Liip, la startup valenciana que ha creat la primera polsera intel·ligent del món para monitorar bebés

Dimarts, 12 Setembre 2017 16:36 Escrit per  Publicat en Ciència i tecnologia Vist 928 vegades
Equipo Liip Equipo Liip

La startup Liip, liderada per un equip de cinc joves enginyers, bioquímics i pediatres, ha desenvolupat una pionera biotecnologia "wearable" de monitoratge de bebés i xiquets fins ara inexistent en el mercat de la salut. Es tracta de Liip Smart Monitor, la primera polsera intel·ligent del món capaç d'entendre i transmetre informació sobre l'estat de salut dels més xicotets en temps real i de forma precisa.

Este dispositiu mesura les principals constants vitals com són la freqüència cardíaca, saturació d'oxigen en sang i temperatura, ajudant als pares a identificar qualsevol anomalia a través del mòbil o tablet. El valor afegit és que proporciona als pediatres dades objectives, individualitzats i efectius per al seguiment dels seus pacients, la qual cosa afavorix i accelera el diagnòstic, i reduïx els temps d'assistència.

Este monitor detecta arítmies, taquicàrdies i bradicàrdies que poden tenir el seu origen en diverses cardiopaties conegudes o no, ser conseqüència d'infeccions víriques o bacterianes com la meningitis i evidenciar complicacions d'estos processos infecciosos. També beneficia al camp de la neurologia pediàtrica enfront de complicacions tan freqüents i imprevisibles com a convulsions febrils i crisis epilèptiques causants de seqüeles, i en la detecció de situacions inesperades que comporten una parada cardiorespiratòria (mort sobtada, ofegament per agent extern...).

La bronquiolitis, que afecta més de 100.000 xiquets tots els anys, i, en general, problemes d'índole respiratòria com a pneumònies, laringitis, asma, tos pertusoide i les alteracions del somni... són unes altres de les aplicacions de Liip Smart Monitor. Destaquen, així mateix, els beneficis del seu ús en pacients amb malalties neuromusculars, paràlisi cerebral infantil i bebés prematurs (que suposen un 8% dels naixements anuals), ja que són molt susceptibles de patir patologies amb major prevalença que uns altres.

 

Salt a la medicina del futur, de la curació a la prevenció

Els cofundadors de Liip són Héctor Llorens, enginyer tècnic en Informàtica de Sistemes; Víctor Herrero, enginyer en Organització Industrial, David Güémez, bioquímic; Sergio Negre, Doctor en pediatre; i Juan Montesinos, economista. Cinc joves emprenedors que fa tres anys es van proposar revolucionar el mercat de les tecnologies wearables aplicades al sector salut per a millorar la qualitat de vida de les persones. I en concret, la dels bebès, ja que els seus 1.000 primers dies són claus per al seu desenvolupament fisiològic.

Segons destaca David Güémez, portaveu de l'equip de Liip, "la nostra meta ha sigut unir els nostres coneixements per a fer el salt a la medicina del futur. Açò és, de la curació a la prevenció, en la qual la precisió, personalització i l'ús de la tecnologia més avançada permet aconseguir una capacitat diagnòstica, terapèutica i preventiva mai abans vista".

En el procés de recerca i desenvolupament han intervingut Celéstica; i-Health, l'Institut d'Automàtica i Informàtica Industrial de la UPV (Ai2), l'equip de pediatria dirigit per Gonzalo Pin, referent nacional, i el Doctor Sergio Negre Policarpo de l'Hospital Quirónsalud València. Així mateix, compta amb el reconeixement de destacats ginecológos com Vicente Diago, cap de secció d'obstetrícia de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, José Luís Micó, Natalia Ibañez o José Vicente Martí Tarazona que han recolzat el projecte des dels seus inicis.

 

Informació a mesura per a pares i pediatres, “TOT VA BÉ” o “ACTUAR”

La polsera Liip Smart Monitor, de la qual moltes famílies en tota Espanya ja s'estan beneficiant després del seu recent llançament, se situa en el turmell esquerre dels bebés, i a partir del primer any en la nina esquerra. Gràcies a una autonomia de funcionament de fins a 14 hores seguides permet transmetre una informació tan completa sobre la salut del bebé que aporta un valor desconegut fins al moment.

El monitor incorpora uns sensors i un programari d'última generació que utilitza models matemàtics capaços d'entendre i catalogar l'estat de salut dels més xicotets amb una fiabilitat que cap model del mercat ha sigut capaç d'implementar.

El sistema de programari inclou dues aplicacions que reben les dades que capten els sensors. Una per als pares, Liip Care, disponible per a mòbil o tablet, que visualitza i notifica l'estat de salut del bebé sobre la base de tres situacions: normalitat ("Tot va ben"), situació aguda o crítica. En este últim cas, envia una alerta sonora i un missatge d'estat "ACTUAR". Prement este botó, Liip Care dirigix a un protocol d'actuació d'urgència i un botó de trucada al 112.

L'altra aplicació, pionera també, és Liip Pediatres, a la qual només ells tenen accés. Amb ella, els pediatres poden personalitzar un període determinat de temps (fins i tot d'un minut concret) per a observar l'evolució del seu pacient. Amb açò poden detectar si està presentant un procés patològic o fisiològic i reconéixer ràpidament la seua tipologia, i en cas de trobar-se baix tractament conéixer la resposta al mateix.

 

Modificat el Dimarts, 12 Setembre 2017 16:41