonada amb el premi Vicent Palladó a la millor portada. La Falla Ramón y Cajal va rebre el premi al millor contingut infantil. Sant Valerià va guanyar el Premi Pascual Romero al millor article d’investigació. Finalment, les comissions premiades amb del llibret varen ser Ramon y Cajal amb el primer premi, Sant Gregori amb el segon i Sant Valerià amb el tercer.

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.